Litteratur: Månadens lästips

Isabelle Ståhl 13:03 31 Mar 2011

Bara någon att straffa
Kristofer Ahlström
Bokförlaget Forum
Upplägget låter inte så spännande, ung man återvänder till hembygden för att söka svar och så vidare, men Ahlströms språk är tillräckligt intressant för att göra det här till en fin debut. Som bäst blir det när han vågar låta sitt språk ta plats istället för det skickliga men väldigt tekniska berättandet. Jag gillar när han försöker fånga vemodet inför den obegripliga avgrunden mellan förflutet och nu, mellan tempusformer och skiftningar i kvällshimlen. Då lyckas han skapa en vacker Fårö noir med täta Caspar David Friedrich-stämningar.

Kapitulera omedelbart eller dö
Sanne Näsling
Rabén & Sjögren

Den här berättelsen om två tonårstjejers vardagskrig mot högstadiehelvetets normalitetstristess är intelligent men ibland lite väl tillrättalagd. Jag gillar språket som är tätt och mer avancerat än vad det brukar vara i tonårsböcker, och det är beundransvärt att Näsling vågar lita på sina unga läsare och har tilltro till deras förmåga att hantera ett allvar. Ungdomsböcker blir ofta så övertydliga och bomullsvadderade och behandlar läsarna som om de vore max sju år gamla. Ibland blir emellertid Kapitulera omedelbart eller dö lite tjatig när huvudpersonerna pratar tonårig engelska hela tiden, tonen liknar ofta den på övergulligt blommiga Amelie från Montmartre-förtjusta bloggar.

Cirkeln
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Rabén & Sjögren
Som en Harry Potter eller Vampire Diaries i svensk småstadsmiljö, fast mörkare.

I havet finns så många stora fiskar
Sara Lövestam
Piratförlage
t
Intelligent om när skyddsnäten inte tar emot, om barn som inte hörs och vuxna som väljer att inte lyssna.

Banglatown
Daniela Wilks
Kartago förlag

Snygg seriedebut om en svensk tjej som försöker bli vuxen i London.

Svenneskräp
Kristoffer Cras
Reverb förlag

Trovärdigt om några vänner i en dystopisk förort som fördriver tiden med att sniffa lim och invänta nästa gängbråk. Språket liknar Jonas Hassen Khemiris förortssvenska men blir lite för sms:igt i längden.

Kiki från Montparnasse
Catel Muller och José-Louie Bouqet
Kolik förlag

En seriebok om Kiki de Montparnasse, som ofta presenteras som Picassos musa men var en av de mest inflytelserika personerna i Paris under mellankrigstiden.

Den hemliga kroppen
Sara Hansson
Seriefrämjande och Kolik förlag
Serier som handlar om hur det känns när man upptäcker att man är en förpackning.

Barnmark
Göran Tunström och Mikael Andersson
Max Ström

Under några somrar på åttiotalet fotograferade Mikael Andersson en barnkoloni för stockholmsbarn utanför Dalarna. Bilderna har slutligen blivit en bok. Hans bilder befinner sig i en stilla, svällande förväntan, i det dallrande uppehållet precis innan hösten och vuxenvärlden. Bilderna hade vunnit på att vara i färg så att åttiotalsnostalgin fått plats. Nu är bilderna ibland lite väl tidlösa på gränsen till opersonliga.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!