Linda Pira och sex hiphopare som bjudits in till finrummen

Hannes Lundberg Andersson 17:17 2 Apr 2014

Kumba och Linda Pira

Den 19 maj erövrar Linda Pira Dramaten-scenen tillsammans med artisterna bakom hennes stenhårda Knäpper mina fingrar (Remix)Kumba, Rosh, Cleo, Sep, Vanessa Falk, Rawda, Julia Spada, Joy. De ska, med Linda Pira i spetsen, befästa den nya svallvågen av kvinnliga svenska hiphopare.

Knäpper mina fingrar-ensemblen backas upp av namn som Stor, Dani M och bröderna Salazar från Redline. Konserten kommer, förhoppningsvis utan någon särskild likhet med Ladies Night, gå under namnet Ladies First. Innan den drar igång kommer det att hållas samtal med Redline-brodern Salla Salazar, Linda Pira själv med flera, under ledning av hiphop-vetaren Ametist Azordegan.

Men Linda Pira och resten av Ladies First är inte de första hiphoparna att bjudas in i världens pampiga och kristallkroneprydda 
rum. Vi minns ett gäng.1. Petter
Svenska folkets hus-hiphopare Petter bjöds in till Berwaldhallen fyra kvällar i november förra året. Iklädd helsvart framförde han, tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester, sin vän DJ Sleepy och vokalisterna Mogge Masayah och Linn Segolson flera gamla, nya, egna och lånade spår.


2 & 3. Jay-Z och Nas
2006 flög Jay-Z till London för att uppträda på famösa Royal Albert Hall. Med sig hade han, förutom frun Beyoncé och (nu ex-)makarna Chris Martin och Gwyneth Paltrow, hiphopkollegan Nas. Det var den första hiphop-spelningen någonsin på Royal Albert Hall. Enligt dj:n G Money var det "ett historiskt event".


4. Common
När USA:s first lady Michelle Obama bjöd in Common till Vita Huset för en poesikväll 2011 tog det hus i helvete. "He's a promoter of cop killing", "låt oss bjuda in en kvinnohatare till Vita Huset" och "it will backfire with the country" är smakprov på vad den amerikanska högermassan tyckte och kände. Kontroversen roade däremot bara Common.


5. Sebbe Staxx
För lite mer än ett år sedan bjöds Kartellens frontman Sebbe Staxx in till ett seminarium anordnat av Regeringen och Reinfeldt-ledda Framtidskommissionen, i samband med att rapporten ”Framtiden och samhällets grundläggande värden" skulle presenteras. Hur det blev med det hela är lite oklart. Däremot är det klart att han har monologat loss på Stadsteatern. Det måste väl ändå ses som fint?


6. Timbuktu
Förra året uppträdde Timbuktu på både Polarprisutdelningen på Konserthuset och Nobels fredspriskonsert i Oslo. Främst Nobelkonserten rörde givetvis om det i huvudena på klaner av nättroll som, inte minst efter Kartellen-samarbetet Svarta duvor & vita liljor, vrålhatade honom. Stoppade det honom? Nej.

Som ni ser är det på tiden att hiphopkvinnor sätts i fokus. Biljetterna till Ladies First släpptes igår – skaffa dem här.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!