Lilla roséguiden

08:00 23 Apr 2015Stolar och bord har burits ut på gatan. Ishinkarna är putsade. Rosévinet är innerstans tydligaste vårtecken, och Alf Tumble hjälper dig att välja rätt flaska.

Fräschören. Kolla vilket år vinet är gjort. I vår och sommar ska du dricka 2014 eller i vissa fall 2015, om vinet kommer från södra halvklotet. Det finns roséviner som klarar lagring men de flesta tappar sin spänst efter bara ett år. I Sverige är rosévin en typisk säsongsdryck och även om välbesökta krogar säljer den senaste årgången händer det att man ser någon som försöker kränga ut förra årets lager. Är vinet trött så be om ett nytt eller, om det saknas alternativ, släng i några isbitar.

Adressen. Varifrån kommer vinet? Grovt förenklat kan man säga att franska roséviner är krispiga, läskande och lite strama, särskilt de från Provence och Loire. Även Österrike och Tyskland gör en del friska exemplar. Italienska roséer är ofta snäppet fruktigare och ibland lite kraftigare. Mest tuttifrutti och hallonbåtar hittar du i viner från nya världen såsom Chile, Argentina, Sydafrika och Kalifornien. Se upp för sötsliskiga versioner som till exempel ”white zinfandel” om du vill dricka mer än ett halvt glas. 

Maten. Ihop med käk fungerar roséviner mer som vita viner än röda. Det finns förvisso kralliga rosévarianter som står pall för mer smakrikt mat men välj hellre ett klassiskt stramt rosévin och välj mat därefter. Sallader, fiskrätter, soppor, grönsaksrätter – gärna friterat eller med smöriga såser som rundar av vinets syror – är bra val. En burgare eller köttbit kommer att köra över rosévinet totalt, men är du sugen på maten så struntsamma. Rosévinet är vant vid att spela andrafiolen. Och när du käkat klart kommer vinet att funka som en välbehövlig uppfräschare. 

Känslan. Gör inte en för stor grej av ditt roséval. Rosé är trots allt – seriösa Provenceproducenter får ursäkta – ett sorglöst vin som ska drickas i stora klunkar utan hemlängtan. Så länge det är torrt, svalt och friskt fyller rosén sin funktion. Glas eller flaska spelar inte så värst stor roll, men om man beställer husets rosé kan det vara bra att slänga ett öga på hur vinet hälls upp. Undvik rosévin på tapp och givetvis alla slags svavelmättade kartongförpackningar.

Läs mer: Kan man göra sitt eget rosévin genom att blanda rött och vitt vin? Alf ger svar på tal.
Här hittar du även Stockholms respektive Göteborgs bästa uteserveringar. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!