Lilla Namo trycker PESHMERGA-tröjor till stöd för Kurdistan

11:13 19 Aug 2014

Alla bara kollar på Namo(s tröja) – även buren av Petter.

Den senaste tidens utveckling – och uppmärksammandet av utvecklingen – i Mellanöstern lär ha gått få människor förbi. En magisk som vill uppmärksamma detta ytterligare är rapparen Lilla Namo, som nyligen har börjat skapa (väldigt snygga, även om det förstås inte är huvudsaken) tröjor med trycket PESHMERGA, tillsammans med T-Spot Tryckeri. Vi pratade med Namo om det hela.

Varför var det viktigt för dig att starta det här projektet?

– Situationen just nu i hela Mellanöstern och Kurdistan (och på så många andra ställen) är ohållbar. Det är inte okej att vi som land sitter och tittar på när det pågår slakt av vuxna och barn. Och det är helt uppenbart att det behöver uppmärksammas mer än det gjorts tidigare, media har blivit lite bättre den senaste veckan. Men det krävs både en ökad medvetenhet hos politiker och media. Det här handlar inte om att stödja krig, det handlar om frihetskämpar som skyddar sitt folk som utsätts för ett folkmord. Och omvärlden behöver agera.  

Och varför blev det just kläder med tryck?
– Mode är ett så starkt verktyg för att påverka och uppmärksamma viktiga frågor. Mode för mig är inte bara fint för ögat, utan ett statement och politiskt. Genom att sälja en snygg tröja så öppnar även olika slags människor upp ögonen för frågan som vi vill uppmärksamma! Det var syftet med tröjan. Att få även människor som inte engagerat sig i kurdfrågan innan att stödja den!

Vad innebär peshmerga?
– Jag minns när jag första gången fick peshmerga översatt för mig som betyder "den som möter döden". Jag rös. Det är så kraftfullt. Det är en frihetsstyrka som kämpar för ett folk som varit förtryckt från flera olika håll under alldeles för lång tid. Peshmerga innebär inre styrka. Genom att bära trycket så visar vi även solidaritet för folket och peshmerga. Det ska bäras med stolthet.

Varför valde ni just Pigalle-trycket? Får man använda det som man vill?
– Det är ett jävligt snyggt tryck som är i tiden men ändå tidlöst. Varför gjorde jag inte någon annan design? Bra fråga, men ordet PESHMERGA är så kraftfullt i sig så jag letade efter någonting stilrent och enkelt som tilltalar många. Iden kom jag på i förra veckan, dagen efter hade Petter på sig den på en konsert. Vi tillsammans med T-spot hade då tryckt lite mer än 5 tröjor.

Vi låter dig välja fritt nu, vilken person skulle du allra helst se i Peshmerga-tröjan?
– Erykah Badu. 

Ni har tidigare inte varit helt säkra på till vilken organisation pengarna ni får in ska gå. Har ni kommit fram till något?
– Tanken är nu att pengarna oavkortat ska gå till peshmergas och deras familjer, och även familjer som drabbats av IS våld. Så vi kommer inte gå via någon organisation utan vara på plats i Kurdistan och göra överlämningar av donationer. Allting kommer även att rapporteras. Det är fas två. Fas ett och fokus just nu är att fortsätta sprida ordet och öka medvetenheten hos människor för ett ökat stöd för Kurdistan.

Nu skulle ju även det gynna er kamp, men är du någonstans rädd att kläderna ska bli enbart accessoarer?
– Jag tror på riktigt inte man endast köper tröjan för att den är snygg. Utan det är ett medvetet val att köpa just den tröjan. En slags passiv aktivism som är väldigt viktig! Det är viktigt att stå emot förtryck och IS som har så stora resurser att det är absurt. Det pågår ett folkmord och det är inte okej. Jag kände mig tvungen att agera och tycker att även politiker och media borde. Nu har media blivit bra på att rapportera mer och mer. Men det räcker inte.

Har Weekday ringt än?
– Sist jag kollade hade jag inga missade samtal...

Shopping/solidaritetssugen? Här finns kläderna för försäljning.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!