Lennart Wallander är trendspanare och dessutom VD på matkommunikationsbyrån Food & Friends. Här är vad han ser i den kulinariska kristallkulan inför nästa år.
Vad var det roligaste som hände 2018?
– Att Erik Videgård öppnade restaurang igen. Food & Friends åt nyss middag där, helt och hållet julbordsbefriat.
Vem gjorde oss stolta ute i världen 2018?
– Att vi tog hem Guldet, dvs att Svenska Kocklandslaget vann Culinary World Cup. Heja!
Vad ser du fram emot mest 2019?
– Att se vad kocken Gizzi Erskine gör med Pure F!lth Food, restaurangöppning i London.
Vad slutar vi med 2019?
– Plastpåsar, istället slår ”BYOVB” igenom (vilket betyder Bring Your Own Vegetable Bag).
Vad blir trendigt?
– Att göra ett ställningstagande med sina inköp. Har dina val gjort världen lite bättre? Varför inte?
Vad blir årets stora skandal?
– Att Livsmedelsverket fortsatt förbjuder insekter som livsmedel.
Vem/vad har satt sin sista potatis?
– Alltför många svenska bönder. Efter sommarens torka sjönk deras intäkter från 9 till 2,4 miljarder. Det budgeterade statliga krisstödet på 800 miljoner känns futtigt.
Vem/vad kommer att få aningen för mycket utrymme i massmedia?
– Alla trendspanare som fyller spalterna. Nu är vi alla orakel.
Vem/vad kommer få aningen för lite utrymme i massmedia?
– Det kommer vara för få matlagningsprogram på TV.
Vem skulle du vilja byta liv med 2019?
– Min idol Jay Rayner, som kan skapa globala nyheter med en restaurangrecension av Le Cinq.
Vad kommer vi låtsas gilla?
– Jackfruit, en frukt som alternativ till kött, kommer sväljas ned med ett självbelåtet Instainlägg.
Vad kommer vi att äta?
– Ost. Före maten, i varmrätten, mellan målen, till tandborstningen, när man vaknar. Say ”cheese”!
Vems klädstil vill vi sno?
– Efter utmärkelsen ”Årets Innovatör” på RestaurangGalan i höstas tycker jag att Paul Svensson bör föräras ”Bäst Klädda Kock”. Och alla andra utmärkelser med.
Vem kommer vi att störa oss på?
– Alla italienska restauranger. Hur mycket carbonara kan vi stoppa i oss egentligen?
Har du något nyårslöfte?
– Att aldrig äta mer än vad jag kan lyfta (tack Miss Piggy).