Foto: Matilda Rahm.

Leila K hyllas med ny pjäs

10:23 5 Nov 2018

Den nya scenföreställningen K visar en ny sida av den ikoniska artisten.

Dramatikern Dimen Abdulla är tillbaka med en ny pjäs. K är en föreställning om en ung rappande tjej som i slutet av 80-talet inspirerades av världsartister som Michael Jackson, Prince och Madonna. Vad händer när mediebilden av en ung människa är den som tar över? 
– Föreställningen handlar om just den där K som går att läsa och se i tidningar och på tv, en person som reduceras framför strålkastarljusen. K berättar om ett ögonblick, den där sekunden innan hela världen upptäcker en och man slukas upp av dess blick, säger Dimen Abdulla.

Pjäsen är en hyllning till människan och artisten Leila K, samt till alla kvinnor som var före sin tid. Pionjärerna som har brutit och som fortsätter att bryta ny mark.
– Jag hade en önskan att berätta om en människa som ingen annan har kunnat få fatt på, och efter research i tidningar, böcker, på internet och i polisens register insåg jag att det bästa jag kunde göra var att inte upprepa det narrativ och öde som exploateras från andra perspektiv, säger Dimen Abdulla.

K har urpremiär den 15 november 2018 på Klara Nätter – med UV-ljus, neon och musik av Fouad Arbabi. För regin till föreställningen står Åsa Lindholm.
K handlar om en populärkulturell pionjär, en ung tjej som rappar. Jag tror att många känner igen sig i hennes historia om att vara utanför normen, säger Åsa Lindholm.

Rollerna görs av skådespelarna Sepideh Khodarahmi och Arazo Abdulla.
– Mycket av mitt uttryck har handlat om att utmana normer och att utforska dem. Jag arbetar till exempel med olika karaktärer inom performance, till exempel som dragking/dragqueen, säger Sepideh Khodarami.
– För nio år sedan lämnade jag Stockholm för att studera musik i Los Angeles. Jag hittade ett space i musik som var bortom de ramar och begränsningar jag känt av. Här var jag orädd, fri och kreativ. Och i det här möts K och jag, i en längtan efter att få vara oss själva helt och hållet, fullt ut, säger Arazo Abdulla.

Vad händer med dig när bilden tar över, när fotografiet av dig blir verkligare än du? 

K spelas kvällstid på Kafé Klara från den 15 november.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!