Laga finpizza med sparris och getost på tjugo minuter

12:33 16 Apr 2015

Det är varken svårt eller tidskrävande att göra din egen finpizza. Såhär gör du en med sparris och getost på tjugo minuter!

När du ska göra egen pizza finns det miljoner alternativ. Bara pizzadegen går att lösa på flera sätt: 1) gör egen deg från scratch 2) köp färdig bakmix, som du blandar själv men där du slipper jästid 3) köp färdig deg i butiken. eller allra helst hos din närmsta pizzabagare. Jag har använt färdig deg från affären för att visa hur snabbt man kan göra en riktigt god pizza alldeles själv.
Har du mot all förmodan en baksten hemma är det läge att använda den. Har du ingen men vill skaffa en är det också läge att göra det nu. Köp då en opolerad granitskiva från ett byggvaruhus istället för en ”baksten”, så blir det väldigt mycket billigare även om det är exakt samma produkt.
Det här receptet är en pizza blanco, det vill säga en pizza utan tomatsås, men vill du göra en med och tänker ”ah, degen i affären säljs ju tillsammans med en färdig tomatsås” säger jag bara nej, nej, nej, gör det inte! Den förstör hela pizzan, oavsett vad du väljer för andra ingredienser. En pizza med kass tomatsås är helt enkelt inget värd, utan gör då istället en egen. PIZZA BLANCO

med sparris, getost, pinjenötter och vitlöksolja

För två-sex personer, beroende på hunger

2 stycken pizzadegar
375 gram mozzarella, helst buffel (tre små paket)
250 gram getost
1-2 knippen färsk grön sparris
50 gram pinjenötter
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
citronzest (skal) från en halv citron
chiliflingor om man vill ha lite hetta
flingsalt & nymalen svartpepparSätt ugnen på 225 grader. Häll av vattnet från mozzarellan och låt ostarna rinna av ordentligt, annars blir pizzan soggig. Häll upp olivoljan i en skål. Krossa vitlöksklyftorna genom att lägga knivbladet ovanpå klyftorna och trycka till. Riv citronzest och blanda med olivoljan tillsammans med vitlök, salt & peppar och eventuella chiliflingor. Låt stå.

Skölj sparrisen och skär eller bryt av det grövsta längst ner på stjälkarna. Ta ut pizzadegarna ur sina förpackningar och klipp dem på mitten. Lägg försiktigt över på varsitt bakplåtspapper – för att degen ska bli bra får de inte gå isär. Har du inga bakplåtspapper kan du pensla plåten med lite olja och lägga degen direkt på. Kavla ut degarna till önskad tjocklek direkt på bakplåtspappret eller den smorda plåten. Har du ingen kavel hemma kan du använda en vinflaska.

Lägg på mozzarella, antingen i skivor eller smula över, getost i mindre bitar, hela sparrisar, pinjenötter (orostade), salt & peppar och avsluta med att hälla citron- och vitlöksoljan i små doser över alla ingredienser.
Grädda i ugn i cirka tio minuter beroende på tjocklek och ugn. Se till att pizzan får tillräckligt med värme undertill så att degen inte blir för mjuk.
Servera med en sallad om du tycker det behövs – för mig räcker det gott och väl med bara pizza. Smaklig måltid!
DRYCKESTIPS:
Vin och finpizza känns som en självklar kombo! Både ett mjukt rött eller ett torrt vitt vin passar fint, även om ett vitt är att föredra till sparris och getost. Om du vill ha rött vin kolla in Torres San Valentín Garnacha, för vitt Jolie Fleur Sauvignon Blanc Organic eller Zonnebloem Sauvignon Blanc. Även en riesling passar, typ Hardys Nottage Hill Riesling eller Gustave Lorentz Riesling Réserve.

Orkar du inte laga själv? Kolla den här texten: Stockholms nya lyxiga pizzerior.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!