Kvarnbyn fyller sina söndagar med vintage och jazz

12:20 31 May 2019

Evenemanget för dig som hade tagit dig runt Göteborgsvarvet om det bara hade varit en bakluckeloppis istället för halvmara.

Under våren har tre söndagar i rad förgyllts av det som många göteborgare gillar mest - jazz, mat och second hand. Det är ute i pittoreska Kvarnbyn i Mölndal med sitt gamla vattenverk som huserar detta, och den 2 juni kör de sin säsongsavslutning. Eftersom konceptet låter som det bästa botet för en bakfylla frågade vi Malin Leijonberg som är med och arrangerar om hur det hela går till.

Hur kom ni på Junk n’ Jazz?
– Junk n’ Jazz startades i våras i samarbete med Erikshjälpen och Forsåker och är ett projekt som vi länge gått och ruvat på. Konceptet är att vi bjuder in och arbetar med musiker, konstnärer, designers, föredragshållare, inspiratörer, secondhand, loppis och foodtrucks.

På söndag blir tredje gången för våren ni håller evenemanget. Hur var det varit hittills?
– De första helgerna har lockat cirka 1000 besökare. Vår målbild är att det under första söndagen i månaden ska vara liv i Kvarnbyn. Bönder som säljer ägg så väl som designers som återbrukat gamla trotjänare, keramiker som drejat läckerheter och musiker som jammar.

Märker ni av att intresset för second hand blivit större den senaste tiden?
– Helt klart har marknaden för loppis stärkts och vuxit de senaste åren. Idag är det i det närmaste en självklarhet för de flesta att söka udda, spännande, läckra och vackra ting secondhand istället för att frossa i nyproducerat och ha ett lite gnagande dåligt samvete över den miljöpåverkan som det har. Handlar en dessutom på välgörenhets butiker/hjälporganisationer som Erikshjälpen förvandlas ju den flärdfulla vintageklänningen till mat och skola för någon person, vilket känns bra i hjärtat.

Många tycker att det är svårt att hitta rätt på loppisar och second hand butiker. Kan ni ge några tips för hur en handlar second hand?
– De bästa tipsen för att hitta grymma grejer på loppis och secondhand är att shoppa med ett öppet sinne, att försöka att se hur varorna kommer att se ut i din egen miljö. Det är det svåraste, att tänka bort det som är runt omkring i butiken och se hur läckert det kommer att bli tvättat, målat, upp och nervänt, eller bara hemma hos dig med en annan omgivning. Loppis är en träningssak och sport, själv är det min bästa gren. Hade Göteborgsvarvet varit en bakluckeloppis hade jag tagit mig runt utan problem.

Utöver jazzen och prylarna, vad mer innebär Junk n’ Jazz för aktiviteter?
– Maten är en central punkt i umgänge, så för bra möten med människor och ett härligt häng behövs mat och självklart musik. Det är närproducerad mat att både äta här och ta med sig och hittills har vi haft allt från sing n song writers till lite större band som spelat av och till under dagen, både i Kvarnbyns backar och ifrån scenen.

Efter helgen kommer ni ju att ha ett litet sommaruppehåll. När kommer ni tillbaka för hösten om en inte kan komma på söndagen?
– Vårens sista Junk n’ Jazz går av stapeln söndagen den 2 juni, sedan tar vi ett sommaruppehåll och slår åter upp dörrarna första söndagen i september.

Junk n' Jazz sker för sista gången i vår den 2 juni i Lilla Götafors i Kvarnbyn, Mölndal.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!