Kulturguiden våren 2022

Redaktion 13:40 24 Jan 2022

Här är några av de utställningar och scenuppsättningar du inte bör missa de kommande månaderna.

KONST 

NORDISK SALONG 
Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11, Helsingborg, dunkerskulturhus.se
Den jurybedömda utställningen Nordisk Salong 2021 har som ambition att visa den samtida nordiska konsten med alla sina olika uttryck. Inbjudan till open call gick ut till konstnärer boende och verksamma i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island, Grönland, Färöarna och Åland.
Resultatet av detta visas fram till den 3 april. 

DET REDAN SEDDA 
Galleri Rostrum, Västergatan 21, rostrum.nu 
Konstnären Pepe Viñoles samlar i Det redan sedda (Lo ya visto) konstverk från olika perioder av sitt liv. Många av verken har aldrig visats i Malmö, staden där han bor och verkar, tidigare. 
Det redan sedda visas fram till den 6 februari.

ANN BÖTTCHER VERK 2000-2021
Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, konsthall.malmo.se 
Malmöbördiga Ann Böttcher har framför allt uppmärksammats för sina minutiöst utförda blyertsteckningar. Hon arbetar utöver detta även med tekniker som collage, vävning och installation. I den retrospektiva utställningen Verk 2000–2021 presenteras hennes konstnärskap från de intima blyertsteckningarna till hennes mer skulpturala verk, där hon gärna går upp i skala.
Utställningen pågår fram till den 27 februari.

POETEN TALAR & BERÄTTELSER FRÅN INGENSTANS OCH ANDRA OLYCKOR
Digitaliseum, Lodgatan 1, digitaliseum.org
Angelina Petrovics videoverk Poeten talar rör sig i samklang med toner från Martin Jutéus klaverspel. Fragment ur Shumanns kinderzenen blandas med suggestiva animationer som vidgar och expanderar ögonblicket till ett universum.
Samtidigt visas också Lisa Rydberg och Lars Henrik Anderssons utställning Berättelser från ingenstans och andra olyckor som består av såväl filmer som collage och teckningar. 
Båda utställningarna visas fram till den 19 mars men kräver förhandsbokning. 

SCEN 

GASLJUS: MALMÖ 
Malmö Stadsteater, Stadt Hamburg, malmostadsteater.se
Gasljus: Malmö är en nyskriven psykologisk relationsthriller med drag av såväl Seinfeld som Ingrid Bergman-filmen Gasljus. Det är en samtida föreställning som tar upp fenomenet gaslighting – ett manipulativt beteende där den utsatte alltmer börjar tvivla på sin verklighetsuppfattning – och den spelas på grund av den gamla Hippodromens förvandling i replokalen Stadt Hamburg. Detta från den 19 januari till den 12 mars.

GENGÅNGARE
Helsingborgs Stadsteater, Karl Johans gata 1, helsingborgsstadsteater.se
Gengångare hade urpremiär i Helsingborg 1883. Nu går den igen, pun intended, på Helsingborgs Stadsteater. Även denna visas fram till och med den 12 mars.

PIANOTOPOGRAFIER 
Dansstationen, dansstationen.nu
Koreografen Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens mest erfarna inom samtida dans, och i över tre decennier har han stått i den svenska dansens centrum. Nu är han åter aktuell, denna gång med ett dansverk där dans korsbefruktas med bildkonst och pianomusik.
I Pianotopografier möts fyra handplockade dansare från USA, Finland, Norge och Sverige. Tillsammans med Kenneth skapar de ett kollage i upplösning till tonerna av kompositören Nils Frahm. Föreställningen visas den 27 februari på Stenkrossen i Lund samt den 28 februari på Dansstationen i Malmö.

THE ERASED 
Moomsteatern, Olof Palmes plats 1, moomsteatern.com
Den kritikerrosade föreställningen The Erased tvingades strax efter premiären att avbryta sin spelperiod, men i vår återuppstår den på Moomsteatern. Föreställningen utspelar sig vid det där vanliga matbordet vi alla känner igen, vardagens konstanta mötesplats som både är ständigt stillastående men samtidigt i ständig förändring. Historien som rullas handlar om en flicka som är både vanlig och ovanlig, som växer upp med två föräldrar som är trasiga och därför även tar sönder sitt barn.
The Erased visas från den 12 mars. 

MALMÖ SCENFEST 
Den 26 mars anordnas Malmö Scenfest (f.d Teaterns Dag) som är en heldag av gratis scenkonst. Det kommer att bjudas på teater, dans och performance, föreställningar, öppna repetitioner och workshops på massor av ställen runt om i staden. Programmet släpps den 3 mars. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera