Emma Amal Khanafer och Ossian Melin.

Kulturguiden våren 2022

Redaktion 13:34 24 Jan 2022

Här är några av de utställningar och uppsättningar du inte bör missa de kommande månaderna.

KONST 

KONSTAB PRESENTERAR: EMMA AMAL KHANAFER OCH OSSIAN MELIN
Galleri Thomassen, Götabergsgatan 32, gallerithomassen.se
Bland Emma Amal Khanafer och Ossian Melins tidigare gemensamma projekt märks Stormen som visades på Göteborgs Stadsteater under 2021 där Ossian regisserade och Emma gjorde kostym och attribut. Paret samarbetar även just nu på Ossians debutfilm Vernissage hos Gud som har premiär under 2023. Utställningen på Galleri Thomassen kretsar kring en händelse de båda var med om.
– Det var när människor fortfarande levde i primitiva bondesamhällen och vi precis hade skördat morötter på ett stengolv. Emma hade gjort en skulptur som svävade mellan oss och den kastade otroliga ljusstrålar. Vi var plötsligt omgivna av märkliga, tidlösa symboler på väggarna målade med spritpenna som gamla hällristningar. I samma veva spelade vi in ett antal videos där Emmas stora röda dräkt högtidligt vandrar in på Galleri Thomassen.

Utställningen visas till den 13 februari. 

YOWL MED OLIVIA STERLING 
Nevven, Molinsgatan 11, nevvengallery.com
Sterlings verk drar in betraktaren med hjälp av de tecknade seriernas färgglada bildspråk. Vid första anblick ser man humoristiska mjuka drag och flashiga färger, men vid en andra titt börjar målningarna avslöja ett våld som sipprar fram. Spänstiga smällar, grepp av mjukt kött och knivhugg kan till en början verka ofarligt i denna mångfärgade fantasi, men när du väl ser den börjar den animerade ondskan kännas väldigt verklig. I utställningen Yowl väljer Sterling att fortsätta placera sina karaktärer i bekanta miljöer och omge dem med vardagliga föremål.
Yowl pågår till och med den 27 februari.

PARAFRAS – ROMANTIKEN
Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen, goteborgskonstmuseum.se
Inom ramen för kursen Parafras – objekt, begrepp och externa samarbetspartners har studenter från de konstnärliga kandidatprogrammen i textil-, keramik- och smyckekonst från HDK-Valand utforskat 1800-talets stilepok romantiken på Göteborgs konstmuseum. Som en del av kursen visas resultatet i utställningen Parafras – Romantiken i sal 13, våning fem på Göteborgs konstmuseum. Verken visas i tre omgångar och fram till den 20 februari.

BAROCKKAMMAREN 
Röhsska Museet, Vasagatan 39, rohhska.se
Barockkammaren kommer från det gamla sockerbruket som låg i Gamlestaden och är ett exempel på inredningskonst i svenska bruksmiljöer under 1700-talet. Kammaren, som möjligen fungerade som arbetsrum, flyttades till museet i samband med invigningen 1916.Här möts du av ett fantasilandskap med kraftfullt formspråk inspirerade av sydligare breddgrader
Barockkammaren öppnar i samband med återöppningen av våning två den 12 februari.

SCEN 

OM KÄRLEK
Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen 4, stadsteatern.goteborg.se 
Den apokalyptiska monologen Om kärlek är ett samarbete med Kastratet, en konstnärlig plattform som under de senaste åren har skapat en rad textbaserade scenkonstverk som alla har testat moraliska gränser och publikens förmåga till identifikation med det oförsvarbara. Vad händer när vi plötsligt måste sluta konsumera? Vem vill egentligen, i ärlighetens namn, släppa taget om friheten att älska, att shoppa, att finna lycka - om det fortfarande finns ett val?
Om kärlek har urpremiär den 11 februari. 

SASHA VELOUR
Lorensbergsteatern , lorensbergsteatern.se
Sasha Velours första soloturné har fått namnet Smoke & Mirrors och är en blandning av drag, filmkonst och magi. Velour introducerar publiken till en helt ny sida av sitt konstnärskap genom tretton genreöverskridande lip-synk-uppträdanden, alla regisserade och koreograferade av Velour själv. Föreställningen innehåller musik av Annie Lennox, Whitney Houston, Shirley Bassey, Judy Garland, Celine Dion, Sia, Nina Simone, Le Tigre med flera. 
Spelas den 28 mars. 

MODERNA TIDER
Folkteatern, Olof Palmes Plats, folkteatern.se
Charlie Chaplins klassiker återkommer i en fri bearbetning av Erik Holmström och Pontus Lundkvist, och aldrig förr har väl Folkteatern varit trendigare. Världen har heller aldrig funnits längre än när du läst klart den här texten.

Moderna tider har urpremiär den 26 februari. 

IKA NORD ÄR TILLBAKA 
Teater Jaguar, Storgatan 3, teaterjaguar.se 
Träd, hopp och kärlek är Teater Jaguars tredje samarbete med Ika Nord som också har skrivit, koreograferat och regisserat teaterns tidigare publikdragare Det stora äventyret samt Kabaret Jaguar. 
Tillsammans med scenografen Erik Radix har Ika denna gång förvandlat teatern till en skog där det vimlar det av ugglor, ekorrar, daggmaskar och hoppstjärtar. Glada orienterare och maniska svampplockare dyker upp och vi får dessutom uppleva mötet mellan en glömsk jägare och en drömsk älg. Sist men absolut inte minst får publiken lära känna en förälskad flicka och ett klokt gammalt träd.
– Om man känner sig ensam och vilse, och ingen finns som vill lyssna, då kan man bli vän med ett träd. Trädet har hur mycket tid som helst, säger Ika Nord.
Träd, hopp och kärlek har urpremiär den 29 januari. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!