Krogrunda i Helsingborg – en fortsatt succé

13:47 13 Sep 2018

Att köpa en biljett till att få gå runt och provsmaka menyer från restauranger, krogar och bagerier har slagit stort i Skåne. I slutet av september är det dags i Helsingborg igen och biljetterna sålde slut direkt.

Bli inte förvånad när du ser hundratals personer springa runt i de centrala delarna av Helsingborg, med rosa armband och mätta, belåtna ansikten i slutet av september. Den 29:e är det nämligen dags för Madamilen att göra comeback efter en lyckad matvandring i våras.
– Här i Helsingborg är det ju redan slutsålt efter att vi hade en succé i mars. På mindre än en dag tog biljetterna slut, så suget är enormt, säger Malin Broman, projektledare för Madamilen i Helsingborg.

Malin Broman kommer själv ifrån en bakgrund som kock och chefredaktör på tidningen Mat & Vänner. Numera är hon egenföretagare och har engagerat sig i Madamilen som håller hennes livslånga matintresse vid liv. Hon går själv med i rundan när det är dags.

Konceptet Madamilen har vuxit den senaste tiden och anordnas på flera platser i Skåne. Från Malmö i söder till Ängelholm i norr. Till och med Hven har fått en egen mil.

Grejen är ganska enkel: besökaren köper en biljett och får ett armband att hämta ut som ger tillgång till tio restauranger i Helsingborg. På varje ställe som besöks får man ett smakprov ur menyn eller från utbudet och varje gång försöker arrangörerna bredda utbudet så mycket som möjligt.
–  För det första vill man inte ha för många som varit med tidigare. Många kanske går för andra gången och då ska man inte behöva gå på samma som man besökte sist. Vi försöker också hitta några som är nyöppnade och rent geografiskt är det också kul om vi kan variera. Vi försöker hitta en bra mix mellan restauranger, bagerier och caféer, säger Malin Broman.

I syskonstaden Malmö gick Madamilen av stapeln i början av september och köerna ringlade sig långa utanför krogarna. I Helsingborg behöver man inte följa strömmen, där kan man välja att besöka stoppen hur som helst.
– Det som jag tycker skiljer sig är att här får de som går Madamilen helt enkelt bestämma lite mer själva. Det är lite mer självständigt. Man bestämmer själv vilken ordning man vill ta restaurangerna. Det finns heller inget som hindrar en från att stanna kvar lite längre om man hittar något som man verkligen gillar.

Längs vägen träffar man andra smakprovare som på ett eller annat sätt samlas kring eventet för att utforska matens krogliv. Vid de olika stoppen får man möjlighet att prata med personalen och höra mer om deras matlagning och tankegångar när det kommer till råvaror. Malin Broman tror att många söker sig till Madamilen för att hitta något nytt.
– Jag vet själv hur det är, man hittar sin typ av restaurang som man gillar och går ofta på samma. Här, helt plötsligt, kommer man kanske in en restaurang som man aldrig satt sin fot tidigare på. Alla har på något sätt förutfattade meningar om saker och ting men ett smakprov kan de flesta tänka sig.

Responsen från restaurangerna som medverkat är enligt arrangören väldigt positiv, speciellt ur ett marknadsföringsperspektiv.
– Jag tror att möjligheterna till att få nya gäster ökar. Att visa de här människor vad man erbjuder, säger Malin Broman.

Vad har du för förväntningar på årets Madamil?
– Mina förväntningar är att hela evenemanget fungerar och att vi får uppleva de här tio restaurangerna tillsammans. Att vi som står bakom detta ger gästerna som går Madamilen en riktigt fin mat och dryckesupplevelse. Hela den här folkfesten som jag upplevde sist.

Höstens Madamil kommer att besöka Gastro, Ålgrändens ost, M2 Tapas, Restaurang Creo, Brödkultur 2.0, Lagmark Gastronomi och ytterligare fyra ställen som ännu inte offentliggjorts.

Årets sista Madamil går av stapeln i Lund i mitten av oktober.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden undefined.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.