Krognytt från andra sidan Sundet

Peter Steen-Christensen 14:00 13 Sep 2018

Vi har återigen tagit oss över till den danska sidan och provat nyheterna i Köpenhamns krogliv. 

Sukaiba,
 Center Blvd. 5, sukaiba.dk
Japanska Sukaiba har ambitioner som är lika höga som läget. Den nya restaurangen är belägen i Bella Sky, den galna hotellbyggnaden i Örestad på Amager, och de har plöjt ner ett tvåsiffrigt miljonbelopp på inredningen.
Sukaiba betyder något i stil med ”fältet i himlen” vilket är passande för en restaurang på 23:e våningen. Restaurangchefen Martin Nilsson-Möller, tidigare på Köpenhamnska Kiin Kiin (den enda Thai-restaurangen med Michelinstjärna utanför Thailand) menar att målet är att sofistikerad japansk matkultur ska smälta ihop med det raffinerade nordiska köket och mynna ut i enkla rätter som är stora smakupplevelser. ”Det japanska köket med klara referenser till nynordiska dogmer om hållbarhet och lokala råvaror. Serveringarna kommer vara rena och precisa utan att vara för pretentiösa”, har han sagt.
Menyn bjuder på klassisk tempura och robata där kött och fisk grillas på japansk kolgrill. Vill man hållas i handen och tas med på en utflykt rekommenderas deras avsmakningsmenyer – Sukaiba Kamikaze – med åtta respektive 16 rätter som väljs till alla vid bordet för 695 respektive 895 kronor. ”Affordable luxury” som de kallar det.

& Rudolph
, Classensgade 11 A, ogrudolph.dk
Den tidigare kallade Ralph & Rudolph har bytt namn och har som grundtanke att skapa ett mysigt stamställe, både för vardagliga och festligare tillfällen, för alla lokala på Österbro. De jobbar mot att i allra möjligaste mån ha ekologiska råvaror, frigående kött och fisk från danskt farvatten. De vill ha en spännande och varierande meny och har därför en tavla i restaurangen med tre förrätter och tre huvudrätter som skiftas dagligen. Men det är alltid säsongsbetonad och ”ärlig” mat – mat de själva älskar och vill äta.
Professionellt trots att det är informellt och avslappnat, gott mathantverk och flertalet av vinerna på listan går att fås på glas. En drömgranne för Österbroarna.

Roxie, Bremerholm 6, roxie.dk
I juni öppnade det nya femstjärniga boutiquehotellet Herman K i ett gammalt elverk mitt i Köpenhamns kommersiella hjärta. När hotellgruppen bakom satsningen skulle stoppa in en trevåningsrestaurang i lokalen tog de hjälp från högsta nivå. Teamet från tvåstjärniga Michelin-restaurangen Kadeau trollade fram ett koncept till restaurangen Roxie vilket garanterar för smakupplevelser som attraherar internationella gäster såväl som givetvis köpenhamnarna själva.
– Det blir ambitiöst på ett lekande och nyfiket sätt, där man kan äta både lättare rätter och snacks till sina cocktails eller gå all in med vår ”Roxie”-meny, berättar kökschefen Anika Madsen.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bistro de Paris Det slår det mig ibland att jag besöker det franska köket för sällan. Köket som brukar vara ett säkert kort med sin bœuf bourguignon som värmer i vinterkylan.