Lammet och Grisen.

Krogguide till Sälen

16:27 19 Mar 2018

Lammet och Grisen
Lammet och grisen har sedan starten 1991 blivit lika viktigt för många skidåkare som snö i backen. En resa till Sälen utan att besöka Lammet och grisen är som julafton utan Kalle Anka. Kökschef Fredrik Hedlund (nio år i kocklandslaget och sjufaldigfaldig olympiskmästare i matlagning) håller koll på de senaste trenderna i matvärlden och serverar mat i klass med vilken fin restaurang som helst runt om i landet. Med avsmakningsmenyer, klassiska koncept som filé-trilogi och varmrätter som består av det absolut bästa kött som Sälen har ett erbjuda kan man tro att Lammet och grisen bara är för köttälskaren, men med en bredare meny så finns där nu även något för fisk- och skaldjursälskaren, vegetarianer och även riktigt bra och välkomponerade rätter för veganer. En vinkällare som får den största vinkännaren att häpna och en ovanligt låg prissättning på rariteter i vinvärlden och med guidning av chefssommelier Tony Fredriksson eller Karina Tholin gör i sig Lammet och grisen värt ett besök. En lounge med utsikt över Gustafsbacken där man antingen kan avsluta eller börja kvällen är pricken över i:et. Lammet och grisen är restaurangen som passar alla typer av gäster från barnfamiljer (tre lekrum för barnen), kompisgänget som vill förgylla skidresan och företaget som är på konferensresa. Skulle ni inte ha tid med ett besök i restaurangen så är deras förbutik ett måste, där man kan handla med sig lokala råvaror av högsta kvalité hem.
Fjällvägen 21, Lindvallen


Frö

Sälens mest spännande nykomling ligger Emma Ramirez (tidigare Högfjällshotellet) och Malin Flygar (tidigare Olarsgården) bakom. Med lokala råvaror och en meny som speglar vad säsongen har att erbjuda lägger man stort fokus på att göra allt från grunden. Maten kommer serveras i det nya populära formatet mellanrätter, som är det perfekta för sällskapet som vill testa så mycket som möjligt från menyn. Lägg därtill en bred vinlista både när det kommer till glas och hela buteljer och med möjligheten att beställa lokalproducerad dryck så kommer Frö att utmana de bästa restaurangerna i Sälen. Med ledorden "Hållbart, kvalité och service" så kommer Hundfjällets nya juvel att vara ett av Sälenfjällens absoluta måsten i vinter.
Fjällsåsgården, Fjällsåsvägen 2, Hundfjället


XS-Nightclub

Vinterns stora nyhet är XS Nightclub som öppnar på HC säsongen 2017/2018. Fjällvärldens häftigaste nattklubb inspirerad av XS i Las Vegas, ett av världens coolaste nattklubbskoncept. Nattklubben är öppen torsdag-söndag och tisdagar. Med nattklubb fem dagar i veckan, skön stämning och ett koncept som vi inte sett i Sälen förut så är säsongspersonalens gamla favoritställe äntligen tillbaka i ny kostym. Sälens nya nöjespalats är ett samarbete mellan Sälens Högfjällshotell och Kopparbergs Bryggeri. Besöker du Sälen och är sugen på lite nattliv så är XS det självklara valet. Se till att titta över programmet över artister, har du tur så kanske just din favoritartist uppträder på XS när du är i Sälen.
HögfjällscenterLeffes Burgers and pizza
Efter en tuff natt på XS eller någon annan nattklubb i fjällvärlden så är det Leffes på högfjället som ska besökas. Med dem bästa burgarna som går att hitta i fjället och pizzor i storlek med en mindre småstad så blir Leffes ett måste dagen efter. Leffes miljö passar dock vid fler tillfällen, för den hungriga familjen som vill dela på en grym pizza, för kompisgänget som vill avnjuta några bira och bra burgare senare på kvällen när Leffes förvandlas till ett vardagsrum för törstiga själar. Är du rejält hungrig och sugen på vällagad fastfood är Leffes stället för dig.
Sälens Högfjällshotell

TB grill Room
TB som det oftast kallas ligger också på högfjällshotellet. Ett autentiskt New York steakhouse, med kött i världsklass. En av få restauranger både i Sälen och i Sverige som fortfarande värnar om matsalsarbete. Här både flamberas och trancheras det ute i matsalen vilket gör att restaurangen känns väldigt levande. Med en grym vinkällare som styrs av sommelier Niklas så finns här alla möjligheter att kombinera ihop prisvärt vin med bra och vällagad mat. Lokalen för tankarna mot Aspen, Colorado och utsikten över Högfjället gör att man gärna stannar i flera timmar. Alert och trevlig personal som styrs av hovmästare Josefine gör att servicen alltid ligger på topp.
Sälens Högfjällshotell


Fågelboet

Den lilla 1600-talsstugan vid Sälfjällstorget är mest känd som våffelstuga. På dagen hittar man glada skidåkare som testar de olika typerna av våfflor från menyn. Ett perfekt ställe att ta en välbehövlig paus i allt skidåkande.  Mysfaktorn är hög innanför de timrade väggarna med den sprakande brasan och väggar och tak fyllda med gamla skidor och uppstoppade fåglar. På kvällen förvandlas våffelstugan till en fonduerestaurang. Köttet, från nöt, ren eller älg, är av högsta kvalitet. Till det finns val på tre såser och picklad rödlök samt potatisgratäng. Denna lilla White guide-rekommenderade pärla är värt minst ett besök under er tid i Sälen.
Sälfjällstorget


Gustaf grill & bar och Sälens fjällbryggeri

Ägarna bakom Gustafs grill & bar tar sin satsning på sitt eget bryggeri steget längre när man flyttar till nya lokaler på Gamla Fjällvägen. Med ett tjeckiskt bryggverk på 2000-liter så är tanken att man ska sätta sig på den svenska öl-kartan på riktigt. Har ni tid över en dag så boka in en provning och visning på bryggeriet och ta chansen att njuta av öl gjorda av ren kärlek. Passa även på att besöka just Gustafs grill & bar om du gillar öl och whiskey, deras ambition är att ha Sälens största sortiment och kunskapen bakom baren är nästan oändlig. Boka bord i restaurangen om du är sugen på klassisk á la carte eller bara droppa in för att äta av den trevliga pubmenyn. Gustafs grill & bar är stället för dig som bara vill ta en paus i skidåkningen eller njuta av mat och dryck i klassisk fjällmiljö.
Längst ner i Gustavbacken på Lindvallen.


Onkel Jean

Det är svårt att ha en sådan här lista och inte ha med Onkel Jean som enligt White guide är Dalarnas bästa restaurang. För vi är beredda att hålla med. Mat av högsta klass som skapas av köksmästare Daniel Skoglund och hans köksteam. Menyn baseras på råvaror av högsta kvalitét och sommelier Niklas Rydstedt ser alltid till att du får rätt vin till din mat. En mysig och stillsam miljö med underbar utsikt över Högfjällets skidbackar gör att en middag på Onkel Jean alltid blir en fantastisk upplevelse. Väljer ni att besöka Onkel Jean så välj den satta menyn och njut av en kulinarisk smakresa.
Sälens Högfjällshotell

Appetito Ristorante Italiano
Vill ni ha en mysig och intim middag i klassiskt italienskt stuk så är det Appetito ni ska besöka. Man välkomnas alltid av trevlig och kunnig personal som tar sig tid att ge gästerna det där lilla extra. När man sätter sig till bords så kommer hovmästaren och förklarar hur deras koncept fungerar, man äter så som italienare helst ser att deras mat serveras det vill säga i mellanrätter och i flera serveringar. Här finns både färdigsatta menyer och á la carte för den som önskar det. För att få ut det optimala av kvällen på Appetito så föreslår jag att ni väljer en färdig meny och litar på kockarna för då kommer ni aldrig kunna bli besvikna. Appetito är inget för er som vill ha en snabbmiddag utan här bör man avsätta en hel kväll och bara sitta och njuta i timmar. Ett bra utbud av italienska viner och aperitifer gör att ett besök hos Appetito alltid slutar med full pott.
Högfjällsgården

Karelius kött & deli
Direkt när man kommer in på Karelius så känns det som att komma hem, ombonadmiljö med glad och välkomnade personal. Karelius är perfekt för familjen med möjligheten för barnen att försvinna iväg till filmrummet efter middagen så att föräldrarna kan njuta vidare. En klassisk meny i fransk anda men med en egen touche eller pizza är vad man kan beställa ifrån köket. Till denna säsong så invigs även ett nytt vinrum. Till Karelius går man om man vill ha vällagad mat som passar alla. Även om man inte bor Kläppen så är det värt att sätta sig i bilen och köra hit för att få njuta av denna fantastiska restaurang. Erfarna krögare med koll på läget har verkligen lyckats med vad jag anser vara en av Sälens bästa restauranger.
Kläppen

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: