Krogens invigningsriter – hur man lurar en nyanställd

10:10 15 Apr 2015Det finns saker du bara känner igen om du har jobbat krog. Vi har frågat folk bakom baren om vilka invigningsriter de har utsatts, och utsatt andra, för.

Svaren är anonymiserade, men kanske har du till och med sett något av spratten i praktiken. Har du fler exempel från andra sidan bardisken eller köksregionerna? Tipsa oss genast i kommentarsfältet nedan. 

1. Barförlängaren 
Varje nisse värd namnet har väl någon gång i rusningstid fått i uppgift att hämta en barförlängare? Det vill säga krogbranschens svar på snickarnas ögonmått. 

2. Den engelska buljongen
Engelsk buljong är nog en av de största klassikerna på krogen. Man får folk att springa omkring med varmt vatten (engelsk buljong) till andra krogar, ”och skynda så den inte svalnar”. Det finns en historia om en vid tillfället ung kille som skickades iväg från Sturehof och kom tillbaka två timmar senare efter stopp på sju olika krogar, helt förstörd för att vattnet nu var kallt. Alla kökschefer hade hakat på skämtet och hänvisat honom till nästa krog.

3. Istricket
Att sätta en nyanställd på att gå in i frysen med en hink vatten och en visp för att vispa ihop lite krossad is till ostronplatåerna. Det finns exempel på hur en nisse satt i 20 minuter innan hen kopplade att det var ett skämt. Ett annat prank är att sätta någon på att inventera bitarna i ismaskinen. 

4. Tolken 
En annan klassiker är att mitt under service be en anställd som kan ett speciellt språk att gå ut och lösa en ”situation” genom att kommunicera på gästernas språk. Att se en bartender gå ut och förklara på finska vad klockan är, för två icke finsktalande gäster som skiter fullständigt i vad klockan är, är så roligt att det inte går att beskriva.5. Felbeställningen 
En annan är att få en kollega att servera ett bord massa konstiga saker under en hel kväll utan att någon beställt det. Ett exempel finns med en servitör som fick servera mjölk till random gäster hela kvällen.

6. Nummerlappen 
När man hittar lappar på baren med nummer till tjejer/killar, som är ämnade till exempelvis en annan gäst, är det väldigt kul att räcka dem till sin kollega och hälsa från personen som de har flörtat lite med under kvällen. När man lyckas få till det så bra att de bestämmer sig för att träffas blir mötet dessutom helt fantastiskt. Det tar några minuter innan de inser att de har blivit lurade, och det är så jobbigt att se att det vrider sig i hela kroppen.7. Hänglökar
Oskyldigare än vad det låter. Be en ny person i krogbranschen mitt under stressig service att springa till köket och beställa hänglökar till ett sällskap. Invänta kockens min.

8. Ja må hen leva 
Alla skämt är inte av elak natur. En rätt härlig grej är att mitt under service börja låtsas att den nya nissen fyller år. Alla släpper allt de har, hela baren med gäster sjunger "ja må du leva" och bjuder på järn. Gärna när nissen står och fyller på is i batteriet. 

9. Ångan
Har du försökt "gå ut till köket och hämta ånga" någon gång? Då har du garanterat utsatts för ett krogprank. 10. Sufflépumpen
Precis som snickarna har även krogbranschen sin "verktygslåda", och ja – synvinkeln och ögonmåttet ingår även i denna. 

Läs mer: Krogfolkets hatlista - Såhär beter du dig absolut inte på krogen eller, om du blev törstig, Stockholms bästa gin och tonic

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!