Krogdebut på hal is

11:00 31 Aug 2023

Naturviner på karaff och rustik fransk bondmat. Den 21 september öppnar Bambi på Södermalm. 

Artur Amoghli, Josef Eklund och Clement Mahieu är inga nyförlösta rådjur när det kommer till krogbranschen. Med erfarenhet ifrån ett gäng framstående Stockholmskrogar tar de emellertid nu sig an sin största satsning hittills, och provar att stå på egna ben. 

Platsen är tidigare restaurang Livs på Bjurholmsgatan 18 vid Bjurholmsplan på Södermalm, där duon just nu renoverar för fullt. Det är också där jag möter upp Artur Amoghli. 

Hur hamnade ni här?
– Jag känner Martin som drev Livs tidigare, och fick reda på att han ville släppa lokalen. Själv kände jag mig rätt klar på mitt dåvarande ställe Alba som jag var med och startade samt drev. Jag tänkte att om det är någon gång jag ska starta en egen krog så är det väl nu.

Vad för typ av krog vill ni skapa med Bambi?
– Jag har känt mig provocerad länge av att Stockholm har blivit så jävla dyrt, så jag ville backa ett par steg och kunna erbjuda en varmrätt för knappt 200 spänn. Inte en mellanrätt då alltså utan riktig a la carte. Vi kommer också att köra vin på karaff från våra tappar vilket gör att ett glas husets inte behöver kosta 160 spänn, även om det är bra och goda naturviner. Det kommer att vara folkligt och prisvärt och vi har hellre fullt två sittningar än halvtomt och ängsligt. Vi vill vara mer av ”ett ställe”, alltså mer likt en klassisk sjuttiotalskrog än instagramvänligt.

Berätta lite om menyn?
– Det blir ytterst 
vinvänlig rustik östfransk bondmat. På dryckessidan är det fokus på vin men även bärs och grogg. Vi har precis köpt vårt första hela djur och tanken är att använda hela det till buljonger och patéer också. Utöver det franska blir det en del nordafrikanska influenser också. 

Bambi har plats för 44 sittande matgäster och ytterligare ett gäng i baren. Hälften av platserna kommer att öppnas för bokning, medan den andra hälften är drop-in. För inredningen i lokalen ansvarar designerna Simon Skinner och Simon Graf tillsammans med konstnären Hank Grüner.

Hur ligger ni till? 
– Ganska bra, även om det kanske inte ser ut som det. Vi har heller inte renoverat sönder lokalen utan bara gjort lite mindre förändringar i själva restaurangdelen.

Till en början håller Bambi öppet alla kvällar i veckan mellan 17-01, men tanken är att inom kort smyga igång såväl luncher som andra dagsaktiviteter.
– Jag har tankar om att köra lite biovisning därnere i hörnet. Det vore kul. Jag älskar ställen som håller öppet från tidigt till sent. 

Bambi crew.

Under 2023 har krogöppningarna duggat minst sagt tätt på Söder, som inte verkar vilja låtsas om att lågkonjunkturen har kilat in foten i dörröppningen likt ett ihärdigt Jehovas Vittne. 

Det rapporteras om en mardrömshöst för krogarna nu. Ni blev inte det minsta avskräckta av hur konjunkturläget ser ut. 
– Nej alltså Stockholm är så pass stort och det finns folk som är ute och äter varje dag. Gör man något bra och äkta så kommer gästerna att komma tillbaka. Sen kan det ju inte vara dåliga tider för alltid heller.

Hur länge hade du gått i tankarna om att öppna eget?
– Alltså, jag trodde att det skulle ta längre tid. Men samtidigt kunde jag inte motivera att man skulle vänta typ tre år, då är det roligare att bara köra. Det är också därför krogen heter Bambi, vi är lite ute på hal is och det är hela tanken. 

Har ni finansiärer i ryggen eller förlitar ni er på stammisar från första sittningen? 
– Det är jag, Josef och Clement som äger krogen tillsammans med en silent partner. Vi sneglade lite på att ta in ytterligare en delägare men kände att det var viktigt att majoriteten av ägarna faktiskt jobbar här. Det finns inte så många ställen nu. Sen är det också skönt att inte ha någon som står och flåsar en i nacken, utan det är upp till oss själva istället. 

Hur hittade ni varandra?
– Idén till Bambi föddes i Josefs barndomskök på Gotland en sen natt i början av juni, och sedan dess har allt gått väldigt väldigt fort. Vi är bra vänner men har mötts främst som yrkesmän som tröttnat på att jobba åt andra. Vi kompletterar dessutom varandra otroligt bra, och Clement är ansvarig för allt som kommer från köket så vi kommer att ha rätt tydliga roller här. 

När behöver ni gå break even?
– Vi öppnar väl så får vi se? Nej men morsans pension ligger på bordet så det bara att leverera, hehe.

Var det självklart att öppna på Södermalm?
– Absolut, och särskilt i de här kvarteren. Det öppnar svinmycket roliga ställen här i detta nu och jag är övertygad om att vi kommer att hjälpas åt att dra folk till området. Jag kallar det för nya Södermalm. En ny krogzon nere runt Ringvägen.

Bambi öppnar den 21 september. Bordsbokningen öppnar inom kort. Håll koll på krogens instagram för uppdatering om exakt när.

NÅGRA ANDRA NYA KROGAR I SAMMA OMRÅDE


DUVAN
I samma lokaler som tidigare huserat bland annat Dirty Vegan gör några krogveteranener comeback med ett nytt koncept. Du som gillar ställen av typen kvarterspub kommer inte att bli besviken.

RING KATARINA
Racamaca slog strax innan sommaren upp portarna för sin nya vinbar Ring Katarina. Platsen är Katarina Bangata 66 precis i korsningen med Ringvägen och den som har huvudet på skaft kan således gissa var krogens namn kommer ifrån. 

AMICI 
Liam och Kian Rubach må vara unga på papperet, men de är inga gröngölingar i krogbranschen då de är fostrade in i Baras-koncernen. Nu har de öppnat sin första egna krog i Far & Sons tidigare lokaler på Ringvägen 104. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2023.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!