Foto: Anna Åkerberg.

Kristoffer Jonzon byter språk

10:59 24 Jun 2019

För de flesta malmöbor är han känd som en peppig allsångsledare, en fyndig quiz-moderator och som sångare och pianist i det gamla popbandet Pendletones, Nu är Kristoffer Jonzon aktuell med egen musik. Denna gång kör han solo och materialet är på engelska istället för svenska.

Efter att Pendletones splittrades 2007 försökte Kristoffer Jonzon sig på en solokarriär. Han flyttade till Stockholm, fick skivkontrakt och släppte ett album. Singeln Kyssen från Rosenlund blev en liten hit men när skivbolaget inte ville förlänga kontraktet åkte Kristofer hem till Malmö igen. 
– Jag kom tillbaka till stan med svansen mellan benen. Jag började försörja mig på att göra shower, skriva teatermusik, spela covers och hålla i quiz. Det har varit superkul men jag har hela tiden fortsatt skriva komponera pop. 

Den här gången har du valt att köra på engelska, hur kommer det sig?
För att engelska är tuffare än svenska. Kolla bara på teve. I många av de häftigaste serierna och filmerna pratar de engelska!

Okej, det är tuffare, men är det inte lite svårare också?
– Själva skrivandet är det ingen större skillnad mellan svenska och engelska tycker jag. Däremot är det stor skillnad när det kommer till sångbiten. Jag har inte riktigt hittat min egen röst på svenska utan mer härmat folk. Ibland har jag låtit lite som Orup, ibland lite Håkan Hellström och ibland Lasse Berghagen. 

Hur kommer det sig att du inte hittat din röst?
– Jag tror att mitt problem varit att jag talar en rätt ful ”Lundadialekt” och den vill jag ju inte sjunga på. På engelska är det lättare, där upplever jag att min egen röst känns mer självklar.

 

Kristoffer berättar att inspirationen till hans nya låtar kommer från de där klassiska hitsen som han råkat höra på radio när han åkt taxi eller varit och handlat. Ett exempel är Ed Sheerans låt Thinking out loud.
– Jag hade ingen aning om vem Ed Sheeran var först, men så började jag höra den där fantastiska rösten och melodin överallt och så var jag såld. Men annars är multimusikern Prince min musikaliska förebild. Han har gjort så många bra låtar och sen finns det ju så många bra Prince att välja mellan. Funk-Prince, Soul-Prince, Pop-Prince, Röda Prince utan filter...  skoja haha. 

När jag frågar vad de nya låtarna handlar om säger Kristoffer ”Det gamla vanliga du vet…kärlek och sånt piss. Men jag försöker skriva små historier ibland också.” 

Texterna är svåra och något han sliter med i oändlighet medans melodierna är enkelt och roligt. När både melodin och texten är satt blir det kul igen.
– Då bokar jag in mig i någon av mina kompisars studios och så har vi bara kul och spelar och sjunger ihop. Men sen blir det tyvärr tråkigt igen när allt ska marknadsföras och man ska lägga ut på sociala medier och tjata på folk att dela. 

Det finns något melankoliskt romantiskt över att många musiker i Malmö kämpat med sin musik sedan unga dar men inte ger upp trots att de är väldigt mycket äldre. Vad tänker du om det?
– Jag känner inte igen den beskrivningen faktiskt. Jag vet många som har gett upp. Jag har också gett upp. Det är jäkligt skönt att ge upp. Fler borde göra det. 

Hur gör man för att inte ge upp då?
Helt ärligt, man släpper alla tankar som inte rör själva konsten, alltså i mitt fall mina låtar och den visuella profilen. Det är det enda jag själv kan råda över. Är jag nöjd med den biten blir det ointressant om 50 eller 50 000 personer gillar det jag gör. 

Hur tycker du att Malmös musikscen ser ut över lag? Ska du själv ut och spela något i sommar?
– Jag ska spela på ett knippe festivaler men det blir ingen turné. Angående musikscenen så vet jag inte. Jag tycker det är tråkigt att gå och lyssna på band. Jag vet helt ärligt inte var man gör det. 

Kommer du göra ett nytt försök i Stockholm denna gången eller blir det Malmö för hela slanten nu? 
– Jag kan inte flytta till Stockholm, det finns många hinder där. Jag kan lista dem…
1. Jag har barn. 2. Jag har inte råd. 3. Jag är inte sugen

Kristoffer Jonzon är just nu aktuell med singeln Don't Turn Away. I slutet av augusti släpps albumet Artwork

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!