Kriminalisera semester nu

14:18 17 Jun 2019

Har du reserverat hela juli månad för BIB-missbruk, meningslösa veckor i Biarritz och annan ociviliserad egoism? När ska denna typ av massledighet egentligen bli straffbar, undrar Nöjesguidens krönikör Isabelle Brättemark.

Det ohotat största hotet mot mänskligheten är att svenskar tar semester under sommaren. Narcissist-SM i P1 drar igång strax efter midsommar. Folk blir perversa med sitt bokläseri. Kollektivt BIB-missbruk hyllas. Mediokert sex i olika nyanser av samtycke has. Malignt melanom fås. När ska denna typ av massledighet egentligen bli straffbar?

1938 är ett otvivelaktigt mörkt år i Sveriges riksdags haltande historia. Då var de igång igen för att fördärva och förstöra. Jag syftar dock inte på beslutet om folktandvård, utan på stiftandet av semesterlagen. 12 dagar var det då. Och sen dess har det hela eskalerat. Numera är vi av rättsväsendet berättigade minst 25 dagar ledigt. Årligen alltså, inte per livstid.

 

 ”Illusionen om att livet skulle kunna vara något annat än att vistas på en arbetsplats krossas aldrig på ett lika brutalt sätt som när sommaren över. Så varför envisas vi med att ens påbörja den?”

 

Ledighet uppfattas ofta som positivt eftersom det lösgör tid. Tid att tänka. Tid att drömma. Tid att göra vad du vill. Skoja. Det enda det lösgör är människors icke-kapacitet att dra sitt strå till samhällsstacken. De blir sinnesslöa och lata. För att förtydliga: folk slutar alltså att gå till jobbet när de är lediga.

Att folk väljer att utnyttja sin betalda arbetsfrihet är ett överväldigande bevis för att vi människor inte är mer än ociviliserade egon. För vem åsidosätts i ett barbariskt manér av alla semesterfirare bara för att de vill drunkna i självförverkligande 25 dagar varje år? Jo, Tillväxten. Tillväxten är den finaste vi har. Eller inte den finaste. Den enda vi har. Tillväxten ser till att allt du känner till fungerar som det ska, som det alltid har gjort. Den enda du borde viga ditt liv åt är Tillväxten. Hör du något annat så är det renodlad kommunistpropaganda.

Innan industrialiseringen frälste vårt avlånga land med sin närvaro var folk lediga exakt hela tiden. De sysslade uteslutande med sånt som bönder gör mest – idioti. Det är på sin plats att ifrågasätta om det allmänna medvetandet egentligen har koll på hur Tillväxten mådde under den perioden. Jag har kollat upp lite siffror och vad jag fann var, för att underdriva, chockartat. Tillväxten var noll vidriga procent fram till 1850. Jag får multipla kväljningar vid blotta tanken på den siffran. Jag vill inte veta av den helt enkelt.

Illusionen om att livet skulle kunna vara något annat än att vistas på en arbetsplats krossas aldrig på ett lika brutalt sätt som när sommaren över. Så varför envisas vi med att ens påbörja den? Det är inte bra att väcka liv i människors fantasi på det sättet. Det är tortyr. Och tortyr är dåligt.

Gör som jag, ta inte ledigt i sommar. Gå till jobbet istället. Och dö sen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!