Att crowdfunda restaurangsatsningar har blivit allt vanligare på senare år – nu löper den nyöppnade Köpenhamnskrogen Work in Progress linan ut och applicerar konceptet på den egna menyn.
Plattformar som Kickstarter och Indiegogo har mer eller mindre revolutionerat finansieringsfasen av nya projekt. Cofoco-gruppen, som ligger bakom ett dussin Köpenhamnsrestauranger sedan tidigare, har nu valt att ta det bejublade "många bäckar små"-konceptet ända in till menyn på det nyöppnade Work in Progress.
– Vi hade möjlighet att ta över lokalen med väldigt kort varsel, så istället för att stänga ner medan vi funderade ut konceptet ville vi göra skapandeprocessen till en del av vardagen på restaurangen, berättar kommunikationsansvarige Signe Wulff i en intervju med Bon Appétit.
Under hundra dagar ska kockarna på Work in Progress spåna fram minst femtio olika rätter, helst med någon slags koppling till det spanska köket. När gästerna har ätit klart ombeds de sedan att rösta på vilka rätter som funkade bra, och vilka som borde strykas från menyn. Efter varje arbetspass räknar kockarna gästernas röster för att se vilka rätter som överlever gallringen.
– Gästerna som lockas av vår idé är väldigt öppensinnade och nyfikna, så det är roligare för köket att jobba på det här sättet, hellre än att de bara ska stå och grilla köttbit efter köttbit hela kvällen, berättar Signe Wulff.
Här kan du läsa mer om Work in Progress. Läs även: "Aqua-Ken lanserar foodtruck"