Konststaden Göteborg?

15:44 21 Dec 2011


Diego Rivera, ”Porträtt av Natasha Gelman” och Frida Kahlo, ”Bruden som blir skrämd när hon ser livet öppna sig”.

 

Konststaden Göteborg. Sveriges glödheta artistiska epicentrum. En internationell fyrbåk för det skapande. Nåja, man ska kanske inte ta i. Göteborg är varken Berlin, London eller Shanghai. Det hade vi nog märkt vid det här laget. Men låt oss ställa oss högst upp på Masthuggsberget och reflektera medan vi blickar ut över det glittrande hamninloppet, ser Stena-Line-båtarna glida in genom stadsmiljön och tv-mastarna blinka i fjärran. Vad kan vi egentligen begära av denna lugna plats på jorden? En hel jävla del, faktiskt. Du ser Avenyn där borta? Där ligger den främsta samlingen nordisk konst. Någonstans under takåsarna finns över 40 gallerier och tre nationellt kända konstskolor. Varför märks det inte att det finns fler utställningslokaler än sushirestauranger i centrum och fler bra konstutbildningar än bra uteställen? Hela staden borde ju spraka.
Det är förstås tacksamt att gnälla. Kommunen med sin city-branding-fäbless tror att konstsatsningar handlar om att årligen skeppa hit ett tjog berömda tavlor och slå sig för bröstet. När Frida Kahlo seglat hem för denna gång tittar Anneli Hultén snart med lystna ögon på konsthallen. Kanske kan den byggas om till omklädningsrum för IFK? 
På galleristråket Götabergsgatan står grosshandlarna sida vid sida och säljer konst per kvadratmetern. Ett pro-tip: Anledningen till att du inte känner något när du tittar på lackade mosaiker med gulddetaljer eller suddiga akvareller med havsmotiv är inte att du inte förstår. Det är för att det är dåligt. Och om du på konstskoleutställningen känner dig flyta bort i dina känslor, upplyft och förändrad, beror det oftare på billig svartöl än på att något alster berört dig djupt.
Men den göteborgska blåleran är formbar och föränderlig och potentialen enorm. Det är förstås fett att ha sett Frida Kahlos tavlor i verkliga livet. Om nio gallerier är dåliga är den tionde fantastisk, och mitt i stormen av lata dokumentära videoinstallationer från förstaårets Valandstudenter lyser en vackert oljemålad duk. Välkommen till Nöjesguidens konstsida, kära läsare. Nu upptäcker vi konststaden Göteborg!

1 Frida Kahlo & Diego Rivera 
Göteborgs Konstmuseum, Götaplatsen, öppet: tis 11–18, ons 11–21, tors 11–18, fre–sön 11–17, utställningen pågår till den 22 januari
Årets största konsthändelse i Göteborg. Den mexikanska ikonen Frida Kahlo har inte ställts ut i Sverige på många år och även om utställningen är liten och inte många kända verk är med, vore det ett kardinalfel att inte gå hit. Raka dig, le sött och säg att du är under 25 så slipper du betala 100 kronor i entré.

2 Adam Fuss & Hilma af Klint - Kallelser
Borås konstmuseum, Schélegatan 4, Borås, öppet: tis 11–20, ons 11–17, tors 11–20, fre–sön 11–17, utställningen pågår till den 8 januari. 40 kr inträde
Borås gillar konst. Först den omstridda Pinocchiostatyn och nu detta. Himla af Klint, en av Sveriges stora, ställs i vinter ut i en spännande samutställning med hyllade fotografen Adam Fuss. Det blir ett vackert samtal mellan abstrakt konst och foto. Passa på att äta en klassiskt boråsisk thaibuffé när du är i stan. Prisvärt!

3 Ulf Trotzig
Galleri Aveny, Teatergatan 26., öppet: mån–tors 12–18, lör–sön 12–16, utställningen pågår till den 18 december
Ulf Trotzig är en av svenska modernismens mer kända representanter. Bland annat har han deltagit i grupputställningar på MoMa i New York och British Museum i London. Kvalitetsgalleriet Galleri Aveny ställer i december ut hans vemodigt färgsprakande tavlor (av någon anledning oftast med fågelmotiv).

4 Christian Partos – E.L.O
Tredje våningen, Sockerbruket 9, öppet: ons–sön 12–16, utställning pågår till den 22 januari
Christian Partos har omtolkat de gamla syntpionjärerna Electric Light Orchestras bandnamn till en väldigt bokstavlig ljusinstallation. En flygande matta av glödlampor i en industrilokal vid Röda Sten lyser tveklöst upp en vintertung själ bättre än Lisebergs fjuttiga julgranar.

5 Mors Mössa
Husargatan 11, öppet: tis–sön 12–16
Margareta Orreblad har drivit detta fantastiska lilla galleri sedan 1969 och är strängt fokuserad på nyutexaminerade konstnärer och avgjort ointresserad av att göra pengar på sin verksamhet. En liten oas bland Göteborgska gallerier – här får konsten finnas för sin egen skull. Vad nästa utställningar handlar om är höljt i dunkel, men vernissagen äger rum den 7 januari. Vi ses där.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!