Konstguiden till våren och sommaren 2023

Redaktion 12:16 4 May 2023

Här är några av de utställningar du inte ska missa i Göteborgsområdet de kommande månaderna. 

BITING MY TOUNGE
Göteborgs Konsthall

Våren bjuder traditionsenligt på examensutställning med studenter från Masterprogrammet i fri konst från HDK-Valand.  I årets utställning förenas tio konstnärer i filosofin att det som inte sägs är lika viktigt som det som sägs. Titeln Biting My Tongue anspelar på en interaktion mellan det som talas, och vissa typer av tystnad; eller till handlingen att säga något men samtidigt ångra det.
Visas till och med den 21 maj.

STIRRAR IN I SOLEN TILLS DEN BLIR LILA
Röda Sten
Även Röda Sten visar examensutställning från HDK-Valand. Stirrar in i solen tills den blir lila är en utställning av 29 avgångsstudenter från kandidat- och masterprogrammet i fotografi. Den erbjuder ett stort urval av verk där konstnärerna både använder sig av och vidgar fotografi som medium. Utställningens titel hämtar inspiration från betraktandet av källan till reflekterande ljus. Nyanser som ändras och smälter in i omgivningen, former som skiftar och dröjer sig kvar på näthinnan. Att låta sinnet fokusera på en enda sak tills denna förvandlas framför ögonen.

Visas till och med den 21 maj.

KLARA KÄLLSTRÖM OCH TOBIAS FÄLDT
Hasselblad Center 

Hasselbladstiftelsen presenterar stolt den första stora separatutställningen i Sverige av den hyllade konstnärsduon Klara Källström och Thobias Fäldt. Curator är Dragana Vujanović Östlind och utställningen kommer att bestå av ett urval av verk från 2011–2023. Källström och Fäldts arbete kretsar ofta kring globala politiska händelser och deras historiska skikt, ofta i relation till till mainstream media.

FALLET 
Konstepidemien
Vanna Bowles från Göteborg är utbildad vid Statens Kunstakademi i Oslo och Universität der Künste i Berlin. Hon använder ofta optiska effekter och reliefer som destabiliserar skiljelinjen mellan bildytan och rummet, och  kombinerar gärna teckning med skulptur. I utställningen Fallet har Vanna utforskat en ny uttrycksform. Hennes vanligtvis noggrant utförda, detaljrika skulpturer och teckningar av fåglar, insekter, kroppsdelar och natur, möter här ett expressivt och abstrakt uttryck. 
Visas till den 7 maj.

LEE BUL
Göteborgs Konstmuseum, Götaplatsen 6

En svävande spegelblank zeppelinare är masterpiecen när Göteborgs Konstmuseum visar blandade verk signerade en av Asiens viktigaste konstnärer just nu. Lee Bul intresserar sig främst för frågor kring utopi, ordning och makt i relation till kropp, material och arkitektur. Genom att på olika vis bryta upp tidsliga och rumsliga ordningar undersöker hon ideal i vår globaliserade värld.
Visas till den 27 augusti.

TRE UTSTÄLLNINGAR #7
3:e Våningen, Sockerbruket 9
Sally von Rosen, Isabel Theselius och Stina Östberg presenterar varsin separatutställning i 3:e Våningens serie. Det blir således alltifrån performativa vägg- och golvskulpturer till målningar och inte minst textilier i större format. Som vanligt gäller fri entré.
Visas till den 28 maj. 

PSYKET!
Film i Samtidskonsten
Under våren genomför Film i Samtidskonsten ett filmprogram om människan i kris. Under maj månad visas Psyket! av Moa Junström och Arrows av Sandra Lahire gratis på Film i Samtidskonstens hemsida. Psyket! är en rekonstruktion av regissören Moa Junströms sommar på en sluten psykiatrisk avdelning och varvar dokumentära bilder inifrån avdelningen med verkliga sms och rekonstruktioner av skeenden. Sandra Lahires experimentella film Arrows blandar många olika intryck för att kommunicera erfarenheten av anorexia och analysera de kulturella orsakerna till sjukdomen.
Visas under maj månad.

PORTRÄTT TORSK
Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10
En av tio män i Sverige har någon gång köpt sex. Plattformen Civila Sverige mot människohandel vill motverka detta och samtidigt uppmärksamma den nyligen skärpta sexköpslagen. Resultatet blev Portätt Torsk – en utställning bestående av rättegångsporträtt av just torskar. Eftersom var fjärde sexköp sker på ett hotell eller vandrarhem kommer utställningen visas på Clarion Hotel Post i Göteborg och på Nordic Light Hotel i Stockholm. 
Utställningen visas till och med den 25 april.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!