Senay Berhe, WTF.

Konstguiden till hösten 2022

Redaktion 11:08 6 Oct 2022

Här är några av de utställningar du inte bör missa i Stockholmsområdet den närmaste tiden.

SENAY BERHE PÅ CRUM HEAVEN
Högbergsgatan 38, instagram.com/crumheaven
Fotoutställningen WTF – Welcome to Finland är resultatet av fotografen Senay Berhes besök i Helsingfors, Åbo och på Åland. I utställningen försöker han fånga känslan av att Finland är så nära hem, men ändå helt annorlunda. Senay Berhes första känsla när han besökte landet var ett ”WTF” i positiv bemärkelse, vilket är något som genomsyrar hela utställningen.
Visas den 6-20 oktober. 

THAM & VIDEGÅRD PÅ ARKDES
Exercisplan 4, arkdes.se
Om: Arkitektur visas för första gången hela omfattningen av den idéburna arkitektur som varit arkitektkontoret Tham & Videgårds kännetecken sedan starten 1999. Utställningen lyfter fram de tankar och idéer som format byggnader som Kalmar konstmuseum, Treehotel i Harads och Arkitekturskolan på KTH.
Öppnar den 11 november.

MON TRUC EN PLUMES
HV Galleri, Djurgårdsslätten 82
Tim Mårtenson, även kallad ”The Master Of Feathers”, är Nordens ende plymmakare och en av Sveriges främsta inom specialkostym för scenen. Utställningen Mon Truc En Plumes ger en unik inblick i plymmakeriets värld i ett poetiskt möte mellan kunnande och kreativitet, fjädrarna, plymerna och sidenblommorna. Handarbetets Vänner är ett centrum där man bevarar hantverkskompetens för konst och form, och utställningen är kurerad av Cay Bond.
Öppet till den 28 oktober.

ANSELM KIEFER PÅ ARTIPELAG 
Artipelagstigen 1, artipelag.se
För att fira Artipelags tioårsjubileum presenterade institutionen i somras sin största satsning någonsin. Den tyske konstnären Anselm Kiefer är en av samtidens mest framstående men trots detta har hans verk aldrig visats i någon större omfattning i Sverige. Essence-Eksistence lyfter fram Kiefers produktion av målningar, skulpturer, grafik och installationer.
Essence-Eksistence pågår fram till den 8 januari 2023

HILMA AF KLINT PÅ MODERNA MUSEET 
Moderna Museet, Exercisplan 4, modernamuseet.se 
Viaplays storfilm Hilma går upp på biografer i oktober och har premiär på Viaplay den 18 november. Värm upp med ett besök på Moderna som återigen visar hennes De tio största. Målningarna presenteras tillsammans med ett urval akvareller och en serie handkolorerade fotografier som aldrig tidigare har visats i sin helhet.
Visas från den 22 november till den 8 januari.

GINA BEAVERS PÅ HOSPITALET
Sjökvarnsbacken 5, hospitalet-stockholm.business.site
Den amerikanska konstnären gör sin första soloutställning i Sverige på Carl Kostyál Stockholm. MoMA Bra ger uttryck för uttrycket "Always re-apply your lipstick after a meal". 
Visas till den 13 november. 

OSSIAN ECKERMAN PÅ CORNELIA SOJDELIUS
Cornelia Sojdelius Gallery, Cardellgatan 6, corneliasojdeliusgallery.com
Back of a Napkin är Ossian Eckermans andra soloutställning på Cornelia Sojdelius Gallery och i likhet med den tidigare utställningen Wingnut rör sig Eckerman mellan motsägelsefulla poler. Det gör det också svårt att artbestämma konstverken som tangerar textilkonst, collage och lapptäcken. 
Visas mellan den 1-28 oktober.

LA DREAMS 3 PÅ CFHILL
CFHill, Västra Trädgårdsgatan 9, cfhill.com
I den tredje upplagan av LA Dreams har Emilia Yin plockat upp stafettpinnen från Melanie Lum och valt ut nio av de mest spännande konstnärerna med anknytning till Kalifornien. De deltagande konstnärerna är Astra Huimeng Wang, Carrie Cook, Erica Mahinay, Yassi Mazandi, Alex McAdoo, Jessica Taylor Bellamy, Kira Maria Shewfelt, Ilona Szwarc och Yoab Vera. Parallellt med LA Dreams 3 visar även den svenska fotografen Martin Bogren sin soloutställning Passenger.
Visas den 6 oktober till den 6 november.

HANNAH MODIGH PÅ LYDMAR
Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, lydmar.com 
Inte mindre än tre bildserier signerade fotografen Hannah Modigh visas på Lydmar under hösten och vintern. Bilderna är tagna på tre olika platser i USA, och utställningen kurerad av Robert Eliasson. Bland annat ingår foton från serien Hillbilly heroin, honey som utkom 2010 och förärades för Svenska fotobokspriset för bilderna från St. Charles i Virginia, med dess nedlagda kolgruva. 
Visas från den 28 september 2022 till januari 2023. 

ETT VILLKORSLÖST TILLSTÅND PÅ BRILLO
Taverna Brillo, Sturegatan 6, tavernabrillo.se
Genom att kombinera olika material med duken har Mateas Pares skapat en egen relation till duken som skulptör, och materialen används som redskap för att förvandla duken till projektionsytor för olika abstrakta begrepp. Titeln “Ett villkorslöst tillstånd” är ett citat från Pares psykolog på Rättspsykiatri Vård Stockholm, från ett samtal under våren 2022. Samtliga verk i utställningen har skapats under samma år. 
Visas mellan den 4-30 oktober.

OMAR VICTOR DIOP PÅ FOTOGRAFISKA
Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, fotografiska.com
Den senegalesiska fotografen och konstnären Omar Victor Diop skildrar erfarenheter inom den afrikanska diasporan och svart motstånd ur ett globalt perspektiv, ofta med fokus på en omskrivning av historien. I denna utställning visas Diops mest framstående projekt tillsammans för första gången: Allegoria, Diaspora och Liberty. 
Visas till den 12 mars 2023.

HÄSTEN, ROBOTEN OCH DET OMÄTBARA
Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, fargfabriken.se
Tove Kjellmarks separatutställning presenterar en samling nyproducerade verk i form av hybridskulpturer, teckningar och performance. I centrum för allt står hästen, ett väsen som Kjellmark har ett djupt känslomässigt band till. 
Visas i Stora salen mellan den 15 oktober till den 27 november. 

EVIGT LIV PÅ LILJEVALCHS
Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60, liljevalchs.se
Vetenskap, konst och kulturhistoria möts när Nobelprismuseet gästar Liljevalchs. Evigt liv vill spegla frågor kring evigheten och därmed också framtiden. Det är mer angeläget än någonsin tidigare att hitta nya former för att prata om hur vi ska fortsätta vår resa och i dessa diskussioner kan Nobelpriset spela en central roll. I samband med utställningen presenteras även ett fullspäckat program med samtal och happenings.
Visas till den 29 januari 2023. 

KRAFTVERK PÅ SVEN-HARRYS
Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10–12, sven-harrys.se

Kraftverk – hantverk i en ny tid är ett samarbete med Stockholms Hantverksförening som fyller 175 år i år. Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv. I utställningen presenteras yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, papperskreatör, muralmålare, skomakare och dockmakare.
Visas till den 22 januari.

JUXTAPOSING CRAFT
Östasiatiska Museet, Tyghusplan 4, ostasiatiskamuseet.se

Östasiatiska museets nya utställning utforskar det handgjorda i ett utbyte mellan Norden och Japan. I Juxtaposing Craft möter nytt skapande från formgivare, konstnärer och hantverkare föremål ur Världskulturmuseernas samlingar. Utställningen består av tre tematiska utforskningar; Materialitet i rörelse, Vattenritualer samt Tystnadens återkomst.
Visas från den 13 oktober och cirka ett år framåt.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2022.

0 Kommentera