Konstens helande kraft

11:27 17 Sep 2019
Nordens största konstmässa Affordable Art Fair är tillbaka för åttonde året i rad, och kommer i år att gästas av konstnären och författaren Carolina Gynning. 
 
Affordable Art Fair öppnade dörrarna för första gången i Batersea park, London år 1999. Tiotusentals konstentusiaster var redan då på plats för att ta del av det som skulle komma att bli en konstnärlig oas i demokratins tecken. Som namnet avslöjar erbjuder konstmässan verk som säljs från mer plånboksvänliga priser, detta för att fler ska få chansen att inhandla originalmålningar såväl som andra typer av konstverk. Priserna ligger för mer plånboksvänliga 600 kronor, men sträcker sig upp till hela 60 000 kronor per konstverk.
 
Varje år har mässan också ett viktigt tema som de väljer att lyfta. Årets upplaga kommer att fokusera på psykisk ohälsa och begreppet ”Art Therapy”, vilket innebär kreativt skapande som stimulerar psyket. Konstnären får då ge uttryck för sina känslor genom skapandet. En som tror på konstens helande krafter är konstnären Carolina Gynning. 
– För mig har konsten och skapandet varit ett uttryckssätt under tuffa perioder i livet. Jag tror på Art Theraphy som koncept, och hur det kan vara behjälpligt vid psykisk ohälsa. Jag deltar i år på mässan för att ta upp frågan och inspirera andra att börja uttrycka och bearbeta känslor. 
 
Var Art Therapy ett begrepp du kände till när du började måla för hälsans skull?
– Nej, jag kände inte till det. Det är därför positivt att något jag har sysslat med länge numera är en terapiform, det ger mig någon form av bekräftelse att lita på mig själv. 
 
Har måendet påverkat konstens utseende och stil under perioder som du mått dåligt? Ser tavlorna annorlunda ut?
– Verkligen! När jag gick i hypnosterapi speglade tavlorna mitt undermedvetna och det förflutna. Det fanns många känslor och tankar jag hade förträngt och det var skönt att måla av sig det. Jag tror att det går att urskilja mitt välmående i min konst. 
 
Blir konsten generellt bättre om man mår dåligt? 
– Så behöver det nog inte vara. Däremot tror jag att många som använder konsten som uttryckssätt generellt bearbetar ångest och psykisk ohälsa, snarare än sitt välbefinnande. 
 
Hur tar man tag i att måla om man mår psykiskt dåligt, vad är första steget? 
– Jag tror att själva måleriet är ett visst uttryckssätt, det kanske inte passar alla. Det handlar om hur man lättast uttrycker sig, det kan vara pennan, penseln eller att skapa med händerna. Jag tror att man ska prova på alla sätt och sedan välja det man har fallenhet för. 
 

Både Agneta och Carolina Gynning kommer att donera varsitt verk och 10% av galleriets totala försäljning under mässan till förmån för den ideella organisationen Mind. Organisationen förebygger psykisk ohälsa genom att erbjuda medmänskligt stöd och sprida kunskap. 

 
Affordable Art Fair 2019 äger rum mellan den 9-13 oktober på Nacka Strandsmässan i Stockholm, Biljetter finns på www.affordableartfair.com.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!