Konsten att packa en perfekt picknickkorg

10:17 29 Jul 2019

Du packar för mycket eller för lite. För lätt mat eller för mastig mat. Hur ska en tänka när en ska packa för en picknick egentligen?

Flera gånger har det hänt mig att jag trott att en klase vindruvor skulle räcka för den där utflykten till klipporna vid havet. Det har det aldrig gjort och kommer aldrig att göra, men jag är nog inte ensam om att alltid känna att jag inte kan planera matsäck för en picknick ordentligt. Dessutom skiljer det ju sig avsevärt beroende på utflyktsmål, för du packar inte samma sak för skogen som för stranden. Med hjälp av grundlig eftertanke har jag försökt göra livet under sommaren lättare både för er och för mig med den här listan.

Lunch i parken
Du och dina vänner har bestämt er för att under semestern ses i en park för att ligga i solen från förmiddag till eftermiddag. Här gäller det att tänka smart, för när en ska vara i solen så länge är det mycket som går bort. De flesta kylvaror är bara att glömma om du inte tänkte äta det på en gång, så skippa drickyoghurten som ändå kommer smaka som jäst mjölk vid klockan tre. Vatten är självklart a och o när du ska vara ute i solen så här länge för att slippa få huvudvärk. Satsa kanske på en macka med saker som inte kommer bli mjuka snabbt, som ihärdiga isbergssalladen istället för vek mâche. Grönsaksstavar i kallt vatten är ett hett tips och hummus eller mhamara passar perfekt till. För lite extra energi på eftermiddagen funkar chips eller nötter, speciellt om några helst nyss inhandlade öl som fortfarande är kalla ska drickas till. 

Dag på stranden
Återfuktning är nyckeln till att fixa en sådan här dag. Snåla inte med storleken på vattenflaskan för det finns ingen som välvilligt kommer att dela med sig av sitt till dig som var dum nog att att ta med för lite. Trots att salt gör att du binder vätska kommer du att vilja ha något salt med dig också, eller hur? Satsa på vanliga lättsaltade chips eller gör faktiskt lite undersökning i hyllan och hitta de med lägst salthalt. Sedan finns det mängder med vatten i sommarfrukter som melon, men se till att skära upp det hemma så att du slipper olyckor. Skäms heller inte för att ta en ordentlig kylväska med dig till stranden så får du plats med en rejäl pastasallad, för kom ihåg att sjön suger.

Tur i skogen
Okej, här finns det mycket svängrum att jobba med. Skogen är ofta sval även på sommaren och är du inställd på en skogstur krävs det trots att solen inte kommer torka ut dig direkt en del vätska och energi. Hemmagjorda bars med lite choklad som inte kommer att smälta som i parken är bra för en pick me up, och ingen orkar med bestick i skogen såvida du inte kör med trangakök. Därför är rejäla smörgåsar din bästa vän. Wildcard: packa ingenting och förlita dig på dina samlarkunskaper. Ät ingen prickig svamp bara.

Sent park- eller strandhäng
Nu börjar vi snacka svår planering. Du vill känna dig som drottningen av picknicken för här går det att imponera lite mer än på dagen. Det ligger en viss prestige i att ha packat den smartaste, snyggaste och godaste picknicken för kvällshäng i parken eller på stranden. Helst ska den fortfarande andas ”det här svängde jag bara ihop snabbt”. En fransk picknick med baguette, ost och chark är ute. Kör östeuropeiskt och packa piroger, lite goa spett och massor med picklade saker. Släng ett block med ost på grillen som inte är halloumi om sådan tillgång finns. Enkel mat att para med tjeckisk bärs dessutom.

Dejten
Hur snärjer du sommarflörten som du panikartat föreslog att ni skulle ha en picknick till? Med förra sommarens, och dennas, hitdryck lambrusco såklart. Mousserande rött vin som gör er fnittriga är alltid en bra start. Följ upp med lite gött småplock och en matig tarte med ett mönster som du lagt imponerande lång tid på och som går bra att äta ljummen. Din pièce de résistance? Färdigköpta popcorn doppade i choklad, för du vill inte framstå som att du försöker mycket efter den där tarten.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!