Konsteleverna blåsta på konfekten

17:58 22 Apr 2015

Med mindre än en månad kvar innan eleverna på Kungliga Konsthögskolan tar examen bestämde sig Konstakademin för att dra in deras stipendier.

Startskottet för det hela var en skrivelse som akademin skickade ut till både kulturdepartementet och utbildningsdepartementet. I skrivelsen kritiserade man riktningen som Konsthögskolan är på väg att ta. Samtidigt fick konsteleverna en annan skrivelse som informerade om att man väljer att dra in deras stipendier.

Vi ringde upp Joanna Nordin som studerar sista året vid Konsthögskolan för att höra hur beslutet har tagits emot.

Hej Joanna. Hur är stämningen bland er avgångselever?
– Givetvis är det Konstakademiens rätt att omfördela sina fonder. Men vi ställer oss frågande till tidpunkten man valt att meddela oss detta – mindre än en månad före examensutställning och stipendieutdelning. Examensutställningen som dessutom är planerad att husera i Akademiens lokaler. Besluten som har tagits påverkar oss personligen, och har stora konsekvenser för oss som går ut i vår.

På vilket sätt?
– Sedan lång tid har de här stipendierna delats ut till avgångsstudenterna. De är av stor betydelse eftersom de möjliggör en övergång från studerande till verksam konstnär, vilket inte är en lätt match ändå. Men framför allt handlar det om planering. Vissa har till exempel redan lagt ner stora pengar på sina avgångsutställningar, och hade vi fått notis om det här tidigare hade vi kunnat planera på ett annat sätt. 

Har ni varit i kontakt med Konstakademin sedan det stod klart att det blir såhär?
– Nej, Akademien får det att låta som att en dialog har förts, men vi har inte i något läge varit i kontakt med dem. De menar att kritiken mot skolan inte har något att göra med indragandet av stipendierna, men genom att skrivelserna kommer samtidigt är det svårt för oss att läsa det som något annat än att man använder sig av ekonomiska medel för att utöva påtryckning mot skolan – genom studenterna.

Läs även: Allt Nöjesguiden någonsin har skrivit om konst.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!