Konsertrecension: Harry Styles

15:53 30 Jun 2022

Harry Styles gjorde sin senaste soloshow i Sverige 2018, han hade då släppt det självbetitlade debutalbumet. Efter det har den nuvarande turnén Love on tour varit inbokad sedan 2020, men blivit uppskjuten som allt annat. För varje ombokning har också arenan blivit större och nu landat på Tele2, en arena med en kapacitet på 40 000 personer.

För er som inte varit på en Harry Styles konsert så ska jag försöka beskriva vad det innebär, förutom svår tinnitus. Fansen har köat sedan tidig morgon och runt hela arenan ligger fjädrar som en gång suttit fast på kläder i drivor. De som inte har hans merch på sig har istället anammat den färgglada estetiken. Innan konserten sätts ett meditativt ljudspår igång, kanske för att sätta stämningen, men det drunknar snabbt i rop efter Harry.

Minuterna innan konserten står han  i kulisserna och studsar frenetiskt, som att han laddar upp för en idrottsprestation. Och det är sannerligen få artister som ger så mycket som Styles på scenen. Han är föga förvånande ett fullblodsproffs. Det är inte svårt att förstå hans popularitet när han slår på sin charm och lyckas blända en hel arena. Från det ögonblick han äntrar scenen är ljudvolymen öronbedövande. Han hinner knappt säga ett ord innan publiken svarar med vrål som hans ord drunknar i.

Även om stämningen får hela arenan att vibrera är det svårt att riktigt uppskatta livemusiken. Styles har med sig ett stort liveband som levererar till max, men ljudet är tyvärr extremt dåligt från start med ett fruktansvärt reverb och han gestikulerar frenetiskt efter teknisk hjälp. Efter ungefär halva spelningen har ljudet hunnit justeras, eller så är det mina öron som gett upp.

Konserten är förståeligt nog fokuserad på det senaste albumet, men det är tråkigt både eftersom det är hans sämre låtar och att det aldrig blev någon ordentlig turné för det förra albumet. Bäst gensvar får han när han plötsligt smyger in bitar av One Directions What Makes You Beautiful. Men han verkar inte kunna göra något fel i publikens ögon.

Styles är sympatiskt ödmjuk och lekfull. Han vill gärna skifta fokus från sig själv till bandet och publiken. Han pratar om hur mycket han tycker om Sverige och presenterar sin svenska basist. Sedan vandrar han runt i arenan och väljer ut skyltar att läsa. En tjej i främre raden har en skylt där det står att hennes pappa är på dejt i arenan. Styles spenderar då fem minuter på att hitta pappan i publiken för att frågar hur dejten går, han får två tummar upp till svar. Lite senare sker ett frieri, då någon annan i publiken håller upp en skylt och frågar om hen ska fria till sin flickvän.

Kvällen blir verkligen en folkfest. Bland ståplatserna bildas flera konga-led som hoppar runt arenan. När någon behöver lyftas ur publiken pausar Styles hela konserten och ber personalen att tända alla lampor tills hon är i säkerhet. Det är beundransvärt med vilken lätthet han genomför en sådan storskalig show. De som sagt att One Direction aldrig kommer bli sin generations Beatles hade rätt. Harry Styles har istället tagit den tronplatsen själv.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!