Foto: Henric Lindsten.

Kompisförälskelse, kaos och kolsyrefabriker

10:50 23 Aug 2018

Klockan visar 23.45. Jag ska bara läsa några sidor till. När jag tittar upp nästa gång är klockan 03.20 och jag har läst ut Jenny Jägerfeldts nya roman Blixtra! Spraka! Blända! på mindre än tjugofyra timmar. Den explosiva titeln och bokens glittriga framsida känns helt rätt för den här berättelsen som springer omkull mig i 120 kilometer i timmen. Jag är golvad. 

Penny Löwe, huvudkaraktär i Blixtra! Spraka! Blända!, är en ung författare som tilldelats Augustpriset för sin debutroman. Nu sitter hon på ett frilanskontor i Liljeholmen och försöker att följa upp succén, dessvärre utan framgång. När hon träffar youtubern Lola som ständigt tänjer på gränser uppstår en stark kompisförälskelse. Lola tror att om Penny ska kunna skriva en bra bok måste hon uppleva tillräckligt omvälvande saker som hon sedan kan skriva om. Hon måste helt enkelt iscensätta sitt liv för att skapa bra litteratur.

Jenny Jägerfeldt använder sig själv av Lolas goda råd, om än inte i samma utsträckning som Penny.  Hon menar att det blir lättare att beskriva känslor och miljöer om hon själv upplevt dem.
– Även om fabricerande är sånt man ägnar sig åt som författare så kommer ju allt från min hjärna, och allt som finns där är ju upplevelser, tankar och känslor som jag någon gång har haft. Vissa scener av boken är nästan direkt tagna ur mitt liv, berättar Jenny.

För att kunna skriva nästa bok flyr Penny tillsammans med Lola till London och till fylla och kaos. Bakom sig lämnar hon den trygga vardagen med sambo och parmiddagar. Behovet av att skaka om kan Jenny känna igen i sig själv. 
– Jag har alltid tänkt att jag har låg tolerans för tristess. Men jag var nog ännu mer av en kicksökare förr. Då kunde jag nästan känna att det typ var bättre att det hände något dåligt än inget alls eftersom stiltjen var värst av allt.

Lite utav den där rastlösheten har i vuxen ålder fått sin förklaring i en adhd-diagnos.
– Jag har mycket energi och orkar mer än många andra, har lätt att vara närvarande i nuet och i samtal och är lätt peppad på nya grejer vilket kan resultera i att schemat blir lite väl späckat och så blir jag helt slut efteråt. Förut orkade jag bara skriva ett par timmar åt gången, men nu tar jag medicin när jag skriver och jobbar med en app som heter Pomodoro/Be focused, vilket funkar asbra, berättar Jenny. 

Blixtra, spraka, blända handlar inte bara om Penny och Lola, en stor del av intrigen kretsar också kring Penny och hennes pappa. Relationen mellan barn och vuxna är något som Jenny Jägerfeldt återkommer till och hon flyr inte tunga känslor och ämnen i sitt skrivande, vare sig hon vänder sig till vuxna, unga eller barn. 
Jag tycker att frågor som rör psykisk ohälsa, fysiska problem, sorg, separationer och andra förluster, identitet och utanförskap är något som typ 90 procent av alla människor jag träffar brottas med. Då känns det rimligt att skriva om det. Och det är ju tungt, men livet är ju tungt ibland. Och alldeles, alldeles underbart ibland, menar Jenny som vid sidan av skrivandet också arbetar som psykolog.

Jag frågar Jenny om hon har känt ett ansvar att skriva om ämnen och karaktärer som kanske förut saknats, främst i barn- och ungdomsgenren. 
Inget ansvar, men en lust att se om det går. Alla böcker har kommit från en plats där jag på något sätt befunnit mig. Med Brorsan är kung träffade jag under ett par års tid flera unga transpersoner varav en stod mycket nära mig och började ta del av deras historier och slogs av vilken jävla kamp de fick föra. När det kom till Comedy Queen så var det egen sorg som satte igång idén. Jag var marinerad i sorg.

De tunga ämnena till trots har Jenny ett lätt språk som gör att en som läsare flyter fram genom berättelsen. Blixtra! Spraka! Blända! är full av nutidsreferenser. Lika mycket som allvaret och de stora frågorna blivit ett signum för Jennys skrivande så är också humorn ständigt återkommande. Hon lyckas alltid på något sätt balansera mellan mörker och ljus utan att det känns krystat.
– Det kommer ändå ganska naturligt tror jag. Humor är mitt flitigast använda redskap även vid egen ångest, kris och katastrof!

Blixtra! Spraka! Blända! finns ute nu.

Stad: 
Kategori: