Johan Olsson och Olle Alm

Kollektivet Hvitan - barbershop och tatueringsstudio under samma tak

13:48 9 Feb 2017

Sedan några veckor tillbaka hittar du Kollektivet Hvitan på Katarina Bangatan 47 i Stockholm. Tre vänner med olika yrken ville jobba tillsammans och startade därför ett kollektiv med två barberare och en tatuerare. Nöjesguiden har provat utbudet.

Barberarna Johan Olsson och Henry Apler fick ofta frågan av sina kunder vem som gjort deras tatueringar. Svaret heter Olle Alm, och för att minska på frågorna och jobba närmare sina vänner startade de en gemensam studio, där du kan trimma skägget, klippa håret och täcka din kropp med bläck - under samma tak.

Johan Olsson frågar mig hur jag vill ha mitt skägg.
– Lite kortare på sidorna, svarar jag och han sätter igång med att trimma mitt aningen glesväxta knippe till ansiktsbehåring.

Vad är grejen med att barberare ofta ger sig själva epitetet Master?
– Nä den grejen tycker jag är så töntig. Vad säger att jag är Master bara för att jag varit frisör i ett visst antal år? Det är en inofficiell gradering som många sätter upp för att förhöja sig själva. Men Junior Barber finns det ändå ett syfte bakom, då måste kunderna förstå varför de är aningen billigare.

Hur kom det sig att ni ville öppna en studio tillsammans?
– Det var väldigt trångt där jag och Henry stod förut, så vi letade efter lokal och hittade denna. Nästan varje kund frågar mig vem som gjort mina tatueringar, så vi såg det naturligt att öppna ett ställe tillsammans, fortsätter Johan.

Då frågar jag också, vilka tatueringar har Olle gjort på dig?
– Nästan alla. Han gjorde en tiger på mitt ben för några år sedan som blivit väldigt uppmärksammad.

Under samtalet kommer det fram att Justin Bieber har en liknande tiger på sin arm, som Olle gjorde under Justins första Sverigebesök.
– Det var kul, jag blev kontaktad av Justins management som gillade mina grejer. Det blev rätt uppmärksammat just då. Dock, Johans gjorde jag först, det är viktigt!

När skägget är klart sätter jag mig på tatueringsbänken för att under 15 minuter få något förevigat av Olle Alm. Jag har aldrig varit närmare Justin Bieber. Jag och Justin.

Vad ser du för trender inom tatueringsvärlden?
– Det flyttar på sig väldigt snabbt. Mycket 90-talsgrejer kommer tillbaka, som drömfångare och indianprickar typ. Det är som med allt annat, det kommer och går. 

Just känslan av ett kollektiv är något som killarna bakom Hvitan jobbar hårt med.
– Vi har en stor yta som just nu står tom, där har vi planer att sätta upp en popup-butik längre fram, ett klädföretag kan eventuellt vara ett alternativ. Även en soffa så det blir ett ställe att hänga på. Våra kompisar kommer ofta in och bara hänger, säger Olle.

Just det, såhär blev tatueringen:

 

Stad: 
Kategori: