I Ljugarn på sydöstra delen av ön ligger den medelhavsinspirerade restaurangen Pighuset Tapas & Cava. I sommar får de under en kväll besök av två kända kockar och en prisbelönt konditor, som tillsammans ska skapa och servera en tiorättersmeny.
Pighuset har länge varit känt som byns lokala barhäng, dit människor från hela södra Gotland vallfärdat om kvällarna. Men de senaste åren har ägarna Jakob Tholsby och Elin Bergner gjort om restaurangen till en White Guide-belönad krog, som kombinerar smårätter från världens alla håll med spanskt mousserande vin. Kockarnas kväll äger rum på Pighuset den 8 juli och årets laguppställning är enligt Jakob Tholsby den starkaste någonsin. I sommar kommer Johan Backeus (Årets kock 2017) och Jimmi Eriksson (Årets kock 2016) tillsammans med Sara Aasum Hultberg (Årets konditor 2014) att tillaga en tiorättersmeny för närmare 100 gäster.
Målet med årets upplaga av Kockarnas kväll är att under avslappnade former erbjuda Pighusets gäster på något alldeles extra.
– Vi kommer fokusera på pinchos i år, flera av dem från grillen. Tanken är att vi kommer att ha en eftermiddagssittning från klockan 16 med lättsam stämning och väldigt bra, varierad mat. Det ska inte vara för stelt, utan kockarna kommer under middagen mingla runt bland gästerna och i trädgården kommer vi ha livemusik, säger Jakob.
Idén till Kockarnas kväll kom för fyra år sedan när Jakob och Elin ville skapa något unikt för sina gäster, och samtidigt skapa inspiration för sina anställda genom att ge dem chansen att arbeta tillsammans med riktiga stjärnkockar. Under åren har till exempel Årets kock-vinnaren Jimmi Eriksson, bagarmästaren Robert Sigmund från Fabrique, landslagskocken Fredrik Larsson, Unga EKO-kockar och de kända systrarna Carina och Ulrika Brydling gästspelat på Pighuset. En rätt som Jakob särskilt minns var Andreas Hedlunds ”Plankan”, på vilken han serverade fem smårätter, alla inspirerade av hans Nobelmeny från 2013.
På Pighusets ordinarie meny står tapas och cava i fokus. Efter många resor till Barcelona har Jakob och Elin hittat mycket inspiration i Spanien, men även andra delar av världen.
– Vår meny utgår från Barcelona kan man säga, men vi är inte traditionellt spanska i vårt matskapande. Vi tar mycket inspiration från Asien, Frankrike och Mexiko, en mix som tillsammans blir en väldigt spännande meny. I sommar kommer vi bland annat ha en mexikansk tostada toppat med hummer. Sen har vi precis köpt in en stor grill som vi kommer experimentera med, bland annat med helgrillade fiskar och större köttstycken.
Kockarnas kväll anordnas den 8 juli på Pighuset Tapas & Cava i Ljugarn.