Klubben Vänlig vill finnas till för alla

08:56 13 Dec 2018

Den 22 december är det premiär för Christine Friberg och Magnus Glädts nya klubbkoncept på Studio HPKSM. Där kommer stämningen att vara just vänlig, eftersom att de tycker att det är den typen av kvalitet på en klubb som får den att hålla i längden.

Idén på att anordna en ny klubb startades när en gemensam kompis till Christine och Magnus fyllde år nu i höstas och kände att han ville spela skivor någonstans. Christine fixade ett gig till honom i källaren på Studio HPKSM, och då insåg hon att det var där hon härnäst ville få folk att festa. 
— Det var väldigt avslappnat och inbjudande där. Den kvällen kände vi att vi ville skapa en ”vänlig” klubb, en som är inbjudande och accepterande. Det ska inte kännas som att bara en speciell clique får vara där eller så. Det här ska vara något för alla, säger Christine om tanken bakom klubben som kommer att hållas en gång i månaden.

Både Magnus och Christine har länge varit med och arrangerat klubbar och spelat musik i Göteborg. Magnus på bland annat Über och Christine på sin klubb Hokus Pokus. De spelar främst techno och house, vilket även kommer vara de dominerande genrerna på Vänlig. För dem handlar en bra klubb om att skapa en mötesplats och en inbjudande vibe där fokus ligger på gemenskap. Såklart är bra musik även en viktig ingrediens för en lyckad kväll. När jag ställer frågan om hur Vänlig kommer skilja sig från andra klubbar i stan med elektroniskt fokus har Magnus ett enkelt och något nostalgiskt svar.
— Mitt självklara svar är att det kommer vara bäst musik och mest gemytlig stämning. Lite liknande så som det var på Fee Fi Fo Fum, där det inte är fokus på techno utan mer på den gemenskapsbyggande sidan av den elektroniska musiken. Det kan komma saker som är techno-aktiga, men istället för att folk dansar för sig själva till in-i-väggen techno så är det varm, jazzig, houseig vibe. En reflektion av det spektra som vi tycker om när vi går ut i andra städer utomlands och i övriga Sverige med på sina håll, som jag fortfarande inte tycker är representerat på ett så himla stort plan i Göteborg, förklarar Magnus.

Tidigare så jobbade Magnus på just Fee Fi Fo Fum, den lilla ramenbaren som blev klubb och nu förvandlats till Boca Boca. Där håller han även nu sin nystartade klubb Elevate. När han pratar om tiden på Fee Fi beskriver han det som sitt livs första vattenhål, där stämningen alltid var på topp och det var bra musik och människor. Det är den avslappnade stämningen de nu vill förmedla på Vänlig. Även Christine såg Fee Fi som ett ställe att alltid hitta sina vänner och härlig musik på, och håller med Magnus när han säger att man aldrig kan få för mycket av ställen med den känslan.

I källaren på Storgatan hoppas de nu kunna skapa en liknande vibe. De trycker även på att tillgängligheten för den som inte tidigare har en relation till house och techno är viktig för deras koncept, och ser mer än gärna att middagsgästerna från övre plan kommer ner för att ta del av gemenskapen. Alla är välkomna att dansa oavsett ålder. Det är dock bara inte åldersaspekten som kanske gör att någon inte känner att en klubb med elektroniskt fokus är något för dem. Christine berättar om tillfällen då hon spelat på ställen där hennes musiksmak inte ter sig lika självklar, men att hon stött på människor då som kommit fram och sagt att de älskar det fastän de inte vet något om genrerna. Exakt de människorna vill hon bjuda in att upptäcka vad elektronisk musik kan handla om.
— Jag älskar när folk som inte ens är insatta i house och techno kan ta till sig det och förstå att man inte behöver gå på svartklubb och lyssna på jättehård industriell techno för att passa in i kulturen. Man kan ta in så mycket mer då, berättar hon.

Till deras första kväll med klubb Vänlig har de bjudit in den unga talangen Ebende att sköta musiken. Om allt går som Christine hoppas kommer det att kännas som att befinna sig i vardagsrummet i tv-serien Vänner under premiären, fast med betydligt mer dans såklart.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!