Kim Öhman från Farang öppnar Bar Nîmes

15:39 29 Nov 2022

Efter tio år med Farang är det dags att addera något helt eget.

Nîmes är huvudort i departementet Gard i södra Frankrike. Staden kallas även för den mest romerska staden utanför Italien, och har en historia som går tillbaka till just romarriket. Med detta sagt råkar det även vara som så att krögaren och kocken Kim Öhmans fru har rötter i just Nîmes och således fick det avgöra valet av namn när det efter 20 år i branschen har blivit dags för Öhman att öppna något helt eget. 

Även om det kan kännas som igår var det så tidigt som 2013 Helsingforskrogen Farang tog sitt pick och pack och öppnade en avknoppning på den svenska marknaden. Sedan dess har de vunnit priser, tagit sig igenom en pandemi samt hunnit med att både öppna och stänga en systerkrog. Kim Öhman har stått vid grytorna under hela denna tid, men nu är det dags för ett annan typ av kök. Jag möter upp Kim Öhman på plats i vad som strax ska bli Rådmansgatans nya kvarterskrog.

Vad är Nîmes? 
– Inspirationen kommer mycket från resor i Frankrike och Italien. Jag har alltid gillat tavernastämningen och det är väl något åt det hållet som vi är ute efter här. En specifik krog jag verkligen gillar och kanske har inspirerats lite av är Brat i London.

På menyn blir det franskt och italienskt. Mer olivolja än smör och rena smaker. Lokalen förfogar även över en pizzaugn så det kommer att finnas en och annan tarte flambée på menyn.

Blir det inte svårare att laga mat när man inte har en massa kryddor att gömma sig bakom som på Farang.
– Haha, så kan man kanske se det. Men det här är maten jag mer har lagat hemma de senaste tio åren. Dessförinnan gjorde jag det på olika restauranger så jag vet ju att jag kan det. 

Hur kommer du att fördela tiden mellan Nîmes och Farang?
– Till en början kommer jag att vara här absolut mest. Vi kör tisdag till lördag kvällstid nu vid öppning, men ambitionen är att hålla öppet varje dag i veckan. Vardagar stänger vi 23 och helgkvällar vid 01 så det blir såklart mycket kvällsjobb. Men det är också det som för mig är tjusningen med att jobba krog, att sitta på kontoret hela dagarna är ingenting för mig. Den största utmaningen nu blir väl snarare att jag har en tvåveckors hemma. 

Så man kan säga att du har stöttning hemifrån med andra ord.
– Det skadade inte att krogen döptes med en blinkning till min fru.

Nîmes kommer att ha cirka 60 sittplatser baren inkluderat. För inredningen står Mattias Rubin de Lima som bland annat har formgett vinbaren Alba på Skånegatan.
– Ledordet har varit patina. Det ska liksom inte dra ner helhetsintrycket om någon råkar stöta emot och repa en panel, snarare tvärtom. Jag vill att det ska kännas som att det alltid har sett ut såhär. 

Vad blir det för utbud i baren? 
– Fokus ligger på vin men vi kommer att ha några enklare cocktails också. Tänk aperitivo och dry martini. Vi kommer inte att ha någon bartender men är samtidigt långt ifrån omöjliga när det kommer till önskemål. Jag kallar det för en ja-restaurang. Vi säger hellre ja än nej till en beställning.

För tillfället är lokalen som tidigare huserade krogen L’Italiano en byggarbetsplats. Men sakta men säkert mejslas resultatet fram.
– Om vi följer tidsplanen ska vi vara klara om ett par veckor, så jag har stora förhoppningar om att kunna öppna på den här sidan årsskiftet, avslutar Kim Öhman. 

Bar Nîmes öppnar preliminärt den 15 december.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!