Kavalkad av ihåliga bortförklaringar när Björne gör comeback

09:03 25 Apr 2017

Jörgen Lantz är tillbaka i rollen som Björne. Eller förlåt, en helt annan björn.

År 2000 fick Jörgen Lantz sparken från rollen som Björne. Sedan dess har hans relation med SVT varit frostig. Nu har Jörgen Lantz bestämt sig för att strunta i eventuella rättighetsjidder och sätta upp en show med Björne på Scalateatern i Stockholm, vilket Nöjesbladet var först med att rapportera om. Det roliga är Jörgen Lantz svar när Nöjesbladet konfronterar honom med att SVT kanske inte är helt nöjda med det här.
– Det är inte Björne, det här är en annan björn. Det finns ju tusentals björnar. Låtarna vi sjunger heter ”Björnes favoriter”, det är inte identiskt med gamla Björne, säger Jörgen Lanzt.

Lite lustigt då att showen om den här "helt andra björnen" heter Björnes favoriter. Det ska dessutom sägas att det står "Produktionen består av 3 musiker, aktörer plus Björne (Jörgen Lantz)" i programmet.

När reportern frågar om SVT skulle kunna ha synpunkter på showen svarar han.
– Det har jag ingen aning om, jag har inte funderat över det. Vi gör bara ett musikprogram, vi äger ju rättigheterna till låtarna så det är inget problem med det. Jag har inte den kostymen, den är SVT:s så den kan vi inte använda. Jag låter ju som jag gör. Det är ju min röst. Det kan jag inte göra något åt.

Kul att tänka sig att Jörgen Lantz alltid går omkring och pratar som Björne i sitt vardagliga liv. Och att det dessutom inte är något han kan göra någonting åt. Men så är det naturligtvis inte. I sann viralgranskar-anda har jag tagit reda på hur det egentligen förhåller sig. Den här passagen kommer från den drygt 17 år gamla nyhetsartikeln om när Jörgen Lantz fick foten.

"Huvudpersonen i dramat då? Vad skulle Björne själv säga om allt det här? Björne som enligt Johanna Frelin (dåvarande programchef på för Barn och ungdom på SVT Fiction reds.anm) ”lever sitt eget liv” och är en produkt av många parter. Och således har väldigt lite med Jörgen Lantz att göra. Jörgen Lantz låter sin stämma förvandlas till den omisskännliga pipröst som så många barn älskar och sedan säger Björne:
– De är ju helt korkade. Den där Johanna kan inte veta mycket om barn."


Men den mest uppenbara lögnen av alla kommer när Jörgen Lantz ombeds berätta om sin relation till Björne i dag. Då svarar han så här. 
– Jag har ingen relation till det. Det är en figur jag gjorde under ett stort antal år och som jag var väldigt förtjust i att göra, det var en varm och positiv figur.

Står du här och säger att du inte har någon relation till Björne idag? När du ska sätta upp en föreställning som heter Björnes favoriter? Visserligen med en helt annan björn, men med Björnes röst. Och med samma fucking snigel.
– Ja det är den snigeldockan som fanns i affären, det är inte tv:s snigel. Jag har ingen Hugo, men man kan ju sjunga om en hund i alla fall, säger Jörgen Lantz till Nöjesbladet.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!