Mikel Rylander.

Karlstads kulturskatt

08:35 20 Sep 2022

I Karlstad håller en av världens största spelarkiv på att byggas upp. Med 50 000 spelrelaterade objekt är Embracer Games Archive en snabbt expanderande kulturskatt.

I ett industriområde i Karlstad håller något stort på att hända. På den här platsen, för ganska precis ett år sedan, påbörjades nämligen arbetet med att samla ihop en kulturskatt. För tillfället arbetar fem personer med att ordna, sortera och kategorisera 50 000 objekt, alla mer eller mindre kopplade till tv-spel.
- Det är mäktigt, det är det faktiskt.

Natalia Kovalainen och David Boström är två av de fem som jobbar heltid med Embracer Games Archive. Båda vittnar om ett livslångt spelintresse och berättar om hur jobben som chefsarkivarie (Natalia) respektive VD (David) är som skapta för dem. Satsningen på ett spelarkiv som försöker samlar alla fysiskt utgivna spel satte igång på riktigt under 2021, men storföretaget Embracer har sysslat med spel betydligt längre.

Master Chief, Natalia Kovalainen och David Boström.

Enligt David är Lars Wingefors, VD och ägare för Embracer Group, något så unikt som en genuint spelintresserad företagsledare. Han är också en samlare.
– Han samlar på samlingar, skrattar David. 

För den som följt Embracer Groups framtåg på populärkulturens affärssidor känns samlandet igen. Förutom en rad spelstudioköp har Embracer också förvärvat rättigheterna för allt från serietidningsbolaget Dark Horse Comics till rättigheterna till Sagan om Ringen. Embracer Game Archive tog avstamp i Lars personliga samling, men har redan vuxit sig ännu större.

Till en början handlade allt om att få hela samlingen till en plats. Ungefär 100 pallar med tv-spelgrejer fanns utspridda över hela Värmland. För de anställda på plats handlar arbetet nu om att ordna alla objekt och föra in allt i en databas för att underlätta sökning och liknande i fortsättningen. Samtidigt scoutas det över hela världen efter nya samlingar att köpa in och införliva i arkivhyllorna. 

Där Kungliga Bibliotekets pliktleverans samlar allt som ges ut i Sverige, inklusive spel sedan 1995, har Embracers spelarkiv inte bara spelen - utan också konsolerna och tv-apparaterna allt ska spelas på. En ambition som skiljer det Karlstadsbaserade spelarkivet från många andra är att det här ska vara okej att testa, röra och uppleva spelen. David berättar om imponerande japanska samlingar som förvaras i mörka bankvalv, endast tillgängliga för män med bomullshandskar. 
– Vi tänker tvärtom och vill att våra spel ska komma till användning. Det är en svår balans, vi vill självklart bevara spelen så att de lever så länge som möjligt - men vi vill samtidigt att de ska komma till användning. Står det ett spel i hyllan så vill vi att du ska kunna ta ner det, öppna det och testa det.

Det närmaste året kommer David, Natalia och deras kollegor främst arbeta med att bygga en databas och en hemsida som är tänkt att fungera som ett fönster för alla som vill ha insyn i verksamheten. De vill också samarbeta med forskare, journalister och institutioner för att sprida kunskap och värna spelkulturen. Och på sikt också ordna utställningar i någon form.
– Vi vill nå en så stor andel människor som möjligt, säger Natalia.

På frågan vad det mäktigaste som finns i samlingen är har de båda naturligtvis svårt att välja. Men till slut enas de om att känslan att få se en komplett samling innehållande alla NES-spel som släpptes i Europa eller en komplett japansk Neo Geo-samling, är svårslagen. David sammanfattar med emfas.
– Den här helheten. Den ger mig gåshud.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!