Foto: Hanna Assarsdotter

Kampanilen sätter guldkant på Stigbergstorget

15:10 30 Jan 2019

Kalle Bengtsson, Årets konditor 2017, har tillsammans med Hanna Assarsdotter blåst nytt liv i det gamla konditorit.

Precis vid porten av där Majorna börjar, i backen ned från Stigbergstorget, ligger Konditori Kampanilen. Där har det legat sedan år 1936 men aldrig har det sett bättre ut än vad det gör nu. Eller snart i alla fall, eftersom Kalle Bengtsson och Hanna Assarsdotters nyrenoverade lokaler ännu inte öppnat för allmänheten. Någon gång under februari räknar de dock med att kunna börja servera allmänheten godsaker av allra högsta kvalitet - något deras gemensamma erfarenheter som konditorer är en garanti för. 

Paret och numera kollegorna Kalle och Hanna har länge gått i tankarna om att starta något eget. Bakom sig har de båda karriärer som konditorer som sträcker sig en tid tillbaka men det är först nu de är helt ansvariga ut i minsta detalj för en verksamhet. År 2017 vann Kalle den prestigefyllda titeln som Årets konditor och han har även tävlat med kocklandslaget. Senast i höstas var han med och plockade hem VM guld för laget men nu får tävlandet läggas på is för att få igång Kampanilen ordentligt tillsammans med Hanna.
— Dels har vi haft andra jobb fram till den första december, sen var jag iväg och tävlade med kocklandslaget i slutet på november. Så från första december har vi jobbat heltid med detta, berättar Kalle.

Hanna har tidigare jobbat nere i Helsingborg på chokladbutiken Chocolatte och flyttade upp till Göteborg i februari 2018. Då började hon arbeta på The Concept och Kungsportshuset Matbar där hon var ansvarig för efterrätterna men även det som är hennes stora passion - pralinerna. Även hon avslutade sin tid där den sista november men då restaurangen inte hittat någon ny säljer hon praliner dit från Kampanilen nu. Helt förståeligt, då Hannas praliner är hantverk som det läggs ner otroliga mängder skicklighet och kärlek i. Även Nordiska Kompaniet har förstått detta som låtit Hanna skapa deras signaturpralin som säljs i källaren på Swedish Taste.

Hur kom det sig att du snöade in just på choklad?
— Jag har alltid tyckt om praliner och choklad, både att göra och att äta. Sen när jag jobbade som florist innan jag blev konditor höll jag på att testa mycket olika grejer hemma med choklad. Då fastnade jag för just pralinerna och gick jag kurs för att lära sig att göra praliner som gjuts för hand, vilket ger den här glansen till dem. För att sen bredda min kunskap valde jag att faktiskt utbilda mig till konditor, säger Hanna om hur intresset startade.

Att skåningen Hanna skulle öppna något eget har precis som för Kalle alltid varit en dröm, men för henne trodde hon aldrig riktigt att det skulle ske i Göteborg. Så kan det gå när en träffar en göteborgare dock berättar hon. För Kalle, vars hemstad är Göteborg där han är uppvuxen i Askim, var det ett lite mer solklart val. Han kände sedan länge den gamla ägaren till Konditori Kampanilen och när han beslöt sig för att gå i pension fick Kalle tillsammans med Hanna chansen att ta över. Så i början på oktober inleddes projektet som snart ser dagens ljus, vilket redan nu går att se fram emot genom deras sociala medier. Provbaken är i full gång och snart har Majorna ett nytt vattenhål för bröd och sötsaker. 
— Det är ett väldigt fint läge här, sen vet vi ju inte riktigt vem vår kund är än. Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet på sociala medier och folk har sagt att de tycker att det är väldigt roligt att vi ska öppna. Sen kommer vi ju ha ett väldigt brett sortiment med något för alla. Allt ifrån bröd och bullar, bakelser och tårtor, praliner och bröllopstårtor till en kallskänk med lättare mat som ett klassiskt fik. Så vi får se helt enkelt!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2019.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner