Kaffe och kakor kring katter

14:45 4 Feb 2019

Stockholm och Vasastan blir först i Sverige med ett kattkafé. I mitten av februari öppnar Java Whiskers, där gäster kan klappa katter och dricka kaffe.

Det ser ut lite som ett vanligt kafé, bortsett från att det tassar sex små katter runt oss. I Japan är konceptet vanligt, men det finns även liknande verksamheter i USA – och nu i Sverige. Katterna kommer ifrån katthemmet Solgläntan, något som har en stor betydelse för Java Whiskers. 
– Det som är viktigast är katternas situation. Det finns väldigt många hemlösa katter och vi skapar förhållanden där katter och människor kan mötas, säger Jon Bäcklund som är en av ägarna till Java Whiskers.

Lokalen är inredd i mörkt trä, svart marmor och väggen pryds av illustrationer av kändisar med katter. En öppen eld och utspridda plädar ger lokalen värme, vilket känns välkommet i ett väldigt snöslaskigt Stockholm. Under tiden vi besöker kaféet har säkert ett tiotal personer ställt sig i fönstret och kikat in, men de får vänta. Öppningsdatumet är satt till den 16 februari.

Det kostar 150 kronor i timmen att hänga i kattkafét vilket bokas via kaféets hemsida. Det går också att titta på katterna genom en glasvägg utan avgift. Java Whiskers är lite som ett stort skyltfönster, blir du förälskad i en misse kan den också bli din.
– Vill du adoptera någon av katterna här så kan du prata med personalen, de kommer att hänvisa dig till Solgläntan som i sin tur får bedöma om du är en lämplig kattägare, säger Jon Bäcklund.

Katterna Barbie, Birk, Nelson, Björn, Bodil och Bruno är alla runt ett halvår gamla. Några av dem sover på några plädar ovanför kaminen, en ligger i fönstret och två jagar en vippa som Jon Bäcklund fladdrar med. Snart blir katterna nio stycken, ytterligare tre katter från Solgläntan ska flytta in. Lokalen tar in max tjugo gäster och för att få besöka katterna måste gästerna följa kaféets regler.
– Gästerna måste ha fyllt tolv år förutom på måndagar då barn är välkomna i vuxet sällskap. Det är inte tillåtet att ta med egna katter hit. Gästerna får inte mata katterna, hålla fast katterna eller störa en katt som sover, säger Jon Bäcklund.

På nätterna är katterna själva, eller fria från människor iallafall. Skulle katterna tröttna på gästerna under dagen kan de smita bak till ett avskilt utrymme. Katternas gästfria rum är en plats för dem att vila upp sig, äta mat och gå på lådan. Enligt Jon Bäcklund finns det inga tecken på att katterna skulle må dåligt av att bo på ett kafé.
– Ingen av de experter eller kattvana personerna vi talat med ser att det skulle vara något problematiskt med att ha katterna på ett kafé, och de kan ju som sagt gå undan för att vara ifred.

Idén till att starta ett kattkafé fick Jon Bäcklund från en kompis och har efter det besökt flera kattkaféer runt om i världen. Bland annat har Lady Dinah’s Cat Emporium i London varit en inspiration, ett kafé som har hela femton katter omkringstrykandes.

Under intervjun hoppar katterna upp och ned i Jon Bäcklunds knä. Ännu står kyldisken i kaféet tom men kommer snart att fyllas med smörgåsar, sallader och bakverk. Java Whiskers tog över det 65-åriga konditoriet Valands i september förra året och har sedan dess renoverat lokalen. Trots att det bland annat påbörjades en namninsamling mot rivningen av konditoriet när Java Whiskers fick tillträde, har intresset för den nya etableringen varit stor.

– Första helgen är helt fullbokad och bara ett fåtal platser finns kvar första veckan, säger Jon Bäcklund.

Java Whiskers ligger på Surbrunnsgatan 48 och har öppet alla dagar mellan 10-18.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!