Junior Brielle kommer fortsätta trasha MacBooks

12:10 14 Mar 2019

Den hyllade popduon Junior Brielle släpper sin efterlängtade debutskiva Tampa i slutet av mars, och har precis adderat Åre Sessions till vårturnén. Tina Rosenfink har pratat med bröderna David och Gabriel Röhdin om musiken och inspirationen.

Junior Brielles första EP Blod blev tokhyllad av en nästintill enig kritikerkår och duon blev bland annat såväl Grammisnominerade som utsedda till Framtidens artist av P3. Den 29 mars släpps deras första fullängdare Tampa.

Har ni känt någon prestationsångest inför den nya skivan?
Gabriel: Vi började göra ny musik i samband med att Blod släpptes eftersom vi upptäckte att vi behövde fler låtar att spela live, så de här låtarna som vi släpper nu har funnits med oss en längre tid. 
David: Vi har suttit med den nya skivan dagligen sedan i augusti så det känns mest bara skönt att få släppa den. 
Gabriel: Och ska vi vara ärlig är vi fortfarande inte helt klara med skivan, de senaste två veckorna har bestått av Aspergerspill.

Aspergerspill? 
Gabriel: Det har varit svårt att göra klart låtarna, det går alltid att fixa lite till. Men nästan sju månader med pill får räcka. 

Vad har inspirerat er?
David: Albumprocessen har hållit på i flera år, så den nya skivan kommer inte direkt spegla vårt liv som det ser ut just nu. Vi har en stor bank av låtar som går långt bak i tiden.  
Gabriel: Precis, det är svårt att säga vad som inspirerat oss eftersom det här inte är något konceptalbum, utan musik vi tycker om och tycker är rolig att göra. Eller jo, förresten. En inspiration har varit Chaka Khans Through the fire. 

Oväntat. 
Gabriel: Vi har fokuserat mycket på melodispråket för det tycker vi är väldigt kul. 
David: Om jag får välja vad folk ska lyssna på så är det melodierna
Gabriel: Precis, skit i våra texter. De får komma i andra hand. 

Fem i fem som ni släppt som singel tycker jag är jättefin, vad kan ni berätta om den?
Gabriel: Melodiskt tycker jag att det är den låten att den här mest vibe på hela skivan. Texten handlar om att vara dum i sig själv. 
David: Den gick jättesnabbt att skriva. Jag kom in en dag med gitarren när Gabriel bara låg i sängen och pillade på datorn. Efter det tog det två-tre dagar innan låten var helt klar, vilket är motsatsen till hur vi brukar jobba. En låt kan ta två-tre år att göra klar. 

Ni är riktigt långsamma alltså. 
Gabriel: Vi är inga craftsmen som kan sitta på kontor och skriva utan vi skriver hela tiden. 
David: Att göra en låt är som att lägga ett pussel för oss, vi har många spridda bitar som är ideér, texter och melodier. 
Gabriel: Haha, det är slappt. Vi hade inte kunnat vara teamleaders på ett säljföretag. 

Sedan debuten med Blod har Junior Brielle blivit hyllade för sin elektroniska indie och poetiska textrader. I vår kommer de köra en klubbturné i samband med releasen och uppträda på Lollapalooza. Deras rockiga liveframträdanden har blivit omtalade i media eftersom det händer att Junior Brielle kastar en dator från scenen efter konserten. 

Era uppträdanden är rätt omtalade, kommer ni fortsätta trasha Macbooks?
Gabriel: Ja, det är rätt kul alltså. Men så här är det, vi pröjsar inte 15 000 kr för en ny dator utan tar en gammal, så det blir inte allt för dyrt. 
David: Annars kan vi börja skriva upp dator på vår rider. Eller har du förslag på något annat vi kan ha sönder?
Gabriel: Vi kan börja kasta människor istället.

Något som jag gillar med er är att vi delar favoritband förresten.
Båda: The Strokes? Det finns inget band som är coolare än The Strokes. 
Gabriel: Band tillåts inte att vara så coola längre, The Strokes är legendariska på ett sätt band idag aldrig kommer kunna vara. 
David: Mycket beror på pressen att lägga upp allt på Instagram, mystiken kring bandet försvinner när man följer deras varje steg. 
Gabriel: Vi har till och med en låt på nya skivan som är en hyllning till bandet som heter Oh Julian. Och vårt namn är också inspirerat av The Strokes. 

Vad betyder Junior Brielle? Jag försökte hitta en förklaring men misslyckades.
Gabriel: Tina, du vet att man inte ska söka på Yahoo utan på Google. 
David: Vi ville ha något som lät som Lana del Rey men inte så spanskt, utan mer italienskt.
Gabriel: Sedan har jag alltid kallat David för junior och vi tyckte att Brielle var tillräckligt likt Gabriel samtidigt som det påminner om namn som Casablancas och Moretti (Julian Casablancas och Fabrizio Moretti från The Strokes, red.anm.).

Tampa släpps den 29 mars.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2019.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner