Julklappsguide för gamers

13:39 11 Dec 2020

2020 har varit ett tungt år, på många sätt, men när det kommer till spelandet har marknaden nog aldrig mått så bra. Och kraven på att hårdvaran du använder – oavsett om det är till fritidsspelande eller till hemmakontoret – har aldrig varit högre. I Nöjesguidens Julklappsguide för gamers 2020 har vi testat allt från stolar och headsets till Lego-set och rollspelsböcker (penna och papper!). Allt för att underlätta för dig när önskelistan ska skrivas. Hoppas klapparna blir hårda och mellandagarna fyllda av (förbättrat) spelande!

HögtalareSonos Arc   BÄST I TEST! 
Pris: 8990 kronor
Med sina 114 cm i bredd är Sonos nya soundbar Arc en riktig best. Men så ska också hela elva stycken högtalare få plats. För den som vill ha surroundliknande ljud utan att behöva en massa satellithögtalare kan Arc och Dolby Atmos vara en bra lösning (se bara till att du har en TV-apparat som stödjer tekniken). Om du är ute efter en riktigt mäktig soundbar kan Arc ticka de allra flesta boxarna – men se bara till att du har gott om utrymme på tv-bänken!

Denon Home 150
Pris: 2798 kronor

Den minsta högtalaren i Denons Home-serie, 150, har absolut ingenting att skämmas över. Det här är en otroligt trevlig och snygg högtalare (som kan paras ihop med fler av samma sort) med fylligt ljud. Ett av få minus är att den saknar optisk ingång.

MegaBoom 3   BÄST I POOLEN!
Pris: 1490-2200 kronor

En portabel högtalare som är vattentät och flyter, låter inte det som det bästa du någonsin hört? Vänta då tills du provat maxa volymen på MegaBoom 3. Det här är nämligen en högtalare där du inte behöver kompromissa bort volym till förmån för bärbarheten.

Mikrofon

HyperX QuadCast S RGB   VISUELL SMÄLLKARAMELL!
Pris: 1879 kronor

QuadCast är en usb-mikrofon som inte bara låter perfekt, den sticker också ut rejält rent visuellt med sitt pulserande RGB-ljus. Det här är en smart designad och lättanvänd mikrofon som snabbt låter dig stänga av ljud eller byta egenskaper på inspelningen utan att behöva mecka med mjukvara.  För den som vill uppnå studionivåer på sin ljudinspelning är QuadCast kanske inte vägen, men för streamern eller podcastaren som vill ha något som fångar både ljudvågor och blickar är den här perfekt.

Hörlurar/Headset

Steelseries Arctis 9 Wireless
 

Epos GSP300
Pris: 799-1149 kronor

Sennheiser och Epos fortsätter att gå på offensiven när det kommer till gamingheadset. GSP 300 är ett relativt billigt hörlurspar som egentligen främst gör det den ska – spela ljud – och inte så mycket mer. Med separata mic- och hörlurssladdar passar den utmärkt att köra genom GSX 300, något som höjer upplevelsen ytterligare ett snäpp.

HyperX Cloud Stinger Core Trådlöst
Pris: 799-999 kronor

Cloud Stinger Core är en av HyperX budgetlurar, men när den nu kommer i trådlöst utförande ökar prislappen rejält. Även om lurarna känns bra på huvudet och mot öronen ger de ett något plastigt intryck, och ljudmässigt lämnar de tyvärr en del att önska. Kan vara värd att plocka upp på mellandagsrean!

Roccat ELO Air 7.1
Pris: 1099 kronor

Roccat är en nykomling i Nöjesguidens julklappssammanhang, men har med två av tre produkter lämnat oss positivt överraskade. Hörluren Elo Air har visserligen virtuellt surroundljud och helt okej byggkvalitet, men det väger inte upp för att den generella ljudbilden är lite av en besvikelse.

Steelseries Arctis 9 Wireless   SNYGGASTE LURARNA!
Pris: 2099-2190 kronor

Med den trådlösa Arctis 9 fortsätter Steelseries leverera bekväma och lättanvända headset för både konsol- och datorspelare. Det här är en hörlur som kommer passa de flesta huvuden och som känns riktigt bra mot öronen. Bra är också batteritiden på drygt 20 timmar och mikrofonbommen, som går att rulla in och gömma i ena luren.

Jaybird Vista   BÄSTA IN-EAR!
Pris: 1490 kronor

Jag ska vara ärlig nu: jag var skeptisk till Jaybirds Vista-pluggar. Men det räckte med några timmars användande för att inse att det här är en otroligt prisvärd och kvalitativ produkt. Söker du in ear-lurar som sitter fast i örat nästan oavsett vad du sysslar med (mobilgaming i rusningstid? Inga problem!) kan Vista vara ditt bästa köp.

Logitech G733 Lightspeed
Pris: 1590 kronor

Med testets bästa batteritid och lägsta vikt borde Logitechs nya Lightspeed-lurar placera sig högt i testet. Ljudmässigt är de helt okej, mikrofonen knappt godkänd. RGB-listerna som pryder båda kåporna får lurarna att sticka ut – men kan också upplevas som lite störande och drar säkert ner batteritiden (går att slå av om så önskas).
 

Handkontroller

HORIPAD Pro for Xbox Series X
Pris: 599 kronor

Horipad Pro för XSX är en utmärkt komplementkontroll till din splitternya Xbox-konsol. Det går att modifiera en rad olika egenskaper på handkontrollen (till exempel hur känsliga de analoga spakarna ska vara). Personligen föredrar jag nog original-handkontrollen, men Horipad Pro är ett prisvärt alternativ.

Tangentbord

Roccat Vulcan AIMO TKL
 

Corsair K60 RGB PRO
Pris: 1249 kronor

K60 är ett ganska nätt, smidigt och rent tangentbord. En fördel gentemot andra gamingbord är att det endast kräver ett USB-uttag – men då släpar det samtidigt på nackdelen att inte ha ett eget USB-uttag på själv tangentbordet. Switcharna är något svampiga för min smak men finns i flera utföranden. Icue-mjukvaran låter dig modifiera RGB-belysningen på ett smidigt sätt.

Logitech MK295 Silent Wireless combo
Pris: 399 kronor

När vanliga gaming-tangentbord skryter med switchar som låter och känns så mycket det bara går är Logitechs Silent Wireless combo (”combo” för att det är både mus och tangentbord med i paketet) den exakta motsatsen. Trådlös och tyst. Som komplement-tangetbord med 10 meters räckvidd är det perfekt

Roccat Vulcan AIMO TKL-tangentbord   BÄST I TEST!
Pris: 1449 kronor

Roccats smidiga TKL-tangentbord kommer som en blixt från klar himmel och sopar banan med årets konkurrenter i kategorin. Det är egentligen inget som sticker ut, utom möjligen den fantastiska volymknoppen (den är faktiskt helt otroligt användbar) och det faktum att allting bara känns rätt mot fingertopparna.

Stol

Trust Gaming GXT 712 Resto Pro Gaming Chair
Pris: 3990 kronor

Gamingstolar är något av en exploderande marknad just nu. Och visst är det viktigt att sitta rätt, särskilt om det spelas under längre perioder. Trusts GXT 712 är en stol som kommer med de flesta funktionerna en kan önska sig av en stol, men den gör också något som många gamingstolar misslyckas med: den ser faktiskt ganska stilig ut med sin svarta bas och de smakfulla gulddetaljerna.
 

Möss

Steelseries Aerox 3
 

Logitech G203 Lightsync
Pris: 389 kronor

Lightsync är en helt okej gamingmus i sin prisklass, men lämnar en del att önska för den lite mer kräsne spelaren. Den gör det den ska och går att modifiera något, men byggkvalitén och känslan har blivit lite lidande.

Steelseries Aerox 3   BÄST I TEST!
Pris: 749 kronor

Aerox 3 är musen som sticker ut i årets test. Mycket på grund av utsidan. En stor del av musens översida är nämligen perforerad och genom hålen lyser RGB-ljusen. Och så väger den in på imponerande låga 57 gram också. Trots detta är den snabb, högupplöst och riktigt bra.

Logitech MX Anywhere 3 for Mac
Pris: 990 kronor

MX Anywhere 3 for Mac är, precis som namnet skvallrar om, en Logitech-mus för Mac-datorer. Det är en liten, smidig och bra mus (den känns förvånansvärt gedigen!) för dig som behöver ett externt styrdon till din laptop, till exempel. Kanske inget för FPS-gamern, men funkar finfint för mindre intensiva spel.

Steelseries Rival 3 Wireless
Pris: 569-649 kronor

Rival 3 Wireless är den trådlösa varianten av Steelseries lite billigare gamingmus Rival 3. Den trådlösa tekniken fungerar helt okej. Ett stort minus dock för att den inte har ett uppladdningsbart batteri utan måste förses med dubbla AAA-batterier.

Logitech Ergo M575
Pris: 599 kronor

Trackballs är något av en bortglömd klassiker, men med hjälp av Logitech finns det äntligen en modern variant för oss som minns styrdonets storhet. Ergo M575 är en fantastisk bluetooth-trackball som kan vara väl värd att kolla in om musarmen är på intåg.

Roccat Burst Pro Gamingmus
Pris: 649-699 kronor

Tyska Roccat är en förhållandevis ny bekantskap för mig, men även om Burst Pro inte revolutionerar något när det kommer till gamingmöss var det en väldigt trevlig upplevelse. Bonuspoäng för ett riktigt bra glid!

Musmattor

Steelseries QcK Prism Cloth 4XL   BÄST I TEST!
Pris: 1399 kronor

”En musmatta behöver väl inte vara så stor”, tänker du (den testade mattan är 112x76 cm). Tills du testar någon av Steelseries stora QcK Prism-musmattor och undrar vad du egentligen gjort hela ditt liv som spelare. Priset må vara saftigt – men oj vad mysigt det är att kunna täcka varje centimeter av skrivbordet och aldrig mer behöva oroa sig för att ramla över musmattekanten. RGB-listen som pryder mattans kant må vara onödig, men går att programmera och ger ett riktigt mysigt sken.

Roccat Sense AIMO XXL
Pris: 649 kronor

Roccats serie med stora musmattor är klart fullfärdiga de dyrare varianterna. XXL är en 90x40 cm stor musmatta vars RGB-list går att synka med andra Aimo-prylar, något som säkerligen kan se mäktigt ut i många gamergrottor.

Böcker

Mörk Borg   BÄSTA ROLLSPELET!
Fria Ligan
Produkttyp: Rollspel/Bok

Pris: 278 kronor
Om digitala spel inte räcker för dig och du älskar tärningar är svenskproducerade Mörk Borg från Fria Ligan kanske årets bästa julklapp. Ett rollspel som drar inspiration från metalmusik i alla dess mörkaste former, som inte kommer dränka dig i regler utan snarare se till att du och dina vänner får fokusera på äventyret.
 

Övrigt

Logitech G923 Racing Wheel
 

Logitech Streamcam
Produkttyp: Kamera
Pris: 1690 kronor

Koppla in Logitech Stremcam i ditt närmaste USB 3.0-uttag och se hur 1080 och 60Hz gör dig kung (eller drottning!) i jobbchatten – eller strömma kanske ditt spelande via någon av de stora strömtjänsterna! Streamcam är en busenkel, stabil och kvalitativ lösning för den som vill steppa upp sitt selfie-game.

Lego Nintendo Entertainment System   BÄSTA LEGOT!
Pris: 2699 kronor

Nintendos 8-bitarskonsol stöpt i Legobitar (betydligt fler än 8). Det är omöjligt att inte älska det här bygget. Förutom den gråa tv-spelsreliken får du också bygga en brun tjock-tv där Mario kan studsa fram i det ikoniska svampriket. Kan vara svårt att få tag på, så ser du det här i butik: tveka inte!

Nintendo Game&Watch: Super Mario Bros
Pris: 690 kronor

Tre små spel (Super Mario Bros, japanska Super Mario Bros 2 samt Ball) i ett retrocharmigt Game&Watch-format – den här kommer ligga under många julgranar i år. Det är en fin pryl, men borde aldrig sålts för mer än 400 kronor.

Logitech G923 Racing Wheel (med pedaler)   BÄST I TEST!
Produkttyp: Ratt
Pris: 3999 kronor

Lyckas du väl ta dig förbi installation och setup av G923 kommer du aldrig kunna spela ett riktigt bilspel på samma sätt igen. Det här är en helt otrolig force feedback-ratt (med pedaler) som får det att kännas som att du just krupit ner i förarsätet i den där gamla 90-tals-Lancian. Det har aldrig varit lika roligt att slunga sig ned för finska grusvägar i Dirt Rally 2.0 som tillsammans med det här paketet.

Epos GSX300
Produkttyp: Externt ljudkort
Pris: 890 kronor

Externa ljudkort kan vara fantastiska lösningar för de som vill nå högre nivåer med sin ljudinspelning. GSX300 är inte ett ljudkort för dessa personer. GSX300 är en snygg och trevlig pryl som kan vara ett lämpligt inköp för den som vill boosta ett par lite billigare lurar – men risken är att dina lurar inte vinner något på att gå igenom denna.

Netgear WiFi 6 Nighthawk Pro Gaming XR1000   ALDRIG MER LAGG?!
Produkttyp: Router
Pris: 3790 kronor

Köper du en router för nästan 4000 borde du väl ändå aldrig mer kunna skylla på lagg? Nja, så enkelt är det naturligtvis inte. Men med Nighthawk XR1000 (som är framtidssäkrad med Wi-Fi 6!) kan du åtminstone känna dig säker på att du gjort ditt bästa för att eliminera de värsta flaskhalsarna.

HORI Dual charging station
Produkttyp: Laddningsstation
Pris: 399 kronor

Varför skeppar Microsoft handkontroller utan uppladdningsbara batterier? Den frågan behöver du aldrig mer ställa dig om du skaffar Horis Dual-laddningsstation. Den levereras med, förutom dubbla laddningsplatser, fyra stycken batteripack som passar de flesta moderna Xbox-kontroller. Underbart!

Cable Guys The Child
Pris: 299 kronor

Vem vill inte ha en egen liten Baby Yoda (Grogu!?) ståendes på tv-bänken? Ingen, det är vem. Cable guys handkontrolls-/mobilhållare är en otroligt onödig pryl, men det är väldigt svårt att tycka att den är något annat än suuupersöt. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!