Juldrycker – varma och kalla

Redaktion 12:02 8 Dec 2023

Jag känner dina gärningar, du är varken kall eller varm. Om du ändå vore kall eller varm! Men nu är du ljum och varken varm eller kall, och därför skall jag spy ut dig ur min mun.
Uppenbarelseboken 3:15-16

SKOGSGLÖGG 
I dryga två decennier har Grythyttans glöggfabrik tillverkat sin Skogsglögg i den lilla fabriken i Bergslagen. Förra året tillverkades den i 104 000 exemplar, som sålde slut före Lucia. Detta år har tillverkningen ökats med 20 procent, men sannolikheten att den finns kvar på hyllan fram till jul är väl ändå relativt låg. Serveras varm eller kall. 

SEABERRY 
Landets nordligaste destilleri Norrbotten Destillery har återlanserat sin hantverksmässiga spritglögg Seaberry. Glöggen är smaksatt med havtorn och jalapeño tillsammans med en dos klassiska julkryddor, och även denna passar lika bra att avnjutas kall som varm. Men inte ljum. 

BLOSSA 23 
Årgångsglöggen från Blossa firar 20 år med att återvända till rötterna, vilket råkar vara Gamla Stan i Stockholm – platsen där den första flaskan Blossaglgg tappades upp för över 100 år sedan. Blossa 23 är en vit starkvinsglögg med smak av friska hallon och blommig humle. Glöggen finns både i form av en starkvinsvariant med 15 volymprocent samt en alkoholfri. Den sistnämnda säljs förutom på Systembolaget även på NK i Stockholm. 

EDWARD BLOMS RÖDVINSGLÖGG
Matprofilens maffiga och mysiga glögg har en kryddig, söt smak med inslag av kardemumma, russin, kryddnejlika, ingefära, pomerans och kanel. Serveras, som ni kanske redan har listat ut, varm eller kall som sällskapsdryck.

TEGNÉR & SONS EXTRA FINA
Förra året lanserade Tegnér & Son en Grand Cru-glögg i endast fem exemplar, som värderades till 50 000 kronor styck. Nu släpps uppföljaren Tegnér & Son Extra fina starkvinsglögg till en väldigt mycket humanare prislapp om 249 kronor. Även i år är den emellertid smaksatt av Svenska Kocklandslaget och basen består av ett ekologiskt Valpolicella Ripasso.

ÅRETS GLÖGG
Årets Glögg från Stockholms Bränneri är en smakrik blandning av hallon, aroniabär och pressade druvor samt kryddpeppar och rosmarin. Givetvis även spetsad med bränneriets egen Dry Gin. Till skillnad från övriga rekommenderar Stockholms Bränneri dig att dricka Årets Glögg kall, gärna över is, och gärna med en kvist rosmarin som garnityr.

WINTER NEGRONI 
För dig som är trött på de klassiska julsmakerna har Stockholms Bränneri återigen producerat sin populära negroni. Nytt för i år är att den även kommer i en alkoholfri variant, lämpligt nog döpt till Winter Nogroni. Båda varianterna fiskar du upp via Systembolagets beställningssortiment. 

GRÖNSTEDTS NOEL 2023
Årets julcognac från Grönstedts som passar utmärkt till julens sötsaker. Tydlig fatkaraktär med inslag av torkade aprikoser, kanel, marsipan, apelsin, choklad, hasselnötter. Ett helt dessertbord i kupan med andra ord. 

WINTER BULLDOG
Här möter den mörkrostade karaktären från en brown ale möter fylligheten från den svenska julölstraditionen. Här skiner apelsinmarmelad från humlen igenom tillsammans med knäckigheten från malten. Funkar utmärkt till julbordets kraftigare smaker men icke desto mindre som standalone. Finns i 124 systembolagsbutiker från och med den 1 november.

JULÖL 
Nyligen återuppståndna Stockholm Brewing Co har precis släppt sitt bidrag till floran av juldrycker i form av en maltig historia med inslag av mörkt knäckebröd, choklad, torkad frukt, örter och pomerans. Det vill säga en stor del av julens smaker.

SIGTUNA AGITATOR MIDVINTERBLOT
En nygammal exklusiv årsvariant av Midvinterblot. Släpps först den 8 december, och har riktigt med tjong i sig. Se upp för den oblyga alkoholhalten som mäter hela 11 procent. 

BARLEY WINE
Precis som sig bör med en barley wine är alkoholhalten rejält framträdande även här i Gotlands Bryggeris variant. Men denna dessertöl ska snarare ses om alternativ till sött dessertvin eller till och med avec, än något annat. Fyllig sötma och tydliga toner av torkad frukt formar en dryck som passar lika bra till chokladbiten som till ostbrickan. 

TROCAMUST
Alkoholfritt alternativ som finns såväl i sockerfri som sötad variant. Kul variant på den traditionella musten eller den röda juldrycken som rullar in med långtradare i den klassiska reklamfilmen. 

POMOLOGIK HOPPLE X-MAS
Ytterligare ett alkoholfritt alternativ med tämligen hög sötma kommer från cidermästarna Pomologik. Kryddig smak med inslag av röda äpplen, kanel, ingefära, peppar och citrus. Lirar fint med det vegetariska samt andra något lättare rätter på julbordet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!