Julbordsskola för girigbukar

15:03 23 Nov 2005
[B]Det finns ett julbordskrig[/B] därute och de på andra sidan har rustat sedan oktober. Att lämna halvätna tallrikar, ta om men inte äta upp, grisa ned med olika rätter på samma tallrik och så vidare är dock inte den verkliga girigbukens strategi. En cateringman, låt oss kalla honom Joakim, avslöjar krögarens stridsteknik på julbordet. - Mycket av julbordet är förhållandevis billigt, säger Joakim. Du måste fokusera. Att för krögaren lägga in sill och sånt tar tid, men råvaran är inte så dyr. Lax, inkokt, gravad, varmrökt och kallrökt är också billigt. Löjrom lägger de på ägg för att det ska mätta mer. Så om jag petar av löjromen från ägghalvorna lurar jag krögaren? - Ja. Julbordets tomma ägghalvor ska lysa som krögarens ögonvitor om du vill gå på plus. Joakim berättar vidare att sillsallad också är för billigt, men att det tar en hel del tid att hacka och skära. - Om du vill göra det jobbigt för oss ska du äta mycket sushi, säger Marie på East. Förutom att tonfisken i sushin är dyr tar det tid att göra den. Vi har kockar som står från 8.00 på morgonen till midnatt och bara rullar sushi. Går du hårt på pilgrimsmusslorna är det inte heller så bra för oss. Vad mer ska jag äta? - Om du trycker i dig för många av mina 1 000 vårrullar som jag gör varje dag är du en dålig kund. Fjäderholmarnas krog har samma akilleshäl. Och de avslöjar sig direkt. - Personalkostnaderna är den stora utgiften, säger Anna. Visst är exempelvis rökt vilt dyrt i inköp, men ändå förhållandevis billigt. Att rulla 36 000 köttbullar som vi har gjort inför den här säsongen tar tid och tid kostar. Stallmästargården tipsar om ålen. - Ål är dyrt för oss att köpa in, säger krögaren. Men ålen är ju fet och borde därför vara mättsam? - Ja, men du får snapsa så att matsmältningen går igång. (Märker ni här hur han försöker lura mig? Fight club-regel nr 1 på julbordet är att aldrig köpa sprit.) Glöm det, köper jag snaps av dig går du ju med vinst. - Ett eget ålagille på julbordet kan alltså vara ett vinnande koncept om du gömmer en plunta bakom toaletten. Tillbaka till Joakim, vår quisling i restaurangbranschen: - Undvik brunkål, grönkål och rödkål. Det är nästan gratis. Sen gör många misstaget att ta potatis. Och undvik skinkan, den är mycket billigare än oxköttet. Ris à la Malta och fruktsallad är också för billiga. Satsa på egentillverkat chokladgodis. - Det verkliga framgångsreceptet är att äta 10-12 ostron som inte mättar något, toppa upp med 3 hekto löjrom som du skrapar av från äggen, ta ett par humrar i farten och gå sedan direkt på den hemgjorda knäcken. Har du dessutom den dåliga smaken att bara dricka isvatten har du vunnit slaget över krögaren. TEXT Adam Reuterskiöld
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!