Vi har pratat med Michael Fogelqvist från Kol & Cocktails, som väljer att servera en modern tolkning av vårt klassiska julbord, och även Christian Kullman från Madame Moustache, som står bakom ett mer traditionellt svenskt julbord.
Så vad innebär ett "modernt julbord"? Michael Fogelqvist utvecklar.
– Vi har valt att behålla det klassiska julbordsupplägget med tre olika stationer: en kall, en varm och en med desserter, men istället för de vanligt tråkiga rätterna har vi valt att modernisera det utifrån vårt koncept. På kalla delen så finns där kallskuret, skaldjur, carpaccio och massa olika fräscha sallader. På den varma stationen hittar man flera olika typer av kött och fisk plockade direkt från kolgrillen som trancheras à la minute av kockarna i restaurangen. På dessertbordet hittar man Kols mest populära desserter från menyn ihop med massa annat gott.
Michael tycker att det är väldigt viktigt att deras koncept, som är kolgrillat och cocktails av högsta kvalité, reflekteras även när det kommer till deras julbord. Han anser att julbordet är djupt rotat hos svenskarna, det är därför man valt att göra ett likadant upplägg med sin egna version. Gillar man Kols vanliga meny så blir julbordet rena himmelriket och kanske vågar du äntligen testa det där köttet på menyn som du sneglat på vid tidigare besök men aldrig riktigt vågat pröva.
CHRISTIAN KULLMAN OCH hans team på Madame Moustache har de senaste åren seglat in och blivit ett av de mest omtyckta och välrenommerade julborden i Helsingborg. Christian tror sig veta varför. – Vi lagar all mat själva från grunden med högsta kvalité på råvarorna, våra kockar lagar allt med omsorg och har en väldig passion för det dom gör. För dom är det mer än bara ett jobb och vi vill alltid fortsätta utvecklas. MADAME, SOM ANNARS är kända för sitt franska tema både när det kommer till menyer och inredning, har valt att inte återspegla det allt för mycket på sitt julbord. – Nej, vi kör ett klassiskt svenskt julbord, men då mycket av det som finns på vårt julbord är arvet från Tore Wretman vars matlagning grundade sig i det franska köket, fortsätter Christian.
HAN VILL ÄVEN berätta att man kan förbeställa mycket av deras julbord för avhämtning inför julafton, man fyller bara i hur mycket man vill ha av de olika alternativen för att sedan hämta det dagen innan julafton. – Allt för att minska julstressen för människorna i Helsingborg, berättar Christian. Han tycker att det är kul att så många uppskattar deras julbord och redan nu ser det väldigt bra ut med bokningar. Även Kol har haft fullt upp när det kommer till bokningar, så vill ni vara säkra på att få testa något av dessa ställen är det läge att börja kolla kalendern redan nu.
DET TRADITIONELLA JULBORDET har återigen fått sig ett uppsving efter att ha haft ett par jobbiga år bakom sig. Det gjorde att många mindre bra julbordsaktörer försvann och kvar finns dom som brinner för sina råvaror och gör det mesta själva. Kols intåg med sin moderna version har också gett utrymme för restauranger att göra egna tolkningar av vad vi kallar julbord, vilket resulterar i att fler vågar återspegla sitt koncept även under denna period, vilket visat sig vara väldigt uppskattat.
Mer information om de nämnda julborden hittar ni på restaurangernas hemsidor kolhelsingborg.se respektive madamemoustache.se.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.