Joy ser fram emot The Latin Kings hyllningskonsert

12:41 24 Apr 2014

På söndag skrivs musikhistoria när 41 artister ur Sveriges absoluta hiphop-elit tolkar Latin Kings ikoniska skiva I skuggan av betongen, under en hyllningskonsert som uppstod ur det faktum att gruppen valdes in i Swedish Music Hall of Fame. En av artisterna som uppträder är Malmös stolthet Joy M'Batha, som vi tidigare kunnat höra på Linda Piras Knäpper mina fingrar (remix) – i sig en bit musikhistoria. Vi pratade med Joy om hennes relation till TLK.

Vad har The Latin Kings betytt för dig?

– TLK blev stora och slog igenom samma år som jag föddes, -94, och jag började inte lyssna på svensk hiphop förrän några år tillbaka. Dock har jag insett hur mycket de har betytt för andra som har varit med längre och däri ligger stor tacksamhet. De artister som jag idag inspireras av har i sin tur inspirerats av TLK.

Vad tror du att TLK bär med sig för arv?
– Jag tror att TLK sparkade upp en dörr som behövde stå vidöppen. De sa det folk var rädda för att säga eller inte visste hur. De rappade om sina områden, orten och betongen. Vad som idag kanske kan ses som en självklarhet för de flesta rappare att tala och berätta om, men från början tror jag att det är tack vare TLK som det idag är socialt accepterat att ta upp.

Vad kan du berätta om din akt under kvällen?
– Allt jag kan säga är att jag och Lilla Namo kommer att tolka låten Rötter ihop. Vi har inte kört på scen tillsammans innan men det känns som att vi har lite samma tankesätt och vill samma sak. Ha jävligt roligt. Vill man så kan man och då ska man. Jag är lika nyfiken på hur denna kvällen kommer att te sig som de flesta är.

Vilken av de andra artisternas tolkning/hyllning ser du mest fram emot att se och varför?
– Jag är fett jävla peppad (ursäkta mitt språk) på att se LoopTroop framföra Måla Mer tillsammans. Energin de levererar på scen är så sjukt inspirerande och jag blir alltid lika överraskad och glad av att se dem köra. Som ett barn på julafton.

Du var precis med i Nästa Nivå med Maskinen som artistcoacher, vad kan du berätta om er tid i Köpenhamn? 
– Jag var inte ready! Maskinen inledde med att ge mig en rosasprayad Joy-bil med Lamborghini-dörrar och jag kunde inte annat än att göra en fet låt som tack. Både Herbert och Frej är två väldigt färgstarka personer vilket passar mig och min musik väldigt bra. Det finns inget som heter "less is more" och inga idéer är dumma idéer. Vilket är ganska ovanligt tankesätt bland folk så efter vår tid i Köpenhamn är jag ganska säker på att ju mer man umgås med Maskinen desto närmre kommer man sin död. Men då dör man åtminstone med ett stort och ärligt leende på läpparna.

Vad kan man vänta sig av Ladies First-kvällen på Dramaten, där du tillsammans med Linda Pira och alla gäster på "Knäpper mina fingrar"-remixen äger kvällen?
– Vi är nio tjejer med nio olika stilar och alla är så sjukt begåvade. Det kan inte annat än att bli bra det här. Och på Dramaten! Oh lawd vad mäktigt det kommer att bli. Alla coola kids kommer att vara där så missar man det så kör vi samma set på Way Out West i augusti! 

Hyllningskonserten går av stapeln på söndag, den 27 april, på Hamburger Börs i Stockholm – läs mer här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar