Josef Slunge: “Jag är som vilken annan människa”

13:37 21 Feb 2023

Den Malmöbaserade Göteborgssonen Josef Slunge debuterar med vad han själv kallar ett spretigt album. 

Josef står och bläddrar i den gula plastbacken med vinyler hemma i hans vardagsrum. Han lägger på en jazzskiva och vänder sig om och häller upp en kopp kaffe. Kärleken till musik är stor och framförallt fysiska ting känns av. Det är därför en självklart att debutalbum Ikväll, i natt, men aldrig imorgon även släpps som vinyl. 
Jag tycker det är så jävla kul med vinyl. Jag har alltid gillat fysiska grejer, något man kan hålla i handen liksom. Och lowkey så vill jag bara ha den hemma, säger Josef och ler. 

Trots att Josef är dryga 20-någonting var det redan under förra decenniets slut som han började dyka upp på olika ställen runt om i Göteborg. 2016 och några år framåt var en spännande tid för Göteborgshiphopen. 
2016 och några år framåt så släpptes ju Överklass-skivan, Filip Hunters grejer med Tusen, Parham släppte Hemma här, Ikhana släppte massa grejer och Skander släppte sin skiva – och dom inspirerade mig så sjukt mycket. När folk frågar vad som inspirerar eller inspirerade mig. Det var Göteborgsvågen, Vic Vem och alla dem, som verkligen fick mig att börja skriva, säger han och tillägger: 
Och de är fortfarande mina husgudar. 

Snabbspolar vi till idag har Josef samarbetat med flertalet av dem som han ser som sina husgudar och kallar många av dem sina vänner. På det kommande albumet är även Filip Hunter med som producent till spåret Inatt. Många av de andra låtarna har Josef producerat själv. Albumet beskriver han som brett. 
Det är en ganska spretig eller dynamisk skiva. Det finns många olika ljudbilder och många olika sätt som jag låter på och som musiken låter på. Det är väldigt jazz-influerat men det finns allt från så här klassiska boom bap-grejer till typ en jävla rockballad, till en helt instrumental jazzgrej, till en modern Filip Hunter-produktion, till en soul-ballad jag själv inte ens är med på. 

Trots att Josef har velat göra ett album var det just albumets spretighet som ställde till det i processen och gjorde det svårt att få ihop den. 
Det var svårt att känna att det har varit fullständigt. Utan det här albumet har varit en EP, ett mixtape, en EP igen, en singel, en dubbelsingel. Sen var det ett album, sen var det bara en singel igen. 

Slutligen blev det dock ett album. Ett album som enligt Josef verkligen är han. 
Jag insåg att det är ett album för att den här spretigheten, eller dynamiken, det är jag. Jag vill jättegärna sjunga och skriva om kärlek, brustna hjärtan och liksom allt det där. Någonstans insåg jag att om jag ska göra det här på det sättet jag vill göra det så måste jag befria mig själv lite från normer av vad någonting ska vara. 

Men skulle du säga att skivan har något tema? 
Det är mycket på temat flykt - flykt in i den fria och roliga och lite så skit i allt med ingen riktig tanke på imorgon. Där imorgon står för någon form av omhändertagande om sig själv. Mycket handlar om flykten från en själv och att inte riktigt tro på sig själv och vilja vara sig själv. Det är en jävligt jobbig sak som man gärna flyr ifrån, säger Josef och fortsätter: 
Men hela skivan landar ändå i morgondagen och att den är värd att ta hand om, värd att jobba för och att det ändå är jävligt nice att man kan tro på morgondagen. 

En stolthet över debutalbumet skiner igenom men Josef öppnar även upp kring rädslorna med att släppa det. Det är just något med att det speglar honom så väl som gör det läskigt att släppa det. 
 Jag gömmer mig inte direkt bakom någonting. Det är också en sak som jag värderar och vill uttrycka som artist. Att jag bara är jag, jag är som vilken annan människa. Jag mår också fett dåligt, jag har också fett kul, jag knarkar, jag knullar, jag är bara som du och jag vill inte bygga upp den här stora artisten Josef Slunge – och jag vill bara vara din vän Josef Slunge. 

Josef Slunge släpper sitt debutalbum den 24 februari. Den 3 mars spelar han på Babel med sitt band Starfish Ultradouche.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2023.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!