Jos F skriver om sina förlorade familjemedlemmar

09:23 12 Jan 2021

Malmösonen Jos F har inte haft det lätt. På sitt debutalbum rappar han om sorgearbetet efter att ha förlorat både sin bror och mamma. Vi pratar med Jos F om förlusterna, debuten och när rapparen blev knivhuggen i halsen. 

Jos F, eller Josef Mourtada som han egentligen heter, har musiken i blodet. Hans bror Chafic var med i hiphopkollektivet Advance Patrol. Och Josef Mourtada var bara barnet när det började ta fart för storebrorsans grupp. Först växte de i Malmö och snart hela Sverige. 
– De stod i vårt vardagsrum, skrev texter, rappade och sjöng. Jag fick vara med fast jag bara var nio år gammal. Jag var med och freestylade. Det var en fin upplevelse, berättar Jos F.

2001 fick Advance Patrol skivkontrakt, de skulle få spela in sitt första album. Men något stod inte riktigt rätt till med Chafic. Han var aldrig med i studion och ställde in när gruppen skulle på turné. Mitt i inspelningsarbetet under våren 2002 begick Chafic Mourtada självmord.  

Din storebror tog sitt liv, hur påverkade det dig?
– När jag var yngre hände det mycket med familjen. Hur mycket det tog på min familj. Jag var så liten. Så såklart, jag tyckte världen var väldigt orättvis. Jag blev ganska tyst av mig. Ledsen. 

 

"Musiken är min utväg"

 

Jos F växte upp i hiphopens värld, men efter broderns bortgång tog livet en annan riktning.
– När man har varit på en plats där det mesta är negativt. Allt är negativt. Då tänker man att det är så det ska vara. Man är naiv och tar beslut som inte gynnar en. Gör misstag och dumma grejer när man egentligen kan uppleva fina saker. Men du måste ändra din inställning till dig själv och självklart tar det tid.

I 18-årsåldern hittade Josef Mourtada tillbaka till musiken. Han ville göra en hyllningslåt till Chafic, på vad som skulle ha varit broderns födelsedag. När Mourtada spelade in låten, upptäckte han hur roligt det var.

Vilken betydelse har musiken haft för dig?
– Du vet. Känslor, det har inte varit min grej. Musiken är min utväg där jag kan uttrycka mina känslor.

Varför tror du att det är så?
– Det beror nog på att jag har lite svårt att prata ut med människor överlag. Jag är inte så bra på att blotta mig. Så när det gäller skrift, där kan jag bara kanalisera allting. Vara mig själv.

Jos F fortsätter: 
– När jag var yngre hade jag svårt att umgås med människor. Jag var väldigt ensam och hade svårt för människor överlag. Jag umgicks mycket med folk, men vi hade inte samma intressen. Jag var en helt annorlunda kille. När jag började göra musik, då började jag umgås mer med människor. Hitta folk med samma intresse.

 

"Det handlar om att försöka klara av dagen"

 

Nu släpper Jos F sitt debutalbum Allt eller inget, men för bara två år sedan var artisten nära att lägga micken på hyllan för gott – när hans mamma gick bort.

Du har förlorat både din bror och din mamma, har du kunnat gå vidare?
– Alltså, självklart. Men man läker ju inte helt. Det känns fortfarande. Men det handlar om att försöka klara av dagen. Och umgås mycket med familjen. 

En av låtarna på debutalbumet, Saknar min vän, handlar om Josef Mourtadas mamma. 
– Det är den absolut första låten jag verkligen skrev om min morsa. Jag vet inte, jag skrev inte bara om min mamma, utan om vänner som har gått bort, min bror. Jag bara beskrev en hel bild av Malmö stad, vad som händer här.

Tidigare jobbade Jos F mer med andra personer, men på debuten har han gjort nästan allt själv. 
– Innan var jag i behov av att andra människor skulle tycka om det jag gjorde. Men idag, helt ärligt, jag bryr mig inte av vad folk tycker. Jag gillar mitt album och det räcker. Jag gillar hur låtarna är upplagda. Det är inte för någon annan jag släpper det här albumet.

 

"Jag tog handen på halsen och det var fullt med blod"

 

Sist men inte minst. Du blev knivhuggen i halsen när du bara var 12 år, vad hände?
– Jag blev huggen av en 38-årig man, på grund av att jag bråkade med en kille som var i samma ålder som mig. Jag har pratat med honom efter det och vi har löst det. Men jag minns rättegången. Det var två nära till mig som vittnade mot mig. Och jag blev väldigt chockad. Jag var ju offer. Att jag blev behandlad såhär. Jag fick se saker i en väldigt tidig ålder.

Vad minns du från själva händelsen?
– Det var en nära-döden-upplevelse. Du hamnar chock. Du vet inte riktigt vad du ska tänka. Varför händer detta mig? Jag hade inte fattat vad som hände. Jag bara hörde ett högt pumpljud från halsen. Så såg jag att det kommit massa blod på väggen. Jag tog handen på halsen och det var fullt med blod. Det var en av de läskigaste upplevelserna i mitt liv, när man tänker på det värsta. Tänk om jag ska dö nu?

 

Jos Fs debut Allt eller inget släpps den 15 januari. 

 
Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!