Johanna Friedman fastar emotionellt framför tv:n

Hannes Lundberg Andersson 11:00 31 Mar 2014


Att använda tv-tittande för att kanalisera sina känslor och för att få tid att passera – samtidigt som konst skapas. Det är grunden till Johanna Friedmans nya utställning på Galleri 21 i Malmö som, passande nog, heter Watching TV/Channeling – About craft and passing time.

Utställningen öppnas på lördag och kom till under tv-tittande, eller har influerats av det, precis som namnet skvallrar om. På Galleri 21:s webbplats beskriver Friedman den ovanliga grunden till projektet. I vanliga fall ombeds man kanske att lämna tv-soffan, att inte fastna där. Johanna Friedman fick rådet att göra motsatsen.
”Efter att ha levt i ett 2 år långt psykiskt misshandelsförhållande och erfarit ett par traumatiska sjukhusbesök, blev jag diagnostiserad med binjureutmattning. En läkare ordinerade mig att spendera det kommande året under 'emotionell fasta' som han kallade det, för att återhämta mig från denna kraftlöshet och komma på fötter igen.”
Hon skriver att hon spenderade ett år på soffan i hemmet, framför tv-apparaten, samtidigt som hon stickade eller gjorde något annat monotont och repetitivt för att hålla händerna sysselsatta.

Men då vissa kan ha svårt för att inte fastna i seriekaraktärernas vardagar och att inte följa med alltför entusiastiskt i dramatiska kärlekssvängar, luriga pakter och intriger, tvingade Friedman sig själv till en form av tv-apati.
”Jag försökte att förhålla mig så likgiltigt och oengagerat till emotionellt drama som jag bara kunde”, skriver hon.
”Med minsta möjliga entusiasm observerade jag tv-skärmen och föreställde mig alla de liv som jag inte levde och alla de romanser jag inte hade.”

Johanna Friedman är baserad i San Fransisco men har kopplingar åt alla möjliga håll. Bland annat till Kakan Hermansson och Gagnef, och till Roxy Farhat, som hon 2013 vann Nöjesguidens Malmö/Lunda-pris tillsammans med för utställningen Minimal Kompetens. Och mer lär det bli.


Utställningen pågår fram till den 27 april. Så lämna tv-tittandet och besök Rådmansgatan 5.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!