Trädgårdens livescen – snart mycket, mycket roligare än såhär.

Johanna Beckman om Trädgården live sessions 2017

Johanna Bond 13:16 2 May 2017

Nu i helgen öppnar långköraren Trädgården för säsongen. Klubben kommer i sommar att ha totalt 20 live sessions, tidigare år har det bara varit åtta.

Johanna Beckman är ansvarig för bokningen av alla livespelningar. Förutom Trädgården jobbar hon också med bokningar till bland annat Skankaloss i Gagnef och den nya festivalen Midsommar Weekender, som precis som namnet säger arrangeras under midsommarhelgen.
– Mitt arbete går ut på att försöka ha koll på vad som är aktuellt, vilka som släppt musik, vilka är på gång, kan vi till exempel få någonting som vi är tidiga med? Jag har de satta datumen att jobba med och kollar vilka som kan. Men sen är det ju så att det finns mycket saker vi skulle vilja ha här i sommar men som kanske är exklusiva till olika festivaler. Sådana saker kämpar vi med. 

Inför sommaren har det lilla rummet som kallas Kyrkan byggts ut och byggts om till en livescen. Tidigare år har livespelningarna ägt rum ute på gården men nu kan alltså publiken få en intimare upplevelse i en egen lokal. Och de som inte är ute efter livemusik kan dansa bäst de vill på gården där det istället alltid är dj:s.
– Förut har vi liksom fått bygga scen inför varje spelning så hela produktionen blev dyrare. Nu när vi byggt en scen som vi kan ha hela sommaren tror jag att det kommer göra det intimare och härligare, och att vi kan ha fler livetillfällen.

Vilken musik är typiskt Trädgården 2017?
– Traditionellt har det nog varit ganska poppigt. Från början ganska mycket svensk indie, åt det elektroniska hållet. Men jag tror att Trädgårdenpubliken kanske har gått lite mer åt det urbana hållet de senaste åren så därför vill vi också göra det. Och vi känner att vi har möjligheten just med live sessions att kunna bredda publiken, vi vill att det ska kännas mer öppet för fler som gillar andra musikgenres. Men också att vi vill göra fler saker som kanske drar en äldre publik. Det är ett så pass stort ställe att man ändå vill försöka blanda generationer lite mer, blanda folk lite mer, att det inte är så homogent liksom. Det är i alla fall min tanke.

Hur tänker du om blandningen på musiken?
– För mig är det viktigt att alltid försöka tänka en bra könsfördelning, att alla könen är representerade och gärna att artister som inte definierar sig som ett kön också är representerade. Sen vill jag att det ska vara blandat, är det en hiphopspelning på onsdagen så vill jag att det ska vara en rockgrej på torsdagen till exempel. Jag vill försöka bredda publiken som vill komma till Trädgården helt enkelt.

 

”Vi vill att det ska vara fullt och mayhem på spelningarna.”

 

Så det blir något för alla?
– Det tror jag, för många i alla fall. Jag skulle önska att det gick att göra ännu mer obskyra grejer, men det har vi istället möjlighet till inomhus på Under Bron där vi också har live sessions. Där är det en mindre publik och då kan vi göra mer obskyra grejer, med det menar jag ännu svårare genres som kanske inte får så mycket plats annars. Vi vill ju ha saker som drar mycket folk till Trädgården, vi vill att det ska vara fullt och mayhem på spelningarna snarare än att det ska kännas halvtomt.

Är det lättare att bestämma på ett ställe som redan är väldigt etablerat?
– Ja det är det absolut. Det är väldigt roligt att boka till Trädgården, det är tacksamt för folk vill spela här. Det är liksom ett ganska ovanligt ställe i Stockholmssammanhang, det finns inte så många liknande ställen. Så det är tacksamt på det sättet.

Vilken spelning ser du själv mest fram emot?
– Jag ser jättemycket fram emot Uran GBG. De kommer nog dra en annan publik än de som normalt brukar komma till Trädgården. Och jag tycker att de är ett av de absolut bästa liveband jag någonsin sett.

Trädgården öppnar för säsongen nu på fredag den 5 maj. 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!