Foto: Nettan Kock

Jinx expanderar

12:23 20 May 2019

Foodtrucken vid Magasinsgatan får nu sällskap av en ordentlig restauranglokal.

Jinx är foodtrucken på Magasinsgatan som många förälskat sig i under åren. Trucken drivs och startades för fyra år sedan av de tre vännerna och kockarna Claes Andersson, John Wästfelt och Jonathan Björnlund. Egentligen hade ingen utav dem någon vision om att en dag driva en foodtruck, men efter att gemensamt ha stagnerat lite inuti samma kök bestämde de sig för att det lät som en bra idé. Claes och John berättar om hur de tillslut tröttnade på sitt konventionella kök.
John: Vi jobbade alla tre på Magnus och Magnus tillsammans, och där peakade vi väl som kockar. Vi fick gör vad fan vi ville där och det var som en cirkus i tre och ett halvt år.
Claes: För varje meny skulle vi slå knut på oss själva dock, och till slut tröttnade vi på att laga mat på det sättet.
John: Sen är det en viss publik du lagar mat för i ett sådant kök, och vi ville inte göra det längre. Vi var trötta på att tänka på recensioner och att vara uppslukade i den råvaro-onanin, vi ville bara tänka att är det gott så är det gott. 

Som de flesta kockar hade de en dröm om att en dag starta något eget, och inspirerade av foodtrucksen som på den tiden låg på Magasinsgatan fick de idén. Det kändes genomförbart och roligt, och tillsammans sade de upp sig vid årsskiftet 2014. Lite trassel följde under en tid med tillstånd från staden och liknande, men tillslut nappade Wallenstam som lät dem stå på parkeringen vid Magasinsgatan.
J: Där har vi klamrat oss fast i fyra år nu. Vårt mål var från början bara att vi tre skulle kunna gå runt på det här, men det hela tog sådan fart väldigt fort. 
C: Vi har inte ens bytt meny på fyra år, utan vår första meny är den vi fortfarande har och kommer fortsätta med. På det nya stället kanske vi kan börja testa lite andra grejer dock.

Det är nämligen så att Jinx efter fyra år ska utöka, samtidigt som trucken står kvar. Egentligen har de letat efter en lämplig lokal ända sedan start men först nu ska det bli verklighet. De kommer inte att röra sig särskilt långt, utan den fasta lokalen ligger på Victoriagården. Var det ligger, kanske du undrar? Det undrade John och Claes själva till en början. Victoriagården är nämligen en ny plats som även den är i regi av Wallenstam, vilket är en innergård nära Victoriapassagen och Vallgatan. Tidigare har det bara varit en parkeringsplats men nu kommer det att bli en helt ny destination för mat både dag- och kvällstid. En stor innergård på cirka 160 kvadratmeter kommer att kantas av butiker, restauranger, höga hus runt om och massor av sittplatser som i en gömd oas. 

Där kommer killarna på Jinx att fortsätta servera sin asiatiska streetfood, men att det skulle vara just asiatiskt var inte alls meningen från början. De körde på känsla, intuition och erfarenheter inspirerade dels av gemensamma resor till Sydostasien, dels av Johns tid i New York när han blev frälst av pork buns på den omtalade restaurangen Momofuku.
J: De smakerna som till exempel gatumaten i Thailand bjuder på kör ju över allt man kan hitta här hemma. Det kör över finkrogarna till och med. Den smakbalansen och de texturerna och hur de lägger upp är så balanserat och samtidigt så maxat.

När de skulle öppna trucken var de även riktigt nervösa eftersom de inte haft någon kontakt med de som ätit deras mat på flera år. Den rädslan lade sig snabbt, och nu är det det bästa de vet. Som tur är kommer de inte att gå tillbaka till att gömma sig i ett kök i den nya restaurangen, utan där är planlösningen än mer öppen än i trucken. Det känns som ett koncept som passar dessa kockar väldigt bra eftersom de är människor som tydligt går på magkänsla och har nära till skratt. Nervositeten är även inte riktigt lika stor den här gången som första, säger de, och tänker att allt kommer att falla på plats så småningom. 
C: Nu är vi är åtta anställda, och vi trodde inte att vi skulle kunna öka mer. Det har vi sagt i fyra år nu, men varje år så ökar det och det här året med en faktisk restaurang. Det känns ändå som ett lagom steg efter en truck. 
J: Det känns överkomligt, ja, och vi är bortskämda med så goa gäster så allting kommer att ge sig.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!