Jenny Nordlander: "Loa som Ica-Stig är ett enormt misstag"

11:42 2 Feb 2015Först Ring klocka ring i Nyårsklockan, och nu Ica-Stig – 2015 har varit ett framgångsrikt år för operasångaren och skådespelaren Loa Falkman. Frågan är om 2015 blir lika framgångsrikt för Ica.

Det var den 18 januari i år som det blev offentligt att skådespelaren Hans Mosesson slutar på jobbet som Ica-Stig, efter 13 år och 512 reklamfilmer. Man kan göra sig löjlig över vilken icke-grej det här är, men faktum är att nyheten väckte starka reaktioner över hela Sverige. Stig har tagit en plats i folks hjärtan, och man kan inte säga annat än att reklambyrån har lyckats. Självklart passade de på att också skapa hype kring vem som skulle komma att ersätta Hans. Det släpptes en bild, en klassisk “manlig siluett i motljus”, ett “Vem blir nya Ica-Stig?” – och spekulationerna var igång.

Soraya Hashim undrade i förra veckan vad som skulle hända om de “tänkte utanför den yttepyttiga lilla lådan” och valde en kvinna som nya Stig. Skulle “haven förvandlas till blod och flug- och gräshoppssvärmar invadera”? Det verkar Ica ha trott, men där gör företaget en enorm miss. De hade kunnat plocka en miljard enkla poäng på att välja en kvinna. De hade hyllats av svenska folket som nytänkande och moderna, vågade och fräscha. Nu kommer hela Icas varumärke att få ett solkigt, matt sken över sig i stället. Bara den vanliga gamla mataffären på hörnet. Lika tråkig som alla andra.Icas presschef Ola Fernvall säger till Nöjesbladet att “vi har har testat många skådespelare, både män och kvinnor” innan de till slut valde Loa Falkman. Jaså? Intressant, då, att reklambyrån King släppt en liten film som de påstår är från castingprocessen. Det är ganska uppenbart att det mest är en producerad plojfilm för att få upp hypen, men desto lättare borde det då vara att visa hur man testat alla möjliga personer. Men de vi får se är som följer: Peter Magnusson, två okända män (kan en av dem vara Hasse Alfredson?), en Johnny Depp-imitatör, Stefan Sauk, Dragomir Mrsic och Paul Tilly. Inga kommentarer.

Tänk om den där silhuetten hade klivit ut i ljuset och visat sig vara en jävligt snygg Mona Malm i kavaj? Att de med mening försökt luras med den där kantiga, kortklippta mansformen, och sedan överraskade extra med Pia Johansson? Eller Babben? Sissela Kyle? Ewa Fröling? Siw Carlsson?

De hade det upplagt för sig, Ica-handlarna! Från succé till succé. Det hade verkligen inte varit svårt att plocka de där poängen. Och nästa gång det ska väljas en ny Ica-Stig kommer det inte att vara så enkelt, för då ska vi ha kommit längre.

Jenny Nordlander är Nöjesguidens nya digitala redaktionsansvariga – läs vår välkomstintervju med henne här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!