Foto: Daniel Stigefelt.

"Jag känner ett stort äntligen"

07:00 27 Nov 2023

Torbjörn Averås Skorup gör programledardebut på Sveriges näst största musikgala. 

Komikern, journalisten och radioprataren Torbjörn Averås Skorup har gjort raketkarriär på Sveriges Radio P3. Nu gör han dessutom debut i rollen som programledare i tv för P3 Guld. I samband med detta flyttar galan dessutom från Partille arena i Göteborg till Studio 1 i SVT-huset i Stockholm. 

Galan flyttar till Stockholm samtidigt som du blir programledare. Kausalitet eller korrelation?
– Du får tänka på att jag gick estet teater, jag har ingen aning om vad det där betyder. Orsakssamband? Nej, då hade vi nog snarare flyttat galan till Sundstaaulan i Karlstad istället. 

För mig känns det faktiskt helt sjukt att du inte har programlett något tidigare i tv. Jag var tvungen att Googla. Hur känns det för dig?
– Nu är du snäll. Nej men här måste man väl vara ödmjuk och säga något i stil med att "det är väl inte så konstigt". Men ärligt talat känner jag ett stort äntligen. Jag känner mig väldigt redo för att axla den här rollen.

Hur ofta får du höra att du är för snygg för radio? 
– Aldrig, någonsin! Jag har dessutom en känsla av att jag får mer och mer av ett radioutseende för varje år som går. Det är också därför det känns så skönt att jag får göra det här nu innan det är försent och jag börjar förfalla.

Extra kul förresten att göra tv-debut med Sveriges näst största musikgala, det måste passa fint på cv:t?
– Det gör det absolut. Sen passar det också väldigt bra då jag känner mig extremt hemma på P3 redan sen innan. Jag har ett fantastiskt team jag känner mig väldigt trygg med.

Hur förbereder du dig? 
– För mig handlar det generellt om att vara så påläst jag bara kan. Som programledare måste man ligga steget före hela tiden. Då underlättar det att veta vilka som sitter i publiken, vad man ska säga och vad som händer härnäst. Det tror jag att man märker av som både tittare och lyssnare.

Är du bra på musik?
  Det är jag! Dels för att jag sänder P3 som är en musikkanal, men också för att jag har ett väldigt stort intresse själv. Jag kollar ofta upp vilka som är upphovspersoner för en låt och sådant. 

Där märktes det verkligen att du är P3-woke, upphovspersoner.
– Jag har verkligen övat. 

Hur bra koll har du på de nominerade? 
– Jag hålls faktiskt utanför hela den processen fram tills att de nominerade presenteras. Det tror jag är bra. Sen jag har jag hela julen på mig att lyssna in mig på dem. 

Vad kan du mer berätta om galan?
– Till skillnad från tidigare kan vi styra varenda kvadratmeter, då vi håller till i en studio. Så det kommer att bli oändligt snyggt och en rolig tv-produktion att titta på. Gällande själva produktionen vill jag att man känna sig inbjuden till ett spektakel och en fest där man både får se det fina men också en del skit som försiggår i kulisserna. Den röda tråden är att det ska vara ett jävla framåtdriv hela tiden. 

Hur stor kreativ frihet har du?
– Rätt stor faktiskt då jag är manusredaktör också. Sen är vi självklart ett stort team som jobbar med galan.

Vad ska du göra som de tidigare programledarna för P3 Guld inte lyckats med?
– Oj, här vill man inte sätta sig på den alltför höga hästen. Nej men det känns snarare som att jag plockar lite russinen ur kakan från många. Tina Mehrafzoons värme och musikkunnighet, Marcus Berggrens otroliga energi och Oscar Zias känsla för live. Det är vad jag hoppas på iallafall! 

Det hedrar dig att du har koll på vilka som har lett galan innan. 
– Puh, vad bra.

Lite kuriosa om dig är att du hyrde en kontorsplats på vår redaktion under en period. Med tanke på att du aldrig var här, var det din sämsta investering någonsin? 
– Tvärtom var det en av mina bästa. Det var under pandemin och då kändes det viktigare än någonsin att faktiskt ha ett sammanhang att gå till. Jag kunde åka till redaktionen och snacka med Frasse Levinsson, om jag ville. Även om jag aldrig gjorde det så betydde det mycket att alternativet fanns där. Jag älskar att ha ett kontor även idag. Ibland kan jag åka in även när jag inte jobbar, bara för att få vara i kontorsmiljö.

Har du något du vill hälsa till tittarna? 
– Om du inte har röstat får du heller inte gnälla över vem som vann och inte. 

P3 Guld går av stapeln fredagen den 26 januari. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!