INTERVJU: R'n'b-doldisen Dante sänker garden

Frida Salomonsson 16:55 30 Apr 2014


Dante. Foto: Saga Berlin

R'n'b-doldisen Dante släppte 2011 den hyllade debut-EP:n Next To You, och nu, tre år senare, kommer äntligen hans första album. Ikväll spelar Dante dessutom på Nöjesguidens smygläsning för #4. Vi passade på att dyka in i hans hjärna inför spelningen och albumsläppet.

Nöjesguiden träffade dig i april 2012, alltså nästan exakt två år sedan. Redan då pratade du om att ditt första album var försenat. Hur kommer det sig att albumet inte kommer förrän nu?
– Till saken hör att när Next To You släpptes, var det första gången jag gjorde något på egen hand på det här sättet. Så lite Bambi på hal is var det i början. Gjorde Runners och Won't Go. Andra och tredje året började jag jobba med Elton Johns managementbolag, Rocket Music, och har sedan dess rest runt i världen och skrivit runt fyrtio låtar med massa olika låtskrivare och producenter. Väl hemma i Stockholm igen, i vintras, med massa låtar i ryggsäcken, bestämde jag mig för att slopa de flesta. Låste in mig i studion med Sakarias86 och gjorde majoriteten av skivan på en vecka. Jag tänker att det tog tre år för oss att komma fram till den här veckan i januari, då vi helt plötsligt hörde hur skivan skulle vara och låta. Då blev allting tydligt helt plötsligt.

Du spelar på Nöjesguidens smygläsning ikväll, vad kan vi förvänta oss?
- Förutom ett fullproppat Häktet kan ni förvänta er att höra tre låtar från min kommande skiva. Bland annat Whitney såklart.

Det har varit tyst kring dig som soloartist, men du har bland annat producerat din pappa Toni Holgerssons album Sentimentalsjukhuset som fick fina recensioner. Hur var det att jobba ihop som far och son?
- Jag och pappa har gjort två skivor ihop. Båda gångerna har det gått väldigt enkelt. Vi båda är ganska lugna typer, med tydliga visioner, så när vi varit i studion har det mest var roligt. Vi har även haft med oss samma musiker på båda inspelningarna, vilka har bidragit till en rolig miljö att göra musik i.

Du har jobbat i tre år, skulle du säga att det som kommer nu är samma album som du startade på? Eller har det hunnit växa till något annat? Av din nya singel Whitney från det kommande albumet att döma så känns som att det drar mot modern r&b?
- Ja, jag ser det som att det är samma album jag startade på. För mig var det väldigt otydligt hur skivan skulle vara, när jag bara hade gjort Next To You. Men allting har blivit tydligare för varje låt som kommit till projektet. Och nu känns det som att den är så tydlig och klar den kan bli, och sätter därmed punkt för de tre senaste åren i mitt liv. Och ja, det finns många r&b-referenser på skivan.

Vad kan du uppge som tydliga inspirationskällor?
- Sakarias86 är en stor inspirationskälla. Eller, jag tror att vi inspirerar och pushar varandra. Annars blir jag inspirerad av ny musik. Just nu lyssnar jag på Kelis "food"-skiva, Futures nya och Iggy Azalea-skivan.

Hur har du valt vilka du samarbetat med? Kan du berätta lite om vilka de är och hur ni har jobbat med varandra?
- Jag har provat att jobba med massa människor. Någon gång för två år sedan släppte jag garden och tänkte att det är bättre att prova att jobba med för många än för få. Oftast funkar det inte så jättebra, men ibland finns kemin där, och då är det det roligaste som finns. Men främst är det ju Sakarias86 jag jobbat med. Vi har en kemi som gör att vi skriver fem låtar varje gång vi ses. Annars har skrivit med Eg White (Adele, Pink, Cee Lo), Steve Booker (Duffy), och Karen Poole (Sugababes, Kylie). Men jag slopade de flesta av de låtarna faktiskt. Jag och Adiam Dymott gjorde en låt under några stökiga dygn i Berlin i vintras, det blev en singel som jag ser väldigt mycket fram emot att släppa.

Förresten, är det inte din version av Next To You som hörs i SHM-dokumentären Leave The World Behind?
- Haha, jo, det är det. Har inte sett den själv än, men tycker det är väldigt roligt att de ville ha just den låten i sin dokumentär. 

Dante släpper snart singeln "Whitney" och inom kort kommer första plattan. Håll uktik efter info här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!