Intervju: Magnus Betnér

11:01 23 Apr 2012


Magnus Betnér är en gigant inom svensk stand up. Han rör sig hela tiden i gränslandet mellan absurditeter och sylvass kritik mot samhället och även om han får en och annan förståsigpåare att tappa hakan åt hans resonemang så saknar hans repertoar aldrig relevans. Med ett nytt program på Kanal 5 och sin show Betnér IV, som han släppte för nedladdning i utbyte mot 49 kr på nätet, är mannen som är full av kontraster (hans användande av smilies satte redaktionen i chock) mer i ropet än någonsin. Vi har pratat med Magnus och lovade oss själva att inte fråga varför han är så arg.

Jag laddade ner din nya show Betnér IV och du verkar, minst sagt, egentligen hata tv-världen? Är ditt program det första du har gjort bara för att du känner att det är viktigt och roligt, och inte för att sälja biljetter till dina shower?
Nej, jag hade kul i början när jag gjorde Parlamentet, annars hade jag nog inte gjort det tror jag. Sedan tyckte jag att det kändes som att jag hade gjort det och då hoppade av det efter ett tag, sedan kom jag tillbaka. Så jag har ju haltat lite fram och tillbaka. Men I ditt ansikte var ju jävligt kul att göra också, det var ju min egen idé.
Så det hela handlar om att det ska vara på dina villkor?
Ja, precis.
Du sade i en intervju att “alla skulle få prata till punkt” i ditt tv-program, hur tycker du det har funkat att agera som en slags moderator?
Jo, men jag tycker att det har funkat bra, när man kollade på programmet om religion i efterhand så var det ju ganska babbligt och jag kände att det inte var så babbligt när jag satt där, så det är väl något man får lära sig under resans gång. Men det beror nog väldigt mycket på ämne och gäster också tror jag, hur mycket de hugger på varandra.
Känner du inte själv för att avbryta rakt av ibland och bara säga “vad fan”?
Nej, jag tycker att de ska få säga det de vill säga inom rimliga gränser. Sedan så måste man ju avbryta folk ibland, det är ju bara så liksom. Men jag tycker det är trist att bjuda in gäster som har något att säga och sedan inte låta dem göra det. När det blir så att de börjar att hugga på varandra, då blir det svårare och då får man hoppa in och avbryta någon av dem.
Apropå relgionsavsnittet så såg jag att Siewert Öholm kallar dig för “ateismens profet” i en Newsmill-artikel, är det en titel du vill bära?
Javisst, det går väl fint (skratt).
Du verkar ha en ganska tydlig vision om hur samhället borde se ut. Vilken förändring i samhället anser du vara mest angelägen idag?
Det som jag är mest orolig för just nu är de här integritetskränkande lagarna som röstas igenom på löpande band, med datalagringsdirektiv och FRA-lagar. Kombinerar man det med yttrandefrihetsinskränkningarna som är på frammarsch, inte i Sverige dock tack och lov, då tycker jag att det känns jävligt läskigt faktiskt. Det är det som känns jobbigast just nu, tycker jag.
I Betnér Direkt har du haft ganska avslappnade kläder på dig som munktröja till exempel, är det något slags publikfrieri? Vill du vara en “folkets man”?
Nej, jag tror att folket hellre skulle vilja se en kostym i TV. Jag har de kläder jag brukar ha så det finns ingen anledning att ändra på det.
Det känns lite som att “vad fan” har blivit lite av din catch phrase. Håller du med?
Kanske det,  jag tittar aldrig på mina shower i efterhand så jag vet inte faktiskt inte.
Känns det jobbigt att se sig själv?
Jag tycker att det är lite jobbigt att se mig själv på film men framförallt är det så att när jag är klar med showen så känner jag att det inte finns något värde för mig att se den igen. Jag har inte sett någon av mina DVD:er i sin helhet.
Censurerar du någonsin dig själv? Tänker, nej vänta nu, det här är inte kosher?
Nej, snarare tvärtom. När jag står på scen säger jag mer än vad jag skulle säga privat. När jag står på scen lägger jag i en växel till och bara kör. Sen händer det i efterhand att man tänker “ojdå, det där var onödigt”.
Du turnerar mycket utanför Sverige också och nu blivit etablerad i England. Är det inte så att det känns bättre att få erkännande i ett land där man inte har språket som modersmål?
Jag gjorde egentligen det bara för att jag var rädd att tappa gnistan. Jag kände att jag behövde vara nervös och ha känslan av att någonting var jobbigt igen. Den resan har varit väldigt kul och jag kör på utomlands så länge det är kul, sedan får vi se vart det leder.
Vad tycker du saknas i svensk stand up?
Jag tycker att svensk stand up håller bra klass om man jämför med andra länder jag har varit och jobbat i och att den är ganska bred som genre också. England är väl det enda landet där stand-upen är bättre än i Sverige. Den är både vassare, bredare och större medialt, England är standupens hemland. Där finns det bra recensenter och skribenter som är intresserade och bra program på TV. Många komiker som jobbar med stand up där vill göra det också, om man jämför med New York där nästan alla gör stand up för att få vara med i TV.
Vad saknas i svensk politik?
Ett liberalt parti, så att jag kunde rösta på något. Nu röstar jag blankt och skulle gärna ha ett parti som jag kunde rösta på.
Du vill inte starta ett själv istället?
Jag ska inte säga att det aldrig kommer att hända men det känns inte aktuellt de närmsta tio åren i alla fall.
Varför skriver du inte debattartiklar?
Jag har min plattform. Det är klart, DN når väl ut till fler människor än vad jag gör men jag har en stor plattform där jag kan göra det jag vill.


Kakan Hermansson frågade dig i radio varför det inte finns fler kvinnor i ditt tv-program och du svarade att kvinnor oftare tackar nej, att det är svårare att få dem att ställa upp. Varför tror du att det är så?
Jag tror att det i grund och botten är en självförtroendefråga, om man generaliserar så har män bättre självförtroende än kvinnor och det gör att män tackar ja även när de kanske borde ha tackat nej medan kvinnor tackar nej medan de borde ha tackat ja.
Du tror inte att ni bara har hört av er till fel folk?
Jo så kan det väl vara men jag tycker att jag har sett det här i alla TV-produktioner som jag har haft att göra med. Det är mycket svårare att få tjejerna att ställa upp oavsett vad det har gällt för typ av program, både när jag gjorde Bandit eller när jag var med i Parlamentet var det mycket svårare att få tjejer att tacka ja. Sedan kan man diskutera vad det beror på men det är i alla fall så det är. Sitter man på en redaktion och har tight om tid så blir det så att man tar någon av gubbarna som redan har tackat ja.
Men skulle inte programmet i slutändan bli bättre om det var mer “mångfald”?
Det borde ju vara värt att lägga ner en extra timme på?
Det är ett problem som vi hela tiden brottas med på redaktionen men sedan vill man ju inte ta in en tjej bara för att hon är tjej. Ofta är det så att det inte finns så många människor som kan fylla just den platsen vi söker, varken män eller kvinnor, det kan handla om tio personer totalt som man känner till som passar bra. Får man ingen då som är rätt, så kan man ju inte stoppa in en tjej bara för att hon är tjej, det är att göra hela grejen en otjänst. Men förra programmet hade vi med hälften tjejer och det är ingen som säger "vad kul". Skulle man ha med bara tjejer skulle nog ingen reagera på det heller, det är lättare att säga att man har för lite tjejer, även om det är sorligt. Hälften av manusredaktionen nu är tjejer, hälften av redaktionen är tjejer och i hela produktionen är det säkert 75 % tjejer. Det här är ju ett problem som vi försöker att komma åt men det är svårt.
Du har utsålda shower och ett eget tv-program helt på dina villkor, finns det något kvar du skulle vilja göra?
Jag skulle vilja göra mer av allt här hemma i Sverige både att göra mer klubb-gig för det har jag inte gjort på länge och sedan vill jag göra en ny turné. Sälja ut Globen skulle vara kul, det är ingen svensk ståuppare som har gjort.
Skulle det funka att köra inför en så stor publik?
Ja vad fan, Globen tar ju bara 13 000, jag har ju sålt 50-60 000 biljetter till mina tre senaste shower så det ska väl gå.
Hur mycket betalt ska du ha få att bli programledare i SVT Debatt?
Det skulle jag inte vilja ta över oavsett vad jag fick betalt däremot om jag fick göra mitt eget program som jag fick bestämma över då spelar det ingen roll vad det är för kanal om det skulle vara så att femman inte var intresserade längre.
När kommer din nästa turné?
Det beror på vad som händer med tv-programmet, vad som händer utomlands och vad som händer på bankkontot. Jag skulle tro att femman skulle vilja göra en säsong till av programmet men inget är klart ännu.
Kan du se hur många nedladdningar du har fått av din show?
Ja, jag kollade i förmiddags (tisdag Reds. Anm.) och då var det knappt 2000 så det är en bit kvar. Får jag 12 500 nedladdningar så har jag fått tillbaka pengarna jag lade in och får jag 25 000 nedladdningar får jag samma pengar som jag hade fått om jag hade sålt den som DVD. Målet är väl 25 000 men det tror jag att det kommer att bli.
En sista fråga, varför rakar du skallen egentligen?
Jag började med det bara och så tyckte jag att det var jävligt skönt så då fick det vara så. Det kan ha varit tio år sedan kanske.

Betnér Direkt sänds på måndagar kl 21.55 på Kanal 5. Hans senaste show finns att ladda ner här.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!