Intervju: Asha Ali

17:01 8 May 2012

2006 kom låten Coward Heart och blev en stor hit. Sedan dess har det gått riktigt bra för artisten Asha Ali, som nu också går under namnet Bluest Eye. Grammis- och P3 Guldnomineringar utdelades och stora reklamkontrakt med Saab gav karriären en ytterligare skjuts. Sedan hennes medverkan på Musikhjälpen i vintras har det varit tyst om både Asha Ali och Bluest Eye. Ikväll är hon tillbaka på scenen, utlovandes ljuvliga covers och med tydligare musikaliska mål än någonsin. Vi ringde upp Asha för att fråga om kvällens och sommarens planer. 

Hur går det med ditt album?

– Jag ska börja jobba på det nu i sommar, det kändes som att det skulle gå mycket fortare men jag ville inte stressa fram någonting så det har fått vänta lite. Det ska bli kul att jobba under ett annat namn (Asha Alis nya projekt Bluest Eyes. Reds. Anm.).

Varför ville du byta namn?

– Jag ville gå vidare och inte bygga på samma historia, mitt eget namn är en så stor del av mig. Jag försöker att skapa en plats mellan mig och det som jag gör, mer utrymme eftersom allt gick ihop plötsligt. Barn och musik, på samma gång.

Så det är inte så att du har tröttnat på Asha Ali?

– Nej absolut inte men jag vill göra andra saker. Ponera att jag tar på mig en peruk, då tänker alla ”Varför gör hon det? Det har hon inte gjort innan?”. Den kreativa processen ställer alltid folk frågande. Man tänker att under det här namnet rymmer det här och under det där namnet det där. Det blir mer roligt så, om man uppträder under ett eget namn blir det för nära det privata. Det är ett PR-trick också, om inte annat, antar jag.

Du spelar på Grill ikväll, vad kommer vi att få höra?

– Lite gamla låtar och lite covers som jag tycker väldigt mycket om. Det blir inga Missy Elliot-covers kanske men låtar som står nära mig till exempel Video Games, den är så himla fin. The river med Bruce Springsteen kanske jag kör också. När jag har lyssnat på den har jag alltid tänkt ”Men Mary då? Hur mår hon, som blir gravid så ung?” Perspektivet vinklas nog lite när jag sjunger. Det kommer väl alltid finnas Bruce-fans som irriteras över det men ingenting är heligt. 

Är det fel att kalla dig för singer/songwriter?

– Jag skulle nog säga singer/songwriters är ju alla egentligen som skriver sin egen musik. Men är den stilen som Joni Mitchell eller är det som Sheryl Crow? Jag tyckte det var jobbigt innan när folk sa att jag var lite soulig. För mig nuförtiden är det inte så viktigt, jag gör det jag gör bara. Jag hade nog varit mycket mer bestämd om jag var 25 år men nu går inte sådant att kontrollera.

Några spelningar i sommar?

– Nej, om inte det kommer något sista minuten. Jag har tagit det lugnt och kommer nu mest koncentrera mig på att skriva min musik.

Asha Ali/Bluest Eye gästar Pontus de Wolfe på restaurang Grill ikväll. Hon går på scenen klockan tio.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!